Wall Street Journal: Ο Τσίπρας αποκηρύσσει το μοντέλο της Αργεντινής

Wall Street Journal: Ο Τσίπρας αποκηρύσσει το μοντέλο της Αργεντινής

Η αμερικανική εφημερίδα παρατηρεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται σοβαρά, γιατί μπορεί μια μέρα να γίνει πρωθυπουργός της χώρας - «Δείτε τον άνθρωπο που θέλει να σώσει την Ελλάδα» ο τίτλος της συνέντευξής του στο Bloomberg

Wall Street Journal: Ο Τσίπρας αποκηρύσσει το μοντέλο της Αργεντινής
Δύο ακόμα συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενούν, μετά τους New York Times και την Washington Post, η εφημερίδα Wall Street Journal και το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, υπάρχει λόγος που ο 38χρονος πολιτικός αντιμετωπίζεται σοβαρά, καθώς εκπροσωπεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να άρει τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ μια μέρα, όπως σημειώνεται, ο Έλληνας πολιτικός μπορεί να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το δημοσιογράφο της εφημερίδας, Μπρετ Στίβενς, ήταν αυτό της δωροδοκίας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

«Γιατί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να χειρουργηθούν, οι ασθενείς πρέπει να δίνουν φακελάκι στους γιατρούς;» αναρωτιέται ο κ. Τσίπρας. Διότι, όπως εξηγεί ο ίδιος, «το κράτος δίνει χαμηλούς μισθούς στους γιατρούς, νομίζοντας ότι είναι απολύτως φυσικό γι’ αυτούς να συμπληρώνουν τους μισθούς τους», αποδεχόμενοι «φακελάκια».

Παράλληλα, με αφορμή το θέμα της δωροδοκίας, ο κ. Τσίπρας πρόβαλε την ανάγκη για μια επανάσταση συνείδησης των πολιτών, σε συνδυασμό με την κρατική βούληση που χρειάζεται να επιδείξουν οι Έλληνες ηγέτες.
Κλείσιμο

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μπρετ Στίβενς υποστηρίζει ότι δεν είναι ο εκκολαπτόμενος δικτάτορας ή ο δημαγωγός που οι επικριτές του θεωρούν ότι είναι. Ο κ. Τσίπρας -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας- μιλά για τη βαθιά αίσθηση αδικίας που διατρέχει την ελληνική κοινωνία, προβάλλοντας το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών ότι προδίδονται από τις οικονομικές ελίτ και τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους, ενώ διερωτάται για ποιο λόγο οι φόροι πρέπει να πληρώνονται μόνο από τους τίμιους πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, ενώ αυτοί που κατέχουν τα οικονομικά μέσα δεν καταβάλλουν καθόλου φόρους.

Επίσης, θέτει και το ερώτημα για ποιο λόγο η Ελλάδα πρέπει να διέπεται από τόση γραφειοκρατία και τόση αναποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας, υποστηρίζει ότι η χώρα διαθέτει μια στρεβλή παραγωγική βάση και ότι δεν θα ανακάμψει από την κρίση, ακόμη και αν όλα τα χρέη της διαγραφούν άμεσα, ενώ εκτιμά ότι το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα ωφελήσει κανέναν.

Ούτε τους Έλληνες που θα πρέπει να το αποπληρώσουν υπό τη μορφή υψηλότερων φόρων, ούτε τους πιστωτές της Ελλάδας, διότι «είναι άδικο να ζητά κανείς από τους Γερμανούς φορολογούμενους να πετάνε τα χρήματά τους στο βαρέλι χωρίς πάτο, που είναι οι ελληνικές τράπεζες».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας είναι σκεπτικός ως προς το μοντέλο της Αργεντινής, την υποτίμηση δηλαδή του εθνικού νομίσματος και την αποκήρυξη του χρέους, δεδομένου ότι ο ίδιος επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας εντός του ευρώ και αντιτάσσεται σε μια ελληνική χρεοκοπία, αν και υποστηρίζει κάτι που προσιδιάζει στο μοντέλο της Συνόδου του Λονδίνου το 1953, το οποίο παρέγραψε περίπου το ήμισυ των γερμανικών χρεών και έθεσε το υπόλοιπο σε πρόγραμμα εξόφλησης 30ετούς διάρκειας.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, από την άλλη, η οποία τιτλοφορείται ως «Δείτε τον άνθρωπο που θέλει να σώσει την Ελλάδα», ο Αλέξης Τσίπρας πρόβαλε τη θέση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να συγκαλέσει διάσκεψη, για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

«Η στρατηγική μας, εάν εκλεγούμε στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην ακύρωση των μέτρων λιτότητας, στην ακύρωση του μνημονίου λιτότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος και να επαναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή συμφωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ανάλογη με αυτή που πραγματοποιήθηκε για την ανακούφιση της Γερμανίας, το 1953, είναι αναγκαία για την επίλυση της περιφερειακής κρίσης. Η διάσκεψη θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο ανάλογο με το αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ, του 1947, που στήριξε την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι ώστε να επανέλθει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την υπόλοιπη νότια Ευρώπη.

Ακόμη, τόνισε ότι, «εάν μια χώρα πάει στις Βρυξέλλες και πει "φτάνουν πια αυτές οι παράλογες πολιτικές", πιστεύω ότι η αντίδρασή τους θα είναι πιο ισορροπημένη και θα συμφωνήσουν σε ένα διάλογο, σε μια επαναδιαπραγμάτευση».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης