Λίγο πριν την «καρατόμηση» βρέθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Λίγο πριν την «καρατόμηση» βρέθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Είπε «όχι» στην άρση της ασυλίας του Η. Κασιδιάρη - Ο γραμματέας της ΝΔ «δοκίμασε» τις… αντοχές του Μαξίμου - «Λάθος» αναγνώρισαν οι Γ. Ιωαννίδης, Γ. Καράμπελας και Δ. Κρεμαστινός που επίσης δεν υπερψήφισαν

Λίγο πριν την «καρατόμηση»  βρέθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
Τις… αντοχές του Μεγάρου Μαξίμου δοκίμασε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης με την πρωτοβουλία του να αγνοήσει την κομματική γραμμή και να καταψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα για να αρθεί η ασυλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλία Κασιδιάρη για την χειροδικία εναντίον της βουλευτού του ΚΚΕ κυρίας Λιάνας Κανέλλη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής το περασμένο καλοκαίρι.

Η στάση του κ. Κεφαλογιάννη, στην ψηφοφορία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο επεχείρησε εν συνεχεία να δικαιολογήσει την «παρασπονδία» του, έφερε σε δύσκολη τους ιθύνοντες της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας και προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, καθώς καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει σε εκδήλωση της κομματικής νεολαίας για την καταδίκη της συμπεριφοράς των άκρων.  
Μόλις έγινε γνωστό ότι τρεις βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην επίμαχη ψηφοφορία –πλην του κ. Κεφαλογιάννη,  αρνητική ψήφο έδωσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιάννης Καράμπελας- ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Θανάσης Μπούρας με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο αποδοκίμασε τη στάση τους υπενθυμίζοντας ότι η γραμμή του κόμματος ήταν υπέρ της υπερψήφισης του αιτήματος για άσκηση δίωξης κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, όπως, άλλωστε ομοφώνως είχαν εισηγηθεί και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας.

Κλείσιμο
Παραλλήλως και έπειτα από παραίνεση του Μεγάρου Μαξίμου, κλήθηκαν οι τρεις βουλευτές να δώσουν εξηγήσεις για την στάση τους. Και ενώ οι κύριοι Ιωαννίδης και Καράμπελας δικαιολογήθηκαν, κάνοντας λόγο ο μεν πρώτος για «παραδρομή» και δηλώνοντας ότι είχε πρόθεση να ψηφίσει «ναι», ο δε δεύτερος αναγνωρίζοντας ότι έκανε «κομματικό φάουλ» και ζητώντας συγγνώμη, ο γραμματέας της ΝΔ εμφανίστηκε… αμετανόητος. Κατέφυγε, μάλιστα, σε… ευφυολογήματα, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να ερμηνεύσουν όπως θέλουν τη δήλωσή του, αλλά να δημοσιεύσουν καλή φωτογραφία με το πρόσωπό του!

Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι επέλεξε την αρνητική ψήφο για να δώσει στον κ. Κασιδιάρη «την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη μέσα στη Βουλή, κάτι που δεν έκανε εδώ και μήνες», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι «αν η ψήφος του παρεξηγείται ως άφεση αμαρτιών, τότε ασφαλώς και δεν είναι». Όταν ρωτήθηκε για την παραβίαση της κομματικής γραμμής και αα αυτό είναι επιτρεπτό από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, επικαλέστηκε το ρόλο του βουλευτή και το δικαίωμα της κατά συνείδηση ψήφου. Ενώ ερωτηθείς αν ήταν συνειδητή η στάση του απάντησε ότι «συνειδητή είναι η πράξη καταδίκης της βίας από τα άκρα».  

Κατά ορισμένες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο «καρατόμησης» του κ. Κεφαλογιάννη, αλλά θεωρήθηκε πως δεν ήταν το κατάλληλο τάιμινγκ, καθώς η ΝΔ οδηγείται σε συνέδριο και  κάτι τέτοιο θα μεγέθυνε ακόμη περισσότερο το πολιτικό πρόβλημα που δημιούργησε η συμπεριφορά του γραμματέα, η οποία, όπως έλεγαν συνάδελφοί του στη Βουλή, «έδωσε επιχειρήματα στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για “διολίσθηση της κυβέρνησης και της ΝΔ προς ακροδεξιές θέσεις”».

ΣΥΡΙΖΑ : «Χυδαία» η θεωρία των δύο άκρων»

Όντως, η Κουμουνδούρου αργά το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επαναλάμβανε αυτές τις επικρίσεις και πρόσθετε: «Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός επαναφέρει τη "χυδαία" θεωρία των δύο άκρων, έτσι ώστε να καλύψει τις ακραίες επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και να ενοχοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες, ο κ. Κεφαλογιάννης καταψηφίζει την πρόταση περί άρσης της ασυλίας του Η. Κασιδιάρη»
Η αξιωματική αντιπολίτευση  κάνει λόγο για στρατηγική της έντασης και του εμφυλιοπολεμικού διχασμού  που υπονομεύει ανοιχτά τη δημοκρατία και τα δικαιώματα και ως τέτοια πρέπει να βρει απέναντί της όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

«Παραδρομή» επικαλέστηκε και ο Κρεμαστινός

Ζήτημα, πάντως, προκλήθηκε αρχικά και με τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος ψήφισε «παρών». Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, έσπευσε να δικαιολογήσει τη στάση του, λέγοντας ότι πήγε στη Βουλή προς το τέλος της ψηφοφορίας και επέλεξε αυτή την ψήφο, επειδή δεν είχε γνώση των αδικημάτων που βάρυναν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης