Φιάσκο Καραμανλή η συναίνεση
Σε φιάσκο κατέληξε η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποσπάσει την συναίνεση των πολιτικών αρχηγών γύρω από την οικονομική του πολιτική.
Ο κ. Καραμανλής εισέπραξε τρία «όχι» από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ένα «ναι» από τον αρχηγό του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Βέβαια η προσπάθεια του κ. Καραμανλή είχε επικοινωνιακή στόχευση να εμφανίσει ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει μία κρίσιμη κατάσταση με «υπευθυνό
Σε φιάσκο κατέληξε η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποσπάσει την συναίνεση των πολιτικών αρχηγών γύρω από την οικονομική του πολιτική.
Ο κ. Καραμανλής εισέπραξε τρία «όχι» από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ένα «ναι» από τον αρχηγό του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Βέβαια η προσπάθεια του κ. Καραμανλή είχε επικοινωνιακή στόχευση να εμφανίσει ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει μία κρίσιμη κατάσταση με «υπευθυνότητα» εν αντιθέσει με τους πολιτικούς αρχηγούς που αρνούνται το πλαίσιο των έξι σημείων για την συνεννόηση που τους παρουσίασε. Ο κ. Καραμανλής πέτυχε ως ένα βαθμό τον επικοινωνιακό στόχο να εμφανίσει ότι αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία για «συνεννόηση». Υποχρέωσε τους πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου ανταποκρινόμενοι στον θεσμικό τους ρόλο παρότι γνώριζαν ότι πρόκειται απλώς για ένα «επικοινωνιακό σόου» το οποίο θα εκμεταλλευόταν στο έπακρο ο πρωθυπουργός. Το αποκορύφωμα του επικοινωνιακού σόου του κ. Καραμανλή ήταν το «διάγγελμα» από τα δελτία των οκτώ των καναλιών όπου επανέλαβε τα έξι σημεία για την συνεννόηση που είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βαγγέλης Αντώναρος.
Στο «διάγγελμά του» ο κ. Καραμανλής περιέγραψε με μελανά χρώματα την διεθνή κρίση χωρίς να αφήσει χαραμάδα ελπίδας για την χώρα μας. Ανέφερε ότι «η διεθνής κρίση επιδεινώνεται και οι προβλέψεις χειροτερεύουν χωρίς να υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις». Η χώρα μας πρόσθεσε αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του δημόσιου χρέους για την εξυπηρέτηση του οποίου απαιτούνται φέτος 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι δυσκολίες οφείλονται στο υψηλό χρέος που κληρονόμησε αποκρύπτοντας ότι στην δική του πενταετία το δημόσιο χρέος όχι απλώς δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα αυξήθηκε περίπου 30% κατά 55 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει την δημόσια σπατάλη κατά δέκα δις ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Καραμανλής απέφυγε οποιαδήποτε αυτοκριτική για την αποτυχημένη οικονομική διαχείριση της πενταετίας και ζήτησε συνεννόηση σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις ευθύνες του και να μοιράσει το πολιτικό κόστος.
Το πλαίσιο συνεννόησης που παρουσίασε ο κ. Καραμανλής έχει ως εξής:
1ον: Τήρηση των κανόνων της ΕΕ. Κανόνες που έχουν συναποφασισθεί και με τη δική μας συμμετοχή και ισχύουν για όλα τα μέλη της.
2ον: Κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας αποτελεί διαχρονικά το υψηλό δημόσιο χρέος. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με προγραμματισμό και συντονισμένη προσπάθεια.
3ον: Η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με κεντρικό εργαλείο τον αποτελεσματικό περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο.
4ον: Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας μας. Η υπέρβαση αυτών των ορίων θα ήταν πράξη ανευθυνότητας και πιθανόν επικίνδυνη για την οικονομική σταθερότητα.
5ον: Μέσα στα όρια αυτά, είναι αναγκαίες ειδικές και στοχευμένες δράσεις, αφενός αναπτυξιακές στους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται πιο άμεσα (όπως ο τουρισμός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις), και αφετέρου κοινωνικές δράσεις με την εξάντληση κάθε δυνατότητας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
6ον: Όλοι έχουμε υποχρέωση αυτοσυγκράτησης. Να μην ενθαρρύνουμε εξωπραγματικές διεκδικήσεις. Βεβαίως, κάθε κοινωνική, κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διατυπώνει τα δικά της αιτήματα. Ωστόσο, στις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανταγωνισμό πλειοδοσίας.
Το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι τα έξι σημεία είναι αυτονόητες επισημάνσεις και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το σχέδιο του κ. Καραμανλή είναι προεκλογικής χρήσης και ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε λευκή επιταγή για ατελέσφορη πολιτική και κατέληξε ότι η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση. Η μόνη διαρροή που υπήρξε από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως ήταν ότι στην κατ ιδίαν συνάντηση ο κ. Καραμανλής δεν ζήτησε εκλογές.
Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα βάλλει πλάτη σε αντιλαικές πολιτικές. Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε ανατροπή του συμφώνου σταθερότητας και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται νέοι φόροι χρειάζονται άλλοι φόροι που να επιβαρύνουν τα υψηλά οικονομικά στρώματα.
Μόνο ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε χείρα βοηθείας στον κ. Καραμανλή και δήλωσε ότι η λογική υπαγορεύει κοινούς τρόπους για την έξοδο από την κρίση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr