Οι δυσκολίες στην κυβερνητική «τριγωνομετρία»
Οι δυσκολίες στην κυβερνητική «τριγωνομετρία»
«Τελεσίγραφο» από ΠΑΣΟΚ σε Σαμαρά για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στην τρικομματική, αλλά και για «γενναίες» αλλαγές στη δομή και τα πρόσωπα του σχήματος
Πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αμβλυνθούν οι γωνίες στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις που ήρθαν στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω όξυνση του κλίματος.
Οι τριβές και οι αμοιβαίες καχυποψίες που δημιούργησε η αδυναμία να βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα του αντιρατσιστικού κατά την τελευταία σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν βαρύνει την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος, γεγονός που προκαλεί προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην τρέχουσα λειτουργία της κυβέρνησης και κυρίως στον χρονικό ορίζοντα της τρικομματικής συνεργασίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ήταν απορροφημένος από τις διεθνείς υποχρεώσεις, είναι εντός των ημερών να συγκαλέσει νέα σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους για να πέσουν οι τόνοι που ανέβηκαν επικίνδυνα, κυρίως από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, ηγετικά στελέχη του οποίου νιώθουν την ανάγκη να παίρνουν αποστάσεις και να διαφοροποιούνται από τις κυβερνητικές επιλογές.
Στο τραπέζι της σύσκεψης θα τεθεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων και θα αναζητηθούν τρόποι, για «να εμπεδωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς η αντίληψη ότι η κυβερνητική συνεργασία έχει μακρόπνοο χαρακτήρα που δεν μπορεί να αναιρεθεί από μικρής έκτασης κοινοβουλευτικές αρρυθμίες ή διαφωνίες για την επιλογή ενός ή δύο από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αξιώματα στον κρατικό μηχανισμό».
Έμφαση θα δοθεί επίσης στη λειτουργία μηχανισμών για την έγκαιρη αποτροπή κρίσεων, οι οποίοι, πάντως, και κατά το παρελθόν έχουν εξαγγελθεί, χωρίς να εφαρμοστούν στην πράξη, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται τα ελάσσονα κυβερνητικά κόμματα για αιφνιδιασμούς από κυβερνητικά στελέχη.
Αυτό, άλλωστε, συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά περί άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όπως και πλείστες άλλες φορές με νομοσχέδια και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για τα οποία είχαν παντελή άγνοια οι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Συζήτηση, εξάλλου, αναμένεται να γίνει και επί του αιτήματος για την ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας, που προβάλλεται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα, καθώς οσονούπω συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν, ταυτοχρόνως, τεθεί και το ζήτημα του ανασχηματισμού, τον οποίο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να τοποθετείται χρονικά για τα μέσα Ιουλίου, παρόλο που υπάρχουν εισηγήσεις επιτελών του πρωθυπουργού που μεταθέτουν τις αλλαγές προσώπων προς το τέλος του καλοκαιριού, για να σηματοδοτηθεί μια νέα αφετηρία με τις αρχές του φθινοπώρου.
Για το πρωθυπουργικό επιτελείο προέχει σε αυτή τη φάση η καλή οργάνωση του Συνεδρίου της ΝΔ, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για το τέλος του μήνα, στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Σαμαράς μιλάει σήμερα στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης.
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν στοχευμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση της λεγόμενης «αμφίπλευρης διεύρυνσης» του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος.
Έτσι ώστε, όπως λέγεται, από τη μια «να στεγανοποιηθούν οι διαρροές που έχει η Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά της» και από την άλλη, «να παγιωθεί η πρωτοκαθεδρία που της δίνουν οι εισροές ψηφοφόρων που επιλέγουν την ευρωπαϊκή υπευθυνότητα».
Το «κοινό συμφέρον» και ο φόβος του «ατυχήματος»
«Χρειάζεται όλοι να αντιληφθούμε ότι προέχει το κοινό συμφέρον, πρωτίστως για την ίδια τη χώρα που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά και για τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση», εξηγεί συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Την ίδια ώρα, πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν την περιρρέουσα σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η οποία αναγνωρίζουν ότι μπορεί να είναι μία από τις αφορμές για την παρατηρούμενη όξυνση των σχέσεων. «Μόνον από “ατύχημα” μπορεί να προκληθούν εκλογές» λένε οι ίδιες πηγές.
Στο ερώτημα «ποιο μπορεί να είναι ένα τέτοιο “ατύχημα”», γίνεται παραπομπή στην «εσωτερική αναστάτωση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ», αλλά και στο «προφανές άγχος που προκαλούν στην Ιπποκράτους τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων».
Επισημαίνουν επίσης τις αψιμαχίες που παρατηρούνται στη μεθόριο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τις προσπάθειες που καταβάλλονται και από τα δύο κόμματα για να καλύψουν τον χώρο μεταξύ της νδ και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως λένε, μπορεί να εντείνει τη διάθεση για αποστάσεις από την κυβέρνηση, εν όψει, μάλιστα, των ευρωεκλογών και των φημολογούμενων μετακομίσεων στελεχών της Ιπποκράτους προς την Αγίου Κωνσταντίνου.
Τέλος του μήνα η πρόταση νόμου για το αντιρατσιστικό
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις καταλαγιάσματος στο ζήτημα του αντιρατσιστικού που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.
Η επισήμανση του κ. Φώτη Κουβέλη ότι μπορεί να βρεθεί «κοινός τόπος» με «διορθώσεις, τροποποιήσεις, ενδεχομένως και βελτιώσεις» επί της πρότασης που έχει συνυπογράψει το κόμμα του με το ΠΑΣΟΚ, θεωρούνται ενδεικτικές της πρόθεσης της Αγίου Κωνσταντίνου να μη λάβει διαστάσεις «βεντέτας» η απόρριψη από την πρωθυπουργό του νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης και η προώθηση χωριστής πρότασης νόμου από τη Νέα Δημοκρατία.
Παρά τις πιέσεις, πάντως, που ασκούνται και από το εξωτερικό, συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει λόγος σπουδής». Οπως εξηγούν, «θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία» για τις προτάσεις νόμου, σύμφωνα με την οποία στο τέλος κάθε μήνα η Βουλή διαθέτει χρόνο για τη συζήτηση μιας πρότασης κάθε φορά. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος Ιουνίου θα εισαχθεί προς συζήτηση από την αρμόδια επιτροπή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία προηγείται χρονικά. Και θα ακολουθήσει, κατόπιν, «τον επόμενο, ενδεχομένως και τον μεθεπόμενο, μήνα η συζήτησή της στην Ολομέλεια».
Το χρονοδιάγραμμα αυτό, πάντως, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα θέλει να «παγώσει» όσο γίνεται τη συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η πρόθεση αυτή συνάδει και με το σχόλιο για τη δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής που έκανε από τη Φιλανδία ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «ο εξτρεμισμός θα αντιμετωπιστεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των λαθρομεταναστών».
«Τελεσίγραφο» ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα, ένα είδος τελεσίγραφου προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και σε γενναίες αλλαγές στη δομή και τα πρόσωπα του σχήματος, υποκρύπτουν οι επιθέσεις που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον κ. Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται σοβαρά να θέσει ως έσχατο χρονικό σημείο για τις αλλαγές αυτές -όπως για παράδειγμα τον ανασχηματισμό και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας- τον Ιούλιο καιμ εφόσον ο πρωθυπουργός δεν προβεί στις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες, να μετατρέψει την κυβερνητική συνεργασία, σε αλά καρτ στήριξη και μόνο για συγκεκριμένες πολιτικές, που είναι απολύτως αναγκαίες για την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
Υπάρχουν δε ακόμη και σκέψεις για απόσυρση των υπουργών που συμμετέχουν στο σημερινό σχήμα, κατόπιν υπόδειξης του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μη δίδεται άλλοθι στη ΝΔ «να στήνει το δικό της κράτος, με τις δικές μας πλάτες», όπως λένε παράγοντες της Ιπποκράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα