Προβληματισμός στην Ευρώπη για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία

Προβληματισμός στην Ευρώπη για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία

Ανησυχία για τις συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων, αλλά και πολιτών, που μέσω Twitter καλούσαν σε διαδηλώσεις

Προβληματισμός στην Ευρώπη για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία
Την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά σε συλλήψεις νέων που, μέσω του Twitter, μεταφέρουν τον παλμό των διαδηλώσεων, με την κατηγορία ότι υποκίνησαν άλλους Τούρκους σε πορείες διαμαρτυρίας με τα «τιτιβίσματά» τους, στις Βρυξέλλες γίνεται συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

Στο πλαίσιο σεμιναρίου για δημοσιογράφους σχετικά με το ρόλο των ΜΜΕ στις λαϊκές εξεγέρσεις των χωρών της Αραβικής Άνοιξης, που λαμβάνει χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της ενημέρωσης αποτέλεσε την καρδιά της συζήτησης.

Παίρνοντας το λόγο ο Γάλλος ευρωβουλευτής, Πατρίκ Λε Ιαρίκ, αναφέρθηκε εκτενώς στις απειλές και τις επιθέσεις που δέχονται οι δημοσιογράφοι στις αραβικές χώρες και τον απόλυτο έλεγχο των συστημάτων κρατικής ενημέρωσης.

Τόνισε, ωστόσο, πως τα προβλήματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου και του Τύπου παρατηρούνται ακόμα σε χώρες εκτός της Αραβικής Άνοιξης.

«Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή αυτή τη στιγμή» παρατήρησε ο Λε Ιαρίκ, αναφερόμενος στις συλλήψεις των χρηστών του δημοφιλούς τόπου δικτύωσης.
Κλείσιμο

Επ’αυτού, μάλιστα, πήρε το λόγο ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπαχαντίρ Σελίμ Ντιλέκ, που συμμετείχε στο σεμινάριο, ο οποίος τόνισε: «Παρότι η Τουρκία έχει δημοκρατικό πολίτευμα πολύ πριν την Αραβική Άνοιξη, νέοι ηλικίας 15 ετών κατηγορούνται για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ 24 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για τον ίδιο λόγο. Χάνουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας».

Σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, ο Γάλλος ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε πράξεις και να μην παραμένουν στις θεωρίες και τις γενικές συζητήσεις.

«Δεν αρκούν οι δηλώσεις, δεν αρκεί η καλή θέληση στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών αρχών, δεν πας μπροστά μόνο με αυτά τα μέσα, είναι απαραίτητες οι ενέργειες για να επικρατήσει η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της ενημέρωσης» επισήμανε ο Λε Ιαρίκ.

Βέβαια, συμπλήρωσε πως η ΕΕ δε μπορεί να δώσει εντολές ή οδηγίες, ωστόσο δήλωσε πως είναι απαραίτητο να θεσπιστούν σχετικές ρήτρες.

Ολοκληρώνοντας, είπε: «Τα ευρωπαϊκά μέσα έχουν ένα ρόλο: από τη μία να μεταδώσουν την αλήθεια και να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους αυτών των χωρών και να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εμείς οι ίδιοι δεν αναδεικνύουμε την κατάσταση αυτών των δημοσιογράφων για να ρίξουμε φως στο πρόβλημα. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να ιδρυθεί ένα παρατηρητήριο για την προστασία των δημοσιογράφων στις αραβικές χώρες. Πρέπει να προωθήσουμε αυτή την ιδέα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Το δώρο που χτίζει αναμνήσεις

Δείτε Επίσης