Οι Ιμάμηδες αναστατώνουν το κοινοβούλιο

Οι Ιμάμηδες αναστατώνουν το κοινοβούλιο

Έντονο παρασκήνιο συνοδεύει την τύχη της τροπολογίας για τους Ιμάμηδες η οποία δημιουργεί προβληματισμό στους κυβερνητικούς εταίρους

Οι Ιμάμηδες αναστατώνουν το κοινοβούλιο
«Δεν υπάρχει πίεση προς την κυβέρνηση για την τροπολογία για τους ιμάμηδες» επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα που έχει προκύψει από τα μπρος – πίσω της κυβέρνησης αναφορικά με την διάταξη που καθορίζει ότι οι ιεροδιδάσκαλοι της μουσουλμανικής μειονότητας θα καθορίζονται από το ελληνικό δημόσιο.

Παρά ταύτα, ο υφυπουργός δεν ξεκαθάρισε εάν τελικά θα γίνει αποδεκτή η εν λόγω βουλευτική τροπολογία, αφήνοντας το θέμα να το λύσει ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατήγγειλε το υπουργείο ότι υποχωρεί «υπό τις απειλές του Τουρκικού Προξενείου και της ΔΗΜΑΡ».

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής είπε πως «αν αποσυρθεί η τροπολογία τότε πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός» και πρόσθεσε: «Η Χ.Α. λέει ναι στην τροπολογία γιατί λέει όχι η Τουρκία».

Ο βουλευτής μάλιστα παρουσίασε φωτογραφίες που δείχνουν τον μουσουλμάνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν «με τον Νταβούτογλου, εμπνευστή της ιδέας να συνεκμεταλλευτούμε το Αιγαίο. Άλλη φωτογραφία τον δείχνει να κρατά την ομπρέλα του τούρκου προξένου» και πρόσθεσε πως «δεν περιμένουμε να μας δώσει κάρτα που να γράφει από κάτω πράκτορας. Λέει ότι είναι Ελληνας αλλά στην συνείδηση είναι Τούρκος… Ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής  κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ και όταν έρχονται εδώ οι Τούρκοι κατεβάζουν τα πορτραίτα των ηρώων της Επανάστασης του 1821».
Κλείσιμο

Από τα πυρά του νεαρού βουλευτή δεν ξέφυγε ούτε ο κ. Μανώλης Γλέζος για τον οποίο είπε: «Ο κ. Γλέζος, η ιερά αγελάδα ης αριστεράς, που είπε χθες… για Αλβανούς… παραστάθηκε στην κηδεία του Χότζα».

Από την άλλη ο κ. Χατζηοσμάν απάντησε πως «για την ταυτότητα μου και τη συνείδηση μου δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να με ετεροπροσδιορίσει» και υποστήριξε: «Μην ακούτε ανθρώπους που σας οδηγούν στο αδιέξοδο. Να μην στηρίξετε αυτή την τροπολογία. Απορώ ποιος θέλει να δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή… ως βουλευτή της μειονότητας δεν ζήτησαν τη γνώμη μου .. Ντρέπομαι γι’ αυτή την τροπολογία. Ούτε πήρατε τη γνώμη μου. Ποιος πήρε αυτές τις αποφάσεις; Θα κάνει τεράστια ζημιά. Θα βοηθηθούν δέκα άτομα και θα έχετε απέναντι όλη τη μειονότητα. Θα είναι βαρύ πλήγμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό… Αν περάσει θα κάνει κακό στην πατρίδα μου την Ελλάδα και την περιοχή μου, τη Θράκη… Εγώ δεν βάζω την υπογραφή μου. Καλώ τα κόμματα να την καταψηφίσουν. Να την αποσύρετε».

Η τοποθέτηση του κ. Χατζηοσμάν προκάλεσε την έκρηξη του κ. Απόστολου Κακλαμάνη που του απάντησε πως «ο συνάδελφος είναι μειονοτικός αλλά εκπροσωπεί τους έλληνες πολίτες της Ροδόπης που εκλέγεται… Μπορεί να στενοχωρήθηκε ο Χατζηοσμάν αλλά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ειρήνη στη Θράκη…»
 
Στην συζήτηση ενεπλάκη και η κυρία Μαρία Ρεπούση λέγοντας «η ΔΗΜΑΡ εξήγησε την αντίρρηση της για την τροπολογία. Αν υπάρχουν επιχειρήματα απέναντι στα δικά μας ευχαρίστως να τα ακούσω. Είπαμε ότι δεν συμφωνούμε γιατί πιστεύουμε ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά μια θρησκείας με ένα τρόπο μη ορθόδοξο. Μην μας εξομοιώνεται με το τουρκικό προξενείο. Ζητάμε από την ελληνική πολιτεία να σεβαστεί τα δικαιώματα των ανθρώπων που είναι Έλληνες πολίτες με διαφορετικό θρήσκευμα.
 
Σκέψεις για «πάγο» στην βουλευτική τροπολογία για τους Ιμάμηδες από την κυβέρνηση

Έντονο παρασκήνιο συνοδεύει την τύχη της τροπολογίας για τους Ιμάμηδες η οποία πέραν από σφοδρές συγκρούσεις στην Βουλή, μεταξύ Χρυσής Αυγής και μουσουλμάνων βουλευτών, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό στους κυβερνητικούς εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί του κυβερνητικού συνασπισμού, κατά την χθεσινή τους συνάντηση αποφάσισαν να αφήσουν για αργότερα την συγκεκριμένη διάταξη προκειμένου να μην δυναμιτίσουν περισσότερο το ήδη διαταραγμένο κλίμα στο κοινοβούλιο.

Άλλωστε, στα ηνωμένα επιτελεία Μαξίμου και Βουλής επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνεχείς εντάσεις που παρατηρούνται στην Ολομέλεια, τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τις αντικοινοβουλευτικές φρασεολογίες περι «κυβέρνησης Τσολάκογλου», «προδοτών» κ.α. Εκτιμώντας λοιπόν ότι η εν λόγω τροπολογία «ρίχνει λάδι» στην φωτιά αποφάσισαν να μην ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται σήμερα και να την εντάξουν σε ένα από τα επόμενα ν/σ.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία δεν είναι υπουργική, αλλά αποτελεί πρωτοβουλία 12 βουλευτών της ΝΔ και 2 του ΠΑΣΟΚ. Αρχικά, στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να την υιοθετήσει κάτι που θα το επισημοποιούσε στην Ολομέλεια.  Πάντως οι βουλευτές που την υπογράφουν επιμένουν ότι «τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει».
 
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης