Δ. Κουτσούμπας: Πρότυπο για τους επαναστάτες ο Μπρέχτ
Δ. Κουτσούμπας: Πρότυπο για τους επαναστάτες ο Μπρέχτ
Ο Μπέρτολ Μπρέχτ έδειξε μέσω του έργου του «το δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση και τον πόλεμο ως μία από τις μορφές της» επισήμανε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ
Ο Μπέρτολ Μπρέχτ έδειξε μέσω του έργου του «το δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση και τον πόλεμο ως μία από τις μορφές της» επισήμανε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο άνοιγμα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ παραδεχόμενος ότι η διενέργεια αυτού του συνεδρίου είναι ένα «άλμα».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι ήταν η υλιστική διαλεκτική μέθοδος ανάλυσης και αναζήτησης της λύσης των προβλημάτων που ξεχώριζε τον Μπρεχτ από άλλους μεγάλους καλλιτέχνες στους οποίους επίσης συναντήσαμε ταλέντο και ανθρωπιά και πρόσθεσε ότι «στο πρόσωπο και στο έργο του Μπρεχτ δίνεται ολοκληρωμένη η απάντηση, ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να βοηθά τον άνθρωπο να μάθει να σκέπτεται, να στοχάζεται, να κρίνει και να συγκρίνει, ώστε και με την βοήθεια της τέχνης να συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του βρίσκεται στα δικά του χέρια, στην ίδια την πάλη των τάξεων».
«Ο Μπρεχτ ρεαλιστής μέχρι κυνικότητας αποκάλυψε ότι όποιος θέλει να πολεμήσει το ψέμα και την άγνοια και να γράψει, να διαδώσει την αλήθεια, πρέπει να ξεπεράσει πέντε δυσκολίες: Το θάρρος να γράφεις την αλήθεια, την εξυπνάδα να αναγνωρίσει κανείς την αλήθεια, την τέχνη να κάνει κανείς την αλήθεια ευκολομεταχείριστη σαν όπλο, την κρίση να διαλέγει κανείς εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θα αποκτήσει δύναμη, την πονηριά να διαδίδει κανείς σε πολλούς την αλήθεια» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι ο Μπρεχτ «επεσήμανε ταυτόχρονα, ότι αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για αυτούς που γράφουν μέσα στο φασισμό, υπάρχουν όμως και για εκείνους που καταδιώκονται ή έχουν αποδράσει, μα και για όσους γράφουν στις χώρες της «αστικής ελευθερίας».
«Αυτές οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα γιατί ο καπιταλισμός ακόμα και στις συνθήκες της πιο αναπτυγμένης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έχει όλα τα όπλα, για να εμποδίζει να διαδοθεί η αλήθεια, να επιδράσει για να μην μετατραπεί σε ενεργητική δράση, σε ρήξη, σε ανατροπή. Μέσα από αυτές τις Συμπληγάδες πέτρες περνά και αναπτύσσεται η σκέψη και η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ» πρόσθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως παρότι πολλές φορές κυριαρχεί η συζήτηση για «δικτατορία των ΜΜΕ», εντούτοις το «κύριο πρόβλημα είναι η δικτατορία του κεφαλαίου που ασκείται και μέσω της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά, αν χρειαστεί και με τον προσωρινό περιορισμό ή και κατάργησή της, όταν δεν μπορεί να διαχειρίζεται τις αντιφάσεις που διέπουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όταν θέλει να προλάβει την απότομη άνοδο των εργατικών, λαϊκών αγώνων».
«Η δικτατορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι κομμάτι, τμήμα, όργανο της δικτατορίας του κεφαλαίου» πρόσθεσε. «Μήπως σήμερα δεν ισχύει αυτό που ο Μπρεχτ υποστήριξε, ότι ο καλλιτέχνης έχει μπροστά του ένα αντικειμενικό δίλημμα: ή να λυγίσει την μέση μπροστά στην αστική εξουσία ή να αντισταθεί και να την πολεμήσει» ανάφερε στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενος στον αντιφασιστικό αγώνα του Μπρεχτ είπε ότι «ο Μπρεχτ δεν μίλησε μόνο κατά του ναζισμού και του πολέμου γενικά, τόλμησε να μιλήσει με την πέννα του για την συμφιλίωση και την κοινή δράση των στρατιωτών, των λαών των εμπόλεμων χωρών κατά της αστικής τάξης και των δύο χωρών».
«Μας αναλύει μαστορικά πώς οι ιμπεριαλιστές όταν λύνουν τον ανταγωνισμό τους με τα όπλα τότε πείθουν την εργατική τάξη, το φτωχό λαό, τους άνεργους, ότι θα κερδίσουν από την διεξαγωγή του πολέμου καθώς τότε δημιουργούνται θέσεις εργασίας στη πολεμική βιομηχανία. Οι λαοί των εμπόλεμων χωρών θα νικήσουν και θα απαλλαγούν από τον πόλεμο, την καταπίεση και την ανεργία, όταν χάσει η δική τους αστική τάξη, όταν τελικά την ανατρέψουν και οικοδομήσουν την δική τους κοινωνία» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.
Αναφερόμενος σε αυτόν που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Μπρεχτ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «διαβάζοντας και παρακολουθώντας έργα του Μπρεχτ, είναι βέβαιο ότι θα κατανοήσει πολύ καλύτερα το σήμερα, τις αιτίες των προβλημάτων του που αποκρύβονται και έτσι θα πάρει θάρρος, κουράγιο, αυτοπεποίθηση ακόμα και αυτός που διστάζει, θα συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο κόσμος όχι μόνο πρέπει, αλλά και μπορεί να αλλάξει».
«Αλλά και ο κατασταλαγμένος κομμουνιστής θα βρει ιδέες και μηνύματα, συμπεράσματα και διδάγματα επίκαιρα και ευκολομεταχείριστα όπλα για το λαό, όπως έλεγε ο ίδιος ο μεγάλος επαναστάτης δραματουργός, Μπέρτολτ Μπρεχτ. Μα πιο πολύ θα διδαχτεί και μέσα από την τέχνη, τη σπουδαία αυτή μέθοδο ανάλυσης και παρέμβασης στην πραγματικότητα, το διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό» είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Ιδιαίτερα αυτό χρειάζεται στους δύσκολους καιρούς. Όμως, όπως έγραφε κι ο Μπρεχτ στον Κύκλο με την κιμωλία: «…Κάποτε, αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα