Μίλησε για «Νότια Κύπρο» μπροστά στη Μέρκελ ο Ερντογάν!

Μίλησε για «Νότια Κύπρο» μπροστά στη Μέρκελ ο Ερντογάν!

«Σιγή ιχθύος» από τη Γερμανίδα καγκελάριο στην παρατήση του προέδρου της Τουρκίας

Μίλησε για «Νότια Κύπρο» μπροστά στη Μέρκελ ο Ερντογάν!
Για μια ακόμα φορά, και αφού με παλαιότερες δηλώσεις του, επεδίωξε να «σβήσει» την Κύπρο από το χάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχείρησε να αλλοιώσει τα ιστορικά δεδομένα για το «status quo» στο νησί.

Σε δηλώσεις του από κοινού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, σχολίασε ειρωνικά: «Κατ' αρχάς να τα ξεχωρίσουμε. Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Νότια Κύπρο».

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε ότι μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με τα θέματα που προτάσσει η τουρκική κυβέρνηση, όπως το απευθείας εμπόριο και το άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Κλείσιμο

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «έχει εκλεγεί ο Αναστασιάδης, αλλά δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάση του. Εάν υπάρξει στάση υπέρ της δίκαιης και μόνιμης λύσης, τότε κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που αναλογούν και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα».

Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ταυτόχρονων βημάτων τόσο για το πρωτόκολλο της Άγκυρας όσο και για το αίτημα της ΕΕ για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας, της συμφωνίας επανεισδοχής.

«Έχουμε κάνει ανοίγματα στο θέμα το λιμανιών και των αεροδρομίων, αλλά δεν είδαμε κάποια ανταπόκριση στα ανοίγματά μας αυτά» είπε ο Ερντογάν, εννοώντας τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια, για το ταυτόχρονο άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν τόσο ως προς τα θέματα της ευρωζώνης όσο και ως προς το Κυπριακό τίθενται μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα κράτησε αποστάσεις από το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, λέγοντας πως είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την ίδια.

«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του νέου προέδρου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα αυτό με την ευρωζώνη. Τις προσεχείς εβδομάδες θα τα δούμε όλα αυτά» είπε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. Επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν είναι πολύ δύσκολη. Οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και εμπορικές σχέσεις με τις χώρες - μέλη. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου».

Η Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Είναι κάτι που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενες χώρες. Ο κ. Ερντογάν είπε πως μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε, αλλά η πράξη αφορά τις δύο πλευρές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης