Σε επιφυλακή η ελληνική κυβέρνηση για την κυπριακή κρίση

Σε επιφυλακή η ελληνική κυβέρνηση για την κυπριακή κρίση

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Σαμαρά στις 02:13

Σε επιφυλακή η ελληνική κυβέρνηση για την κυπριακή κρίση
Σε διαρκή επιφυλακή παραμένει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν επιπτώσεις από την κυπριακή τραπεζική κρίση στην ελληνική οικονομία.

Το δόγμα παραμένει σταθερό “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει”. Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε ανοικτή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη αλλά και με ευρωπαίους παράγοντες στο πλαίσιο της αναζήτησης μίας λύσης που να μην σκοτώνει την κυπριακή οικονομία και να περιορίζει την διάχυση της κρίσης σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα που έχει αυξημένη διασύνδεση.

Η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο ακόμη και για το πλέον αρνητικό για να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων στα εδώ υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών. Στην θετική περίπτωση η Τράπεζα Πειραιώς θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην χώρα μας και θα εγγυηθεί τις κατάθεσεις των πολιτών. Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία ή από λάθος εκτίμηση τα πράγματα οδηγήσουν σε χρεοκοπία η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς της συμπολίτευσης έχει αποφασίσει την εθνικοποίηση των κυπριακών υποκαταστημάτων παράλληλα με επιβολή περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων ακόμη και πλαφόν στις αναλήψεις. Μέχρι και την Κυριακή όμως κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα προκύψει λύση στο Eurogroup και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν δραστικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ πολιτικό ζήτημα προέκυψε για την ελληνική κυβέρνηση μετά την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις και να προσφέρει ρευστότητα μέχρι δύο δισ. ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ώστε να εκλείψει η απειλή των ευρωπαίων για διακοπή της χρηματοδότησης στην Κύπρο που λειτουργεί εκβιαστικά. Η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση του κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δεν έχει γνώση των οικονομικών και ότι η πρότασή του είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση συνεργασίας όμως έχει να αντιμετωπίσει και τις αιτιάσεις για την δική της συμβιβαστική στάση λόγω του κοντράστ με την σκληρή διαπραγματευτική στάση που κρατά εδώ και μία εβδομάδα ο πολιτικός κόσμος και ο λαός της Μεγαλονήσου. Καθώς διαφαίνονται τα χειρότερα από την άκαμπτη στάση των ευρωπαίων ήδη βουλευτές της συμπολίτευσης λένε και δημοσίως ότι η προσεκτική και υπεύθυνη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης αποσόβησε τον κίνδυνο να βρεθούμε σε θέση παρόμοια με της Κύπρου από την αδιαλλαξία των Γερμανών και ότι φυσικά καλό είναι να λέει κανείς όχι υπό την προυπόθεση όμως ότι μπορεί να το υποστηρίξει για να μη βρεθεί στην συνέχεια σε ακόμη πιο δεινή θέση. Η σθεναρή στάση όμως της Κύπρου δημιουργεί και δεύτερες σκέψεις ότι αν είχε κρατήσει παρόμοια στάση η ελληνική κυβέρνηση σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων ίσως να είχε πετύχει περισσότερα. Το θέμα είναι αν η εξέλιξη στην Κύπρο θα έχει πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση ή για τον ΣΥΡΙΖΑ που από την αρχή ταυτίστηκε με την σκληρή γραμμή.

Το θέμα αποκτά και πιο πρακτικές διαστάσεις καθώς εντός των προσεχών ημέρων θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για τα ανοικτά ζητήματα κυρίως τις απολύσεις στο δημόσιο και την παράταση της είσπραξης του Τέλους Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο η κοινή γνώμη ζητά πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης.
Κλείσιμο

Γεωστρατηγικές εμπλοκές
Το παιχνίδι γύρω από την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος αποκτά επιπλέον επιπλοκές καθώς σταδιακά συνδέεται με την εκμετάλλευση της ΑΟΖ και των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία σε μία κίνηση που φαινομενικά υπακούει στα δικά της συμφέροντα αλλά υπό μία ευρύτερη οπτική συμπληρώνει τις πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί η Κύπρος να προχωρήσει σε τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση των ενεργειακών της κοιτασμάτων προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τραπεζικό της σύστημα γιατί ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλο το νησί άρα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μία τέτοια συμπεριφορά εκτός από το ότι αποθαρρύνει ενδεχόμενη συμφωνία της Κύπρου με την Ρωσία για βοήθεια, αναθεωρεί τις συμφωνίες που έχουν στην περιοχή και που συμπεριλαμβάνουν και το Ισραήλ. Έχει δε ενδιαφέρον ότι η ανακοίνωση αυτη συνέπεσε με την δημοσιοποίηση ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό για το παλαιότερο επεισόδιο με την αποστολή βοήθειας στην Γάζα κάτι που εκλαμβάνεται ως επαναπροσέγγιση των δύο χωρών υπό την υψηλή σκέπη των Ηνωμένων Πολιτειών ο πρόεδρος των οποίων επισκέφθηκε προ ολίγων ημερών το Τελ Αβίβ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει υπολογισμούς πάνω στην υπόθεση της εχθρότητας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Πάντως ο κ. Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να τηλεφωνήσει στον κ. Νετανιάχου και συμφώνησαν να γίνει διακυβερνητική διάσκεψη στο Ισραήλ που θα συγκεκριμενοποιηθεί δια της διπλωματικής οδού. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι μετά την δεύτερη επίσκεψη του προέδρου της Gazprom στην χώρα μας την εβδομάδα που μας πέρασε κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα καταλήξουν στα ρωσικά συμφέροντα αφού η εταιρίες τους κάνουν μακράν την καλύτερη προσφορά. Στην συνολικότερη συμφωνία περιλαμβάνεται και επανενεργοποίηση του South Stream. Είναι ερωτηματικό αν βρέθηκε φόρμουλα για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές ενστάσεις ή αν τις προσεχείς εβδομάδες δούμε έμπρακτη αντίδραση των ΗΠΑ είτε ευθέως είτε μέσω της αύξησης των περιπολιών της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης