Ρουκέτες κατά πάντων από τον Μητσοτάκη

Ρουκέτες κατά πάντων από τον Μητσοτάκη

«Φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις» από τη σημερινή Βουλή που πρέπει να μείνει τέσσερα χρόνια, θέλει ο «γαλάζιος» επίτιμος που κατηγορεί τον πολιτικό κόσμο ότι «ακόμη δεν λέει την αλήθεια»

Ρουκέτες κατά πάντων από τον Μητσοτάκη
Ρουκέτες κατά όλων των κυβερνήσεων, μηδέ εξαιρουμένης και της σημερινής, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά την παρουσίαση βιβλίου που συνέγραψαν συνεργάτες του για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του κατά την περίοδο 1990 -1993 με τίτλο «Μπροστά από την εποχή της».

«Κλειδί για να λύσουμε τα προβλήματά μας είναι η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία, αλλά ο πολιτικός κόσμος αρνείται ακόμη και σήμερα να πει την αλήθεια», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Και ενώπιον ενός πυκνού ακροατηρίου που είχε κατακλύσει το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού, τάχθηκε ευθέως υπέρ των απολύσεων που χρειάζεται, όπως είπε, να γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Δεν γίνεται λιγότερο κράτος, χωρίς λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσε  η αναφορά του στην ανάγκη «η θητεία της σημερινής Βουλής να διαρκέσει τέσσερα χρόνια», καθώς συνοδεύτηκε με έκκληση που απηύθυνε προς τους βουλευτές όλων των παρατάξεων «να ψηφίζουν φιλοευρωπαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις».
Κλείσιμο

Ο πληθυντικός «κυβερνήσεις» που χρησιμοποίησε, όπως και η πλήρης απουσία από την ομιλία του κάθε αναφοράς στη σημερινή κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, έδωσαν στα πηγαδάκια της εκδήλωσης τροφή για ποικίλους σχολιασμούς, όπως ότι ο πρώην πρωθυπουργός ευνοεί μεν την παραμονή του σημερινού πολιτικού σκηνικού, χωρίς, όμως, την παρουσία στην κυβερνητική ηγεσία του σημερινού πρωθυπουργού.

Υπό αυτή την έννοια, μόνον τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η ηχηρή αποχή από τη παρουσίαση του κ. Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι μια βδομάδα νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης πήρε μέρος σε εκδήλωση που μίλησε ο πρωθυπουργός και αντήλλαξαν την πρώτη, έπειτα από εικοσιένα χρόνια, χειραψία.

Ο κ. Σαμαράς μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, που επίσης δέχθηκε πολλές έμμεσες βολές από τον Επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, ήταν οι μεγάλοι απόντες της παρουσίασης, στην οποία επίσης παρέστησαν ελάχιστοι συνεργάτες τους.
«Αν δεν είχα ανατραπεί το 1993, η σημερινή κατάσταση θα είχε πιθανότατα αποτραπεί», υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση κατά των επόμενων κυβερνήσεων και κυρίως εκείνης του κ. Καραμανλή.

«Μετά την πτώση της κυβέρνησης μου, η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε το δρόμο της», υποστήριξε, αναγνωρίζοντας ως μόνη εξαίρεση την πρώτη περίοδο των κυβερνήσεων Σημίτη που ακολούθησε ανάλογη πολιτική με τη δική του, ενώ στη συνέχεια, όπως είπε, η χώρα «μοιραία και άβουλη ακολούθησε τον ολισθηρό δρόμο των ελλειμμάτων».

Η Αριστερά φταίει για τη Χρυσή Αυγή
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μετά το θάνατο της συζύγου της απέχει από το δημόσιο βίο και η ομιλία του για την παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο επιμελήθηκε ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Παλαιοκρασάς, με τη συμβουλή του ευρωβουλευτή κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, καθώς και του γιού του Επιτίμου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε εξαίρεση «λόγω της κρίσης», αλλά και επειδή, όπως είπε, «αισθάνομαι ότι βοηθάω να προχωρήσει η χώρα μπροστά». Κατά την άποψή του, πάντως, «η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει, αλλά η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει».

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο που δεν επιτρέπεται να αγνοήσουμε» και υποστηρίζοντας ότι «οφείλεται στο κακό παράδειγμα της ασυδοσίας κατά του νόμου που επέδειξε για χρόνια η Αριστερά».

Ο ίδιος, μάλιστα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να γίνεται σεβαστή η «δημοκρατική νομιμότητα», «ο νόμος της δημοκρατίας», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας «θανάσιμη απειλή» φαινόμενα όπως οι κουκουλοφόροι που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων στη Χαλκιδική ή το κίνημα «Δεν πληρώνω».  

«Γαλάζιο» προσκλητήριο του 90 και αρκετοί επιχειρηματίες
Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου θύμιζε γενικό προσκλητήριο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας κατά τη δεκαετία του 90, καθώς παρέστησαν εκατοντάδες πρώην υπουργοί και λοιποί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Γιώργος Αλογοσκούφης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Γιάννης Παπαθανασίου, κ.α.  

Υπήρξε, πάντως, και ευδιάκριτη διακομματική εκπροσώπηση με πιο ηχηρή παρουσία εκείνη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος κάθισε δίπλα στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε ο κ. Μανώλης Γλέζος, από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Πύρρος Δήμας και από το ΚΚΕ ο κ. Σπύρος Χαλβατζής.

Από την κυβέρνηση παρέστησαν μόνον οι υπουργοί κύριοι Κωστής Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Παρόντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καθώς και οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας κύριοι Κωστής Στεφανόπουλος και Χρήστος Σαρτζετάκης, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ισχυρή υπήρξε και η παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου, από τον οποίο το παρών έδωσαν οι κύριοι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Γιάννης Κωστόπουλος, Γιώργος Μαμιδάκης, Δημήτρης Κοπελούζος, όπως και οι εκδότες κύριοι Γιώργος Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης