Γιώργος Παπανδρέου: «Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός»

Γιώργος Παπανδρέου: «Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός»

Τους πέντε μεγάλους εθνικούς στόχους, που θα προτάξει το ΠΑΣΟΚ εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και στελεχών του Κινήματος.

Για το κ. Παπανδρέου υπάρχει ελπίδα για τους Έλληνες, ακόμη και μέσα στην κρίση, αρκεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής και διακυβέρνησης της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αμέσως τις ευθύνε

Γιώργος Παπανδρέου: «Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός»

Τους πέντε μεγάλους εθνικούς στόχους, που θα προτάξει το ΠΑΣΟΚ εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και στελεχών του Κινήματος.

Για το κ. Παπανδρέου υπάρχει ελπίδα για τους Έλληνες, ακόμη και μέσα στην κρίση, αρκεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής και διακυβέρνησης της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αμέσως τις ευθύνες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε ότι πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών, με μέτρα στήριξης στοχευμένα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις,  ενώ σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός στην κοινωνία, με ξεκάθαρους κανόνες. Σημείωσε μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και θα κρατικοποιεί τις ζημίες, αλλά θα διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία και τα νοικοκυριά, ενώ αυτό θα διασφαλιστεί με αυστηρούς κανόνες για όλους και κρατικοποιήσεις όπου χρειαστεί». Επισήμανε δε ότι «η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση απλά με περιοριστικές πολιτικές, χωρίς αναπτυξιακό όραμα».

Οι πέντε εθνικοί στόχοι, πάνω στους οποίους οικοδομείται το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της χώρας, είναι η δυναμική εξωτερική πολιτική, που ενισχύει το διεθνές κύρος της χώρας και υποστηρίξει τα ελληνικά δίκαια,  η πράσινη ανάπτυξη με ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η αναβάθμιση της παιδείας, το κράτος πρόνοιας, που διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους και τέλος ένα παραγωγικό και ευνομούμενο κράτος.

«Η έξοδος από τη σημερινή κρίση» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου «είναι εφικτή μόνο αν προωθηθούν ταυτόχρονα και οι πέντε αυτοί στόχοι οι οποίοι συγκροτούν ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Επίσης πρέπει να υπάρχει αποφασισμένη και αξιόπιστη πολιτική ηγεσία».

Όσον αφορά στο πώς θα εξοικονομηθούν πόροι για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα βρεθούν από την μείωση των φοροαπαλλαγών που έδωσε η ΝΔ στους εκλεκτούς της, από την περικοπή των αντιπαραγωγικών δαπανών, από την ανακατανομή δαπανών για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, από την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, χωρίς να πλουτίζουν επίορκοι ηγούμενοι και οι πολιτικοί τους προστάτες, και με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Κλείσιμο

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΑΘΗΝΑΪΣ»

ΜΕ ΘΕΜΑ:  «ΠΕΝΤΕ ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ»

Φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζω. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου πρέπει να δούμε ξεκάθαρα τις επιλογές μας και να πάρουμε αποφάσεις.

Μπορούμε να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, καταρρακώνοντας την οικονομία μας και το μέλλον των παιδιών μας, τη νέα γενιά, ή μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται, για να αλλάξουμε πορεία, να χτίσουμε μια δυναμική οικονομία, να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, να δημιουργήσουμε ένα κράτος που επιτέλους λειτουργεί. Λειτουργεί για μας, για τον πολίτη, και όχι απέναντί μας. Μια Ελλάδα των αξιών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο πρώτος δρόμος είναι ο δρόμος της αδράνειας, των φθηνών δικαιολογιών. Ο δρόμος της μιζέριας και της απαισιοδοξίας, ο δρόμος που βλέπει καταστροφή παντού, καλλιεργεί φόβο και ηττοπάθεια, εκμεταλλεύεται το φόβο του Ελληνικού λαού.

Ο δεύτερος δρόμος είναι ο δρόμος που πιστεύει στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είναι ο δρόμος της σιγουριάς και της ασφάλειας. Είναι ο δρόμος που λέει ότι κάθε ένας από μας δικαιούται, αξίζει ένα καλύτερο αύριο.

Φίλες και φίλοι, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ακόμα και στο μέσον μιας μεγάλης κρίσης. Το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας είναι εδώ. Όλα όσα χτίσαμε, παρά την πιθανή απαξίωση από την κυβέρνηση τα περασμένα χρόνια, είναι εδώ σήμερα. Και μας δίνουν τη δυνατότητα από τη σημερινή κρίση να βγούμε πιο δυνατοί, αρκεί να βάλουμε ξεκάθαρους στόχους, πίσω από τους οποίους θα συνταχθούμε όλοι, όλοι οι Έλληνες. Στόχους, που θα πετύχουμε με νέες πολιτικές, που βάζουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Από τη σημερινή κρίση, δεν μπορεί να βγει κανείς χωρίς να πει ξεκάθαρα πού πρέπει να πάει η Ελλάδα, χωρίς να δείξει την κατεύθυνση, χωρίς να θέσει τους στόχους. Γι αυτό, εμείς συνδέουμε τα μέτρα για το σήμερα, για την αντιμετώπιση της άμεσης κρίσης, με τους στόχους που κάνουν την Ελλάδα πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική, πιο ανθρώπινη.

Ξέρουμε ότι η χώρα θα  βγει από την κρίση, μόνο αν στηρίξει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Με στοχευμένα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και με πολιτικές που συγκρούονται με συμφέροντα, πολιτικές που σπάνε τα καρτέλ, διευκολύνουν τη μικρή επιχειρηματικότητα, ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Η χώρα θα βγει από την κρίση, μόνο αν επενδύσει στο μέλλον της, στην παιδεία, στην έρευνα, στην καθαρή ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες. Θα βγει από την κρίση, αν επενδύσει στις δημόσιες υποδομές της, όχι μόνο στους δρόμους, τα λιμάνια που χρειάζεται βεβαίως η χώρα, αλλά και σε νέες υποδομές, όπως τα ενεργειακά κτίρια, τα ευρυζωνικά δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν σε κάθε σπίτι και χώρο δουλειάς. Τη νέα βασική υποδομή του 21ου αιώνα. Τις νέες δημόσιες υποδομές για μια κοινωνία που αξιοποιεί τη γνώση και τον άνθρωπο.

Και βέβαια, η χώρα θα βγει από την κρίση, μόνο αν αποκτήσει και νέα αναπτυξιακά εργαλεία. Δημόσιες επιχειρήσεις αποτελεσματικές, που δουλεύουν με γνώμονα μόνο το δημόσιο συμφέρον, και όχι τις πελατειακές δεσμεύσεις.

Δημόσιες επενδύσεις - και είναι εγκληματική η καθυστέρηση στην έναρξη του ΕΣΠΑ, του  μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος, τώρα, εν μέσω κρίσης. Δύο χρόνια πέρασαν και δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ.

Με ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός στην οικονομία, με ξεκάθαρους κανόνες για τις ιδιωτικές τράπεζες. Κανόνες που δεν ιδιωτικοποιούν τα κέρδη, ενώ κρατικοποιούν τις ζημιές. Αλλά διοχετεύουν ρευστότητα στην οικονομία, στηρίζουν τις επιχειρήσεις, στηρίζουν τα νοικοκυριά.

Εμείς, αυτά θα τα διασφαλίσουμε με εφαρμογή αυστηρών κανόνων για όλους. Με κρατικοποιήσεις, όπου χρειαστεί. Δεν θα επιτρέψουμε, τη χρηματοπιστωτική κρίση να την πληρώσει ο απλός επιχειρηματίας, ο απλός μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο απλός πολίτης, το νοικοκυριό. Όπως και ξέρουμε ότι δεν μπορεί η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση απλά με περιοριστικές πολιτικές. Δεν μπορεί να βγει από την κρίση, απλώς περιορίζοντας τις δαπάνες του Δημοσίου.

Είναι αδιέξοδη οποιαδήποτε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, χωρίς αναπτυξιακό όραμα, κατεύθυνση και δράσεις. Και μας ρωτάνε βεβαίως: Τα ελλείμματα, το χρέος, η δυσκολία δανεισμού του Δημοσίου; Απαντώ: άλλο τα ελλείμματα που προκύπτουν από τη σπατάλη, από τη ρουσφετολογική πολιτική, από τις φοροαπαλλαγές για τη μεγάλη περιουσία και τα μεγάλα εισοδήματα, και άλλο τα ελλείμματα που είναι αποτέλεσμα επένδυσης στο μέλλον και στήριξης της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα πολίτη.

Τα πρώτα ελλείμματα υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας μας. Τα δεύτερα ελλείμματα, το εξασφαλίζουν. Και κάτι παραπάνω: Πείθουν ότι έχουμε σχέδιο. Πείθουν για την αξιοπιστία μιας πολιτικής που έχει ξεκάθαρο διαχειριστικό στίγμα και αναπτυξιακό όραμα. Πείθουν, όταν σηματοδοτούν νέες προτεραιότητες. Όταν συνδέονται και συνοδεύονται από ανακατανομή δαπανών, κόβοντας εκεί όπου υπάρχει πραγματική σπατάλη και αδικία, αλλά αυξάνοντας εκεί όπου χρειάζεται η χώρα. Όταν συνοδεύονται από ανατροπές στη φορολογία, ώστε να πληρώνουν οι λίγοι που έχουν πολλά αυτό που πρέπει, και όχι οι  πολλοί που έχουν λίγα.

Πείθουν τους Έλληνες πολίτες και πείθουν και τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Και έτσι, μειώνουν και το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση, βάζοντας ξεκάθαρους στόχους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, παίρνοντας άμεσα μέτρα που υπηρετούν αυτούς τους στόχους.

Γι αυτό και είμαι αισιόδοξος, διότι ξέρουμε πού πρέπει να πάει η χώρα και ξέρουμε πώς θα πάει εκεί η χώρα. Με πυξίδα πάντα τις αρχές μας. Για μας τους σοσιαλιστές και δημοκράτες αρχή μας είναι οι ανάγκες του ανθρώπου. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον του. Όχι το κέρδος και η εξουσία.

Αρχή μας, πρώτη, είναι να είναι η ανάπτυξη προϊόν σοβαρού σχεδιασμού. Φάνηκε ότι η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να μας δώσει το σωστό προσανατολισμό. Όπως και αρχή μας, και προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο.

Σήμερα, όχι μόνο δεν φτάσαμε στο τέλος της ιστορίας, όπως έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι αναλυτές προ δεκαετίας, αλλά η εποχή μας θα χαρακτηριστεί από την επαναφορά της αριστερής φιλοσοφίας. Η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε. Κι αν κοιτάξουμε  γύρω μας, βλέπουμε ότι είναι επίκαιρη και για την Ελλάδα.

Είμαι αισιόδοξος. Οι αρχές και οι αξίες μας, οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ, είναι και επίκαιρες, και είναι και η μόνη πυξίδα που μπορεί να μας δείξει το δρόμο των επιλογών μας.

Γι’ αυτό και ζήτησα να συναντηθούμε για να παρουσιάσω τις πέντε εθνικές προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ. Προτεραιότητες, στόχοι, που ανοίγουν τους ορίζοντες για μια νέα πορεία της Ελλάδας.

Πρώτος στόχος: Ελληνική φωνή παντού και με αξιώσεις. Υιοθετούμε και πιάνουμε ξανά από τις δικές μας μέρες το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια. Δίνει φωνή στην Ελλάδα.

Δεύτερος: Πράσινη Ανάπτυξη. Απέναντι στη διασπάθιση των πόρων, στην απαξίωση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων μας, στην υποβάθμιση του φυσικού πολιτισμικού, αλλά και ανθρώπινου πλούτου, εμείς προτείνουμε το νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Τη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη».

Τρίτος: Παιδεία και Πολιτισμός. Απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες του μαθητή, της οικογένειας, της ανάπτυξης της χώρας, διαμορφώνουμε το πλαίσιο για μια σύγχρονη παιδεία. Δια βίου παιδεία. Εκπαιδευτικές διαδικασίες για πάντα και παντού. Παιδεία, θεμέλιο του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ταυτότητάς μας, των αξιών μας, ζωντανό εργαλείο ανάπτυξης των ποιοτικών μας δυνατοτήτων, της προοπτικής μας ως χώρα, ως λαός.

Τέταρτος: Κράτος πρόνοιας. Απέναντι στην απαξίωση του δικτύου προστασίας των πολιτών μας, στην ανασφάλεια και στη λογική ότι, υγεία και πρόνοια είναι προνόμια των λίγων και όχι δικαιώματα όλων, εμείς αναγεννούμε το κοινωνικό κράτος. Κοινωνικό δίκτυο που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Κοινωνικό δίκτυο που διακρίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Πέμπτος: Παραγωγικό ευνομούμενο κράτος, διότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται ένα άλλο κράτος. Απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό, χτίζουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει, εμπιστεύεται τον πολίτη.

Ας τα πάρουμε λοιπόν  ένα - ένα. Ποια είναι η σημερινή μας πρόκληση; Σήμερα, οι ευκαιρίες, τα προβλήματα αυτά που βιώνει η ανθρωπότητα, δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα. Σ’ αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να αποκτήσει ξανά φωνή. Ξανά παρουσία. Ξανά αξιοπιστία. Ξανά εικόνα και προβολή, θετική προβολή. Ξανά διαπραγματευτική ισχύ.

Και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο, πάντα έτοιμο να εγγυηθεί θέση αξιοπιστίας και ισχύος της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα. Η ρήση «Η Ελλάδα στους Έλληνες» ηχεί ακόμα δυνατά. Αποτύπωνε τη βούληση και απόφασή μας να ορίσουμε και να ορίζουμε εμείς την τύχη μας, την τύχη της χώρας μας, χωρίς προστάτες, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.

Αυτό δηλαδή που κατάφερε με το καλημέρα να αναιρέσει η Ν.Δ. Με την απογραφή και την πενταετή ουσιαστικά επιτήρηση της χώρας μας. Με την παντελή μας απουσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Αλλά το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας, δεν το απεμπολούμε. Αντιθέτως, καλείται μια σοβαρή κυβέρνηση να εγγυηθεί την ισότιμη συμμετοχή μας στο παγκόσμιο χωριό, στις διεθνείς εξελίξεις. Κι αυτό, εμείς, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το εγγυηθεί. Το αποδείξαμε με την ευρωπαϊκή μας πολιτική, με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που εμείς δημιουργήσαμε για την επίλυση του Κυπριακού, για την πορεία της Τουρκίας και των Βαλκανίων.

Καλούμαστε και σήμερα να αξιοποιήσουμε νέες εξελίξεις στην προώθηση των συμφερόντων μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προ διετίας, έβαλε ως κεντρικό ζήτημα, στο κείμενο για την ασφάλειά της, ένα κείμενο που εμείς υιοθετήσαμε στο Καστελόριζο της χώρας μας, ως Προεδρία της Ε.Ε. Έβαλε ως κεντρικό ζήτημα την ενεργειακή ανεξαρτησία και την κλιματική αλλαγή.

Η νέα κυβέρνηση του Ομπάμα έθεσε ως πρώτο ζήτημα ασφαλείας την οικονομική κρίση και, σε δεύτερη μοίρα, την απειλή της Αλ Κάιντα. Οι διεθνείς συγκυρίες αναδεικνύουν νέους και ισχυρούς παίχτες σε έναν πολυπολικό κόσμο, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις, καλείται η Ελλάδα να βρει ξανά την δική της ταυτότητα, το δικό της ρόλο. Για μας, είναι καθαρή η πορεία μας. Η Ελλάδα κερδίζει ως χώρα αξιών. Χώρα που υπερασπίζεται αρχές και Δίκαιο. Το διεθνές Δίκαιο, μέσα από το οποίο κατοχυρώνουμε την δική μας ακεραιότητα και ασφάλεια.

Αυτό απαιτεί, πέραν της κλασικής διπλωματίας, να έχουμε φωνή παντού. Αυτό το απαιτεί και η μεγάλη εξέλιξη των αλλαγών της παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό και δεν χαρίζουμε την ελληνική φωνή. Λέμε: συμμετοχή και παρουσία παντού. Παρουσία σε θέματα ειρήνης. Συνεπείς στη στήριξη του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρουσία του πολιτισμού μας στο διαδίκτυο. Παρουσία των επιστημόνων μας στην έρευνα. Παρουσία των Πανεπιστημίων μας, με προσέλκυση ξένων φοιτητών. Παρουσία των επιχειρήσεών μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Θαρραλέα στάση για θέματα όπως της Παλαιστίνης, του Γκουαντάναμο, του Κοσόβου. Ανθρωπιστική μας παρουσία, όπως πρόσφατα του ΠΑΣΟΚ στη Γάζα. Διπλωματία των Πολιτών.

Εκπροσωπούμε μια Ελλάδα που δεν θα ανέχεται τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, που δεν θα ταλαντεύεται συνεχώς σαν εκκρεμές, ανάμεσα στην υποχώρηση και στον τυχοδιωκτισμό. Που θα κάνει σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Μια Ελλάδα των αξιών που αξιοποιεί με στρατηγική τις ανακατατάξεις, τις αλλαγές στον σύγχρονο κόσμο, για να διευρύνει τα περιθώρια κινήσεων και συμμαχιών, αντί να διαλέγει ποιο θα είναι το αφεντικό.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτουμε αμέσως τις προτεραιότητές μας. Αλλαγές στο θεσμικό οπλοστάσιο της Ένωσης, για να μπορούν τα κράτη- μέλη να συμβάλουν άμεσα στην αναπτυξιακή ανάκαμψη, με σημαντικές δημόσιες επενδύσεις που δεν επιβαρύνουν το έλλειμμά τους. Για μας, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μια Ευρώπη της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Η Ευρώπη για μας απαιτεί εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της οικονομικής και πολιτικής ένωσης, προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που επενδύει στη γνώση και την καινοτομία.

Προτάσσουμε ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Προτάσσουμε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και τα δύο θα θωρακίσουν την κοινωνική συνοχή, θα υποστηρίξουν μια συνολική στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη». Ειδικά για την περιοχή μας, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υιοθετήσει ένα θαρραλέο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Να διαθέσει τα σχετικά κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να στηρίξει τις βαλκανικές οικονομίες.

Η Ελλάδα πρέπει αμέσως να το διεκδικήσει αυτό. Και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις εκλογές, θα το πράξει.

Χρειάζεται για όλα αυτά μια νέα εθνική στρατηγική νηφαλιότητας και αποφασιστικότητας. Μια Ελλάδα, με σαφή και σταθερή εθνική στρατηγική, που θα στηρίζεται στην ενότητα του λαού και σε ένα νέο πατριωτισμό.

Δεύτερος μεγάλος στόχος η «Πράσινη Ανάπτυξη». Στις πρόσφατες συναντήσεις που είχα στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όλοι μας διατυπώσαμε την ανάγκη, να βρει η παγκόσμια οικονομία μια νέα ατμομηχανή ανάπτυξης. Αυτή θα είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη» και για μας, για την Ελλάδα, αυτή η νέα εξέλιξη μας  δίνει νέες ευκαιρίες.

Είναι ώρα να αλλάξουμε ρότα. Να ανατρέψουμε το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν στο τσιμέντο, στη γρήγορη και φθηνή εκμετάλλευση του ήλιου και της θάλασσας, στη μαζική, αλλά όχι ποιοτική παραγωγή στον αγροτικό τομέα, στο γρήγορο κέρδος και την κερδοσκοπία της γης, στην παρασιτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στην υπερεκμετάλλευση του ελληνικού φυσικού μας πλούτου.

Για μας, πρέπει να πάμε -αυτός είναι ο στόχος μας- στην ποιότητα και την αξία. Και η «Πράσινη Ανάπτυξη» σημαίνει ποιότητα προϊόντων και αξία. Η Ελλάδα να ταυτιστεί με την έννοια της αξίας.

Σημαίνει να μεταφέρουμε στην οικονομία, στην παραγωγική διαδικασία, από το χωράφι μέχρι το εργοστάσιο, από το μαγαζί μέχρι την ξενοδοχειακή μονάδα, από την κατασκευή μέχρι τη δημόσια υπηρεσία, από την παραγωγή ενέργειας μέχρι την κατανάλωσή της, να μεταφέρουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η παγκόσμια κοινότητα σε τεχνογνωσία και σε τεχνολογία. Και παράλληλα, να μεταφέρουμε στα προϊόντα μας τον πολιτισμό μας, ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η Ελλάδα, η παράδοσή μας, η δημιουργία μας. Η Ελλάδα της ποιότητας και της διαχρονικής αξίας.

Ταυτίζουμε την «Πράσινη Ανάπτυξη» με τις λέξεις «αξία» και «ποιότητα», γιατί αποτελούν εχέγγυο για την ανταγωνιστικότητά μας. Πιστοποιούν την ελληνική ταυτότητα για το αύριο.

Παράδειγμα, μετά από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών: ένα μπουκάλι ελαιόλαδο θα μπορούσε να είναι ονομασίας προέλευσης, πιστοποιημένο στην παραγωγή, εγγύηση γνησιότητας και γεύσης, με καλή συσκευασία από νέους Έλληνες σχεδιαστές, με διακίνηση μέσω διαδικτύου, χωρίς μεσάζοντες, που να εγγυάται προϊόν ανταγωνιστικό, να δίνει τα κέρδη άμεσα στους νέους συνεταιρισμένους αγρότες, που αυτοί, από την πλευρά τους, θα τα επενδύουν στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στον αγροτουρισμό και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

«Πράσινη Ανάπτυξη» σημαίνει νέες επιχειρηματικές δυνατότητες, θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες. Ένας νέος και ισχυρός παραγωγικός ιστός που θα παράγει πλούτο για τη χώρα, φορολογικά έσοδα για τα Δημόσια Ταμεία, θέσεις εργασίας καλοπληρωμένες, σε νέους παραγωγικούς τομείς, στη γεωργία, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα τρόφιμα, στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, στις μεταφορές, στην πληροφορική, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε νέες πρότυπες «πράσινες» κατασκευές.  

Σκεφτείτε μόνο το πώς η «πράσινη» μετατροπή, των κτιρίων της χώρας μας μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ειδικά στον τομέα που έχει χτυπηθεί σοβαρά από την κρίση, τις κατασκευές. Αλλά βεβαίως και να δημιουργήσει νέα σύγχρονα επαγγέλματα. Γι αυτό, η «Πράσινη Ανάπτυξη» σημαίνει μεγάλο, σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάθονται λόγω γραφειοκρατίας. Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για «πράσινη» επένδυση έχουν κολλήσει, εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης. Εμείς θα απελευθερώσουμε τα χρήματα αυτά. Θα απελευθερώσουμε και τους ιδιώτες από τα δεσμά του κράτους, από τη γραφειοκρατία και τη ρουσφετολογική αντιμετώπιση. Θα αξιοποιήσουμε τα καθυστερούμενα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η κυβέρνηση έχει αγνοήσει, προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι στις μεγάλες επενδύσεις, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ή στη διαχείριση των απορριμμάτων, ορισμένοι θα βγάλουν κέρδη. Εμείς λέμε και εγγυόμαστε ότι, εκείνοι που πρώτοι πρέπει να συμμετάσχουν σ αυτά τα προγράμματα, να έχουν μέρος στα κέρδη, είναι η ίδια η τοπική κοινωνία, είναι ο ίδιος ο πολίτης, συνεταιρικά αν θέλετε με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Διότι για μας, η «Πράσινη Ανάπτυξη» δεν είναι ένα σχέδιο για την ελίτ.

Στόχος μας είναι οι πιο «πράσινες λύσεις» να φτάσουν στους φτωχότερους. Το περιβάλλον να είναι όχημα και ως σκοπός να γίνει κίνημα λαού, και όχι πρόγραμμα των λίγων και υποψιασμένων.

Και ως Κίνημα, και ως κοινωνία, είμαστε ώριμοι γι’ αυτό. Να σπάσουμε το περιβαλλοντικό απαρτχάιντ. Τα σκουπίδια, τα απορρίμματα, η ρύπανση, όλα στους φτωχούς, ο καθαρός αέρας για τους πλούσιους. Αυτό το απαρτχάιντ, εμείς θα το σπάσουμε. Πρέπει να υπάρχει ποιότητα και περιβάλλον για όλους τους πολίτες.

«Πράσινη Ανάπτυξη» σημαίνει ριζοσπαστική στροφή στις κρατικές πολιτικές, σύγκρουση με τον παραδοσιακό κρατισμό και τα πελατειακά δίκτυα, απάλειψη των κινήτρων που ενισχύουν την παραοικονομία και την αδήλωτη εργασία. Επένδυση στον άνθρωπο, στην εκπαίδευσή του.

Γι’ αυτό και προϋπόθεση για την «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι η παιδεία, είναι ο πολιτισμός, είναι η κατάρτιση, η ενσωμάτωση της νέας γενιάς σ’ αυτή την κοινωνία της γνώσης.

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» αποτελεί επιλογή και στόχο μας. Είναι όραμα που οδηγεί σε άμεσες και διαφορετικές επιλογές κι έχει και άμεσο, όπως και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία. Δίνει κατεύθυνση, δίνει και σιγουριά. Δίνει σταθερότητα απέναντι σ’ ένα σύστημα που οδηγεί την οικονομία μας σε κατάρρευση. Είναι για μας ένα συμβόλαιο με το λαό, ένα συμβόλαιο με τη νέα γενιά της χώρας.

Τρίτος στόχος, η παιδεία: Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προετοιμάζει τον νέο για τις σημερινές συνθήκες, για τις σημερινές ανάγκες. Είναι πολύ μακριά από το νέο άνθρωπο. Ενώ γι’ αυτήν πληρώνει ακριβά η ελληνική οικογένεια. Πληρώνει ακριβά για την παιδεία, που μόνο θεωρητικά είναι δωρεάν.

Αισθάνεται ο νέος σήμερα την εκπαίδευσή του ως καταναγκαστικά έργα που δεν τον πάνε πουθενά. Είναι αμήχανος και αδύναμος μπροστά στις νέες προκλήσεις. Αισθάνεται ότι η παιδεία του δημιουργεί νέους φραγμούς, αντί να του ανοίγει ορίζοντες. Οικονομικούς φραγμούς, έλλειψη πρόσβασης στην ποιότητα, σε επιλογές δικές του, σε νέες ευκαιρίες.

Λείπουν ακόμα και τα βασικά. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν διασφαλίζει σήμερα την καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας, την ουσιαστική χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, τη δυνατότητα να λύνει ο νέος προβλήματα ζωής και επαγγέλματος. Δεν καλλιεργεί το χαρακτήρα, την ικανότητα να σκέφτεται κριτικά, αναλυτικά, συνθετικά, δημιουργικά.

Δεν διασφαλίζει την δια βίου εκπαίδευση. Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σχολεία, παραμένουν -με εξαίρεση το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο- κλειστά στις ανάγκες συνεχούς εκπαίδευσης των πολιτών.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, βλέπουμε την παιδεία ποιοτική και δωρεάν για όλους, ως δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Μια παιδεία, εργαλείο ανάπτυξης για την οικονομία, και δύναμη συνοχής για την κοινωνία.  Που θα υποστηρίζει, θα βοηθά όποιον έχει ταλέντο, όποιον προσπαθεί να ξεπεράσει τα σύνορα της κοινωνικής του καταγωγής και να κατακτά την άνοδο που ονειρεύτηκε.

Σχεδιάζουμε τομές. Ένα σύστημα παιδείας, που στόχο έχει τη μάθηση, την απόκτηση δεξιοτήτων, την καλλιέργεια και ανάπτυξη ταλέντων. Την ανάπτυξη ικανοτήτων και γνώσεων, που συνδέονται με το νέο και  «πράσινο» πρότυπο ανάπτυξης της χώρας, αλλά και με τις σύγχρονες ανάγκες μιας νέας εποχής. Με την Ελλάδα των αξιών.

Τα μέτρα μας είναι πολλά. Παράδειγμα που αφορά τόσες οικογένειες, είναι να επαναφέρουμε το Ολοήμερο Σχολείο, που η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε. Μαζί μ’ αυτό, και την απαραίτητη ενισχυτική διδασκαλία, ώστε όταν φθάσει σπίτι το κάθε παιδί, να μην χρειάζεται ν’ ανοίξει την τσάντα του.

Δημόσιο σχολείο με υπολογιστές, γρήγορο internet, ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες. Με την ξένη γλώσσα να γίνεται κτήμα μέσα στο δημόσιο σχολείο. Κάθε παιδί, το δικό του ηλεκτρονικό βιβλίο. Άμεση δηλαδή και εύκολη πρόσβαση σ’ ένα τεράστιο όγκο γνώσεων και πληροφοριών, που θα αναιρεί την ανάγκη απλής αποστήθισης, και θα κάνει το σχολείο, χώρο συνεχούς έρευνας μιας όμορφης εκπαιδευτικής ανακάλυψης, με μια νέα, δημιουργική σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή.

Να μπορεί, αντί για ανθολογία, να διαβάζει 30 λογοτεχνικά βιβλία ώσπου να τελειώσει το Λύκειο, γνωρίζοντας την ελληνική και την ξένη παγκόσμια λογοτεχνία.

Γνωρίζοντας τη γλώσσα μέσα από τους συγγραφείς μας, την ιστορία μέσα απ’ τον μύθο, τα παραμύθια και τη συγγραφή. Βάζοντας τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ως συστατικό στοιχείο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, για την αγωγή της ψυχής και του σώματος, για την ψυχική και σωματική υγεία του νέου ανθρώπου.

Με το Εθνικό Απολυτήριο, για να μπαίνει στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι, θα πάρουν ανάσα οι γονείς, που αιμορραγούν οικονομικά σήμερα για να καλύψουν το κόστος των φροντιστηρίων. Με δυνατότητες δια βίου εκπαίδευσης, ώστε ο ενήλικας να έχει ανοιχτές επιλογές και σύντροφό του το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Τις μεγάλες αυτές αλλαγές, θα τις κάνουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς, με εκπαιδευτικούς που θα έχουν αξιοπρεπείς μισθούς, ουσιαστική επιμόρφωση και αντικειμενική αξιολόγηση. Και θα τις χρηματοδοτήσουμε τις αλλαγές αυτές με το 5% του ΑΕΠ. Είναι δέσμευσή μας.

Τέταρτος στόχος. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους Έλληνες -και από αυτές κρίνεται.

Σήμερα, ζούμε σε ένα κράτος που δεν προστατεύει, δεν στηρίζει τους πολίτες. Δεν ενδιαφέρεται για τους πολλούς, που αγωνίζονται καθημερινά για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Συνθλίβει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την φοροεπιδρομή, τις αθέμιτες χρεώσεις και πρακτικές των τραπεζών. Ένα κράτος που αδιαφορεί για την εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, που περιθωριοποιεί και αποκλείει κοινωνικές ομάδες απ’ αυτά τα δημόσια αγαθά, ή που παρέχει υπηρεσίες μετά από κομματική ρουσφετολογική παρέμβαση.

Που καταπατά δικαιώματα, που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με την άθλια ποιότητα υπηρεσιών, με την απάνθρωπη εκμετάλλευση της δύσκολης στιγμής, με το κομματικό ρουσφέτι και με το φακελάκι.

Καμία ανάκαμψη, καμία ανασυγκρότηση, καμία δημιουργική κοινωνία, καμιά κοινωνία που δημιουργεί, που σκέφτεται, που παίρνει πρωτοβουλία, δεν μπορεί να βασιστεί σε μια κοινωνία αβεβαιότητας, ανασφάλειας, κοινωνικής οργής και ανεργίας.

Δεν μπορούμε σήμερα να ζητάμε θυσίες απ’ το συνταξιούχο των 600 ευρώ  κι απ’ το μισθωτό των 1.500 ευρώ. Αυτοί έδωσαν ήδη απ’ το υστέρημά τους. Τώρα, είναι καιρός να συμβάλουν ισότιμα και οι άλλοι, οι λίγοι, οι πλούσιοι και οι ισχυροί, οι ευνοημένοι της τελευταίας πενταετίας.

Για μας, το κοινωνικό κράτος δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι θεμελιώδης δημόσια λειτουργία, που διασφαλίζει δικαιώματα. Παρέχει δείκτη  προστασίας, διαμορφώνει δυνατότητες ανάπτυξης, εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες.

Γι’ αυτό εμείς κλείνουμε οριστικά το μαύρο κεφάλαιο της επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στα αποθεματικά των Ταμείων.

Στο κεφάλαιο της κοροϊδίας, με τις συντάξεις που όλο αναβάλλεται η χορήγησή τους, και με το εφάπαξ που αντιμετωπίζεται με ένα «περάστε αργότερα», σαν να πρόκειται για χάρη, ή για επαιτεία.

Θα αφήσουμε πίσω μας, στο κακό παρελθόν, τα νοσοκομεία που κινδυνεύουν να κλείσουν, που δεν έχουν ορούς, που δεν έχουν γάζες, που δεν έχουν νοσηλευτές. Οριστικό τέλος στο αίσχος των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που στοιχίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο.

Τέλος στο καθεστώς των απλήρωτων γιατρών και φαρμακοποιών, που καταδικάζει τους συνταξιούχους σε βάναυση ταλαιπωρία. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο, δεν μπορεί να υπάρχουν προνομιούχοι. Ούτε μπορεί να ξοδεύονται οι μικρές αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής, για να αντιμετωπίσουν το κόστος μιας δύσκολης εγχείρησης, ή μιας χρόνιας ασθένειας. Αυτή είναι η πιο ακραία, η πιο απάνθρωπη μορφή κοινωνικής αδικίας.

Κι εμείς, οι σοσιαλιστές, δεν θα την ανεχτούμε. Εμείς λέμε δημόσιο σύστημα υγείας, που φροντίζει τον ασθενή και την οικογένειά του. Αξία για μας είναι ο άνθρωπος. Στόχος μας, η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους, με τιμές προσιτές στον πολίτη και μείωση του φορολογικού βάρους για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα. Με πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου.

Στόχος μας, η προστασία του δανειολήπτη, ώστε να μην αναγκάζεται να χάνει το μοναδικό του σπίτι, να πληρώνει πανωτόκια και καταχρηστικά επιτόκια για ένα δάνειο, ή να γίνεται όμηρος στον Τειρεσία.

Στόχος μας, η στήριξη της εργασίας, ώστε ο νέος να μη συναντάει ανυπέρβλητα εμπόδια για να μπει στην αγορά εργασίας. Ο άνεργος να υποστηρίζεται χρηματικά, εκπαιδευτικά, ενεργά, μέχρι να βρει τις ευκαιρίες. Να μην αναγκάζεται πια να γίνεται επαίτης και όμηρος του πολιτικού συστήματος, με τα λεγόμενα stage στο Δημόσιο.

Στόχος μας, η δημιουργία αυτού του δικτύου υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης κοντά στον πολίτη. Σ’ αυτό το δίκτυο, κύριο ρόλο θα παίξει η Αυτοδιοίκηση, με τις τομές που κάνουμε στο διοικητικό σύστημα της χώρας.

Πέμπτος στόχος, η δημοκρατική αναδόμηση του κράτους. Όλα τα προηγούμενα δεν μπορούν να εφαρμοστούν, να πραγματοποιηθούν ως στόχοι, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ασθένειες του ελληνικού κράτους, διότι βιώνουμε ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη. Ένα κράτος που δεν σχεδιάζει, δεν προνοεί, δεν οργανώνει, δεν ελέγχει, δεν αξιολογεί, δεν λογοδοτεί, δεν βαθαίνει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ένα κράτος πελατειακό, που αδιαφορεί για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Ένα κράτος, που το διακρίνει η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα. Ένα κράτος, αιχμάλωτο μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων, αλλά και πολλών μικρότερων και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων.

Συμφέροντα οικονομικά, μιντιακά, κομματικά, συντεχνιακά, που σκεπάζουν την πρώτη προτεραιότητα που πρέπει να έχει το κράτος: Να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Το συμφέρον του λαού, των πολλών, του πολίτη.

Για τούτο το λόγο, μιλούμε για την αυτονομία της πολιτικής. Την αδήριτη ανάγκη να απελευθερώσουμε το κράτος και το πολιτικό σύστημα από την αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών συμφερόντων. Να μπορέσει η Πολιτεία και ο κρατικός μηχανισμός, το πολιτικό σύστημα ολόκληρο να εκφράζει γνήσια τις εντολές και τις ανάγκες του Ελληνικού λαού.

Να αποδίδεται δικαιοσύνη, όσο ψηλά και εάν χρειάζεται. Να μην δεσπόζει η λογική ότι δίκιο έχει ο ισχυρός, αλλά να εγγυόμαστε την ισχύ του Δικαίου για όλους. Τα δικαιώματα όλων. Απαιτείται κράτος που θα υπερασπίζεται, θα προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη. Θα προστατεύει τη ζωή, την περιουσία και τις ελευθερίες. Ένα κράτος, που θα εμπνέει επιτέλους εμπιστοσύνη στους θεσμούς μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

Ένα κράτος που υπηρετεί αξίες: Την αξιοκρατία, την αξιολόγηση παντού, την διαβούλευση. Θα υποστηρίζει τη δημοκρατική συμμετοχή και την κοινωνία των πολιτών. Θα κοιτά τον πολίτη με ανθρωπιά, με αίσθημα αλληλεγγύης. Θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και το σεβασμό σε όλους.

Δεν θα κάνει διακρίσεις κομματικές, θρησκευτικές, φυλετικές, ούτε πολιτικές. Θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, των ατόμων με αναπηρία, των μεταναστών, των γυναικών που έχουν ακόμα δρόμο για να φθάσουν σε μια ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, των ανέργων.

Μέσα σ’ ένα σύστημα απλό, αποτελεσματικό, διαφανές. Με μια κυβέρνηση που θ’ αξιοποιεί τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Κι εδώ, πολλά μέτρα έχουμε προτείνει, μερικά είναι και πολύ απλά.

Το κράτος θα αναμορφώνεται συνεχώς, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη σύγχρονη τεχνολογία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Θα επενδύσουμε πραγματικά σε υποδομές για όλη την Ελλάδα, ευρυζωνικές οπτικές ίνες, για να εξασφαλίζουμε πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα νησιά μας, στα βουνά μας, στις γειτονιές μας, στα σχολεία μας, στα εργοστάσια και στην εργασία.

Τούτα θα αντικαθιστούν τη σημερινή γραφειοκρατία, θα δίνουν πρόσβαση όλων στην πληροφορία και την επικοινωνία, θα επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία, μάθηση, φοίτηση, γραφειοκρατική εξυπηρέτηση.

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι ότι και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα μπορεί να εγγυάται οικονομίες, μείωση σπατάλης, διαφάνεια, λογοδοσία, συμμετοχή του πολίτη. Θα ξέρει ο πολίτης και θα ελέγχει πού πάνε τα λεφτά του. Τέλος η λεηλασία και το πλιάτσικο στα χρήματα και τον πλούτο του Ελληνικού λαού.

 Χρήματα, όπως τα 28 δις που δίνουμε στις τράπεζες, ή τις προμήθειες στα φάρμακα, ή τις πωλήσεις δημόσιας γης, θα τα βλέπει ο Έλληνας πολίτης, ο κάθε Έλληνας πολίτης, στο διαδίκτυο. Οι υπογραφές των υπουργών θα βρίσκονται σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο, γιατί εμείς θα κυβερνήσουμε με τη διαφάνεια ως πρώτο και απαράβατο κανόνα. Κι αυτή δεν κοστίζει, κερδίζει. Όλοι θα είμαστε ανοιχτοί στον έλεγχο της κοινωνίας, με λογοδοσία όλων των οργάνων της εξουσίας.

Αυτό, κυρίες και κύριοι, θα πει διαφάνεια. Η διαφάνεια χρειάζεται επίσης την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, όχι την αποδυνάμωσή τους για να μην ελέγχεται η εξουσία, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία. Ο δημόσιος υπάλληλος να εκπαιδεύεται δια βίου. Να ενισχυθεί και να αξιολογείται.

Κωδικοποίηση των νόμων, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και πολλαπλές ερμηνείες, ώστε να υπάρχουν απλοί κανόνες για κάθε πολίτη, για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον επιχειρηματία, για τον οποιονδήποτε.

Καλύτερη μηχανοργάνωση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ένας δικός μας θεσμός, που ιδρύσαμε πριν από δέκα χρόνια. Τα ΚΕΠ θα γίνουν κέντρα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης των πολιτών. Μηχανοργάνωση, αλλά και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα βασικά Υπουργεία που έχουν σχέση με τον πολίτη.

Πραγματικές λύσεις για τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές, με όλα τα νομικά σχήματα λυμένα, ώστε μια επένδυση να θέλει λίγους μήνες για να αρχίσει. Άρα, ένα κράτος-στρατηγείο, με Υπουργεία που θα ασχολούνται κυρίως με τη χάραξη πολιτικών και με τον έλεγχο. Ισχυρές αναπτυξιακές Περιφέρειες. Να δώσουμε εξουσία και πόρους στην Περιφέρεια. Νέους ισχυρούς Δήμους, που θα παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη, με ενίσχυση βεβαίως της Δημοκρατίας  με εκλεγμένους Περιφερειάρχες.

Με ενίσχυση της Δημοκρατίας μας, τόσο ως προς τη λήψη αποφάσεων και την αξιοποίηση δημοψηφισμάτων, τοπικών και εθνικών, όσο και ως προς την άσκηση του νομοθετικού έργου, τη νομοθετική πρωτοβουλία του ίδιου του πολίτη. Με ένα νέο εκλογικό νόμο, που απορρίπτει την πελατεία και τον κακό ανταγωνισμό, που κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής.

Ένα κράτος, όπου ο φορολογούμενος θα ξέρει πού πήγαν τα λεφτά του, ο επιχειρηματίας, σε πόσες ημέρες θα εκδοθεί η άδειά του και τι πρέπει να πληρώσει, ο νέος, τι προσόντα και δεξιότητες πρέπει να αποκτήσει για να βρει δουλειά, και ο πολίτης, ποιες οι ευθύνες και ποια τα δικαιώματά του.

Φίλες και φίλοι, για όλα αυτά, πολλοί μας ρωτάνε: πού θα βρείτε τα λεφτά για να χρηματοδοτήσετε το σχέδιό σας; Απαντώ: Πρώτον, πολιτική σημαίνει προτεραιότητες. Θα τα βρούμε τα λεφτά. Θα τα βρούμε, πρώτον, από τις φοροαπαλλαγές που έδωσε η Νέα Δημοκρατία στους μεγαλομετόχους, μεγαλοϊδιοκτήτες, στους εκλεκτούς.

Πηγαίνοντας τον προϋπολογισμό γραμμή-γραμμή, για να κόψουμε όλες τις αντιπαραγωγικές δαπάνες. Ανακατανέμοντας δαπάνες για να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσουμε την πολιτική μας για το κοινωνικό κράτος, αξιοποιώντας, όχι με πλιάτσικο, αλλά αξιοποιώντας, πραγματικά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, για να φέρουμε έσοδα στα Ταμεία. Όχι για να πλουτίζουν επίορκοι ηγούμενοι ή οι πολιτικοί τους προστάτες.

Αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ώστε να χρηματοδοτήσει το νέο αναπτυξιακό και «πράσινο» πρότυπό μας. Αναβαθμίζοντας την εταιρική διακυβέρνηση στις ΔΕΚΟ, ώστε να μειωθούν οι ζημιές από τους υπερβολικούς μισθούς, τις αδιαφανείς προμήθειες, τις χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιωτικά και άλλα συμφέροντα κάτω από το τραπέζι.

Καταργώντας ή συγχωνεύοντας, όπου χρειάζεται, δημόσιους Οργανισμούς, που σήμερα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, για να εξασφαλίζουν χρυσούς μισθούς σε λίγους. Εξοικονομώντας κονδύλια από την επανεξέταση εξοπλιστικών προγραμμάτων, που η Νέα Δημοκρατία τα εξαγγέλλει με μόνο στόχο να κάνει διεθνείς δημόσιες σχέσεις.

Και επιπλέον, χτυπώντας τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και κερδίζοντας τον πόλεμο που έχουμε κηρύξει στη διαφθορά. Ένα σύστημα δίκαιο, που μπορεί να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και του επιχειρηματία.

Φίλες και φίλοι, η έξοδος από τη σημερινή κρίση είναι εφικτή, μόνο αν προωθήσουμε ταυτόχρονα και τους πέντε αυτούς στόχους. Γιατί μόνο αν υπάρχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, θα στηριχθεί η αγοραστική ζήτηση, θα τονωθεί η αγορά, θα υπάρξουν έσοδα στα Δημόσια Ταμεία.

Μόνο αν οι νέοι μας αποκτήσουν στέρεα εφόδια για το μέλλον, οι ενήλικες ευκαιρίες για επανεκπαίδευση και κατάρτιση, θα είναι σε θέση να αδράξουν τις ευκαιρίες αυτές που παρουσιάζονται και θα συμβάλλουν δημιουργικά στην ανάταξη της οικονομίας.

Μόνο αν υπάρχει σχέδιο για τη χώρα και αποφασισμένη και αξιόπιστη ηγεσία, οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και οι ξένοι επενδυτές, θα πάρουν το ρίσκο να επενδύσουν, να συμπράξουν με το Δημόσιο σε μεγάλα έργα, ή να χρηματοδοτήσουν μεγάλες πρωτοβουλίες,  όπως της «πράσινης» αναπτυξιακής πορείας του τόπου, για το αύριο της χώρας μας. 

Φίλες και φίλοι, μπορεί χθες να είχαμε την πολυτέλεια της αναβολής. Σήμερα, δεν την έχουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αμέσως τις ευθύνες μας. Επειδή νοιαζόμαστε για τον τόπο, επειδή τον πονάμε, επειδή υπάρχουμε για να υπηρετούμε την πατρίδα και τον πολίτη.

Αν νοιαζόμασταν για τον εαυτό μας, μικροκομματικά, θα μπορούσαμε να κρυφτούμε πίσω από προσχήματα, να περιμένουμε να πληρώσουν οι άλλοι το κόστος της ανικανότητάς τους να διαχειριστούν την κρίση. Αλλά έτσι θα κατέρρεε και η χώρα.

Γι αυτό, μια τέτοια μικροκομματική στάση δεν μας ταιριάζει. Η επιλογή μας, είναι επιλογή εθνικής ευθύνης, επιλογή υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Επιλογή να μιλήσει ο λαός για να αλλάξει πορεία ο τόπος.

Πιστεύω βαθιά στην ικανότητα των Ελλήνων να μεγαλουργούν, ιδιαίτερα όταν υπάρχει όραμα, στόχοι, σχέδιο, ξεκάθαροι κανόνες. Το έχω ζήσει και με τον Ελληνισμό της Διασποράς, και εδώ στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες μπορούν, μπορούμε. Δεν εθελοτυφλώ. Γνωρίζω ότι το σημαντικότερο εμπόδιο, για να αρχίσουμε να βάζουμε τα πράγματα σε μια τάξη, είναι ότι οι πολίτες πια δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Δεν εμπιστεύονται την πολιτική τάξη της χώρας.

Όταν ο πολιτικός δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, γιατί ο πολίτης να τον εμπιστευθεί; Όταν ο πολιτικός δεν σέβεται τον πολίτη, γιατί ο πολίτης να τον σεβαστεί;

Για μένα, η ανοικοδόμηση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής είναι πρώτης προτεραιότητας. Το έχουν ανάγκη οι Έλληνες, το έχουμε ανάγκη όλοι να ξαναεμπιστευθούμε την πατρίδα μας, τη χώρα μας, τους θεσμούς μας, τις δυνατότητές μας, το μέλλον μας, το διπλανό μας.

Έχουμε ανάγκη κι έχουν ανάγκη οι Έλληνες να εμπιστευθούν και να μην προδοθούν. Να υπάρξει ειλικρίνεια. Και θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα θέσει τις ανάγκες του λαού στο επίκεντρο των επιλογών μας, στο επίκεντρο των επιλογών και του Προγράμματός μας.

Εμπιστεύομαι τον Έλληνα, εμπιστεύομαι την Ελληνίδα. Πάνω σ’ αυτή την εμπιστοσύνη στηρίζω και την επιτυχία του σχεδίου μας για το μέλλον. Και ξέρω ότι η εμπιστοσύνη του Έλληνα και της Ελληνίδας, ούτε αυτονόητη είναι, ούτε δεδομένη. Κερδίζεται κάθε μέρα. Αυτός είναι ο στόχος μου: Να κερδίζω αυτή την εμπιστοσύνη κάθε μέρα. Όχι με ωραία λόγια, αλλά με πράξεις που επηρεάζουν θετικά τη ζωή μας, που αλλάζουν θετικά τη χώρα μας, που ανοίγουν νέους δρόμους για την Ελλάδα.

Στη διαδρομή κάθε πολιτικού, που καθοδηγείται από την ιδέα της προσφοράς στον τόπο, υπάρχουν εκείνες οι μεγάλες στιγμές. Μεγάλες στιγμές, που ο πολιτικός ξέρει πως βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιστορία. Στιγμές, που ξέρει ότι το χρέος της ευθύνης είναι βαρύ, γιατί ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί με τους μεγάλους του στόχους και με μέτρο αυτούς να κριθεί. Να κριθεί απ’ το λαό, αλλά και από τις γενιές που θα έρθουν.

Για μένα, αυτή η  μεγάλη στιγμή είναι τώρα. Και ο πήχης μπαίνει ψηλά. Πολύ ψηλά.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

ο πήχης μπαίνει ψηλά, πράγματι ψηλά, όχι ασφαλώς από υπέρμετρη φιλοδοξία, αλλά απλώς, διότι αυτές είναι οι ανάγκες τού σήμερα, αυτές είναι οι ανάγκες της χώρας μας, της Ελλάδας. Αυτές που καταγράφονται στο σχέδιό μας.

Και ξέρουμε ότι η εφαρμογή του σχεδίου μας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Όμως, μπορούμε να πετύχουμε. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Είμαστε περήφανοι πολίτες, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα μας. Με βαθιά αγάπη γι’ αυτήν. Και είναι στόχος όλων μας, είναι στόχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, να πάμε την Ελλάδα ξανά μπροστά.

Μόνον έτσι, φίλες και φίλοι, θα επιστρέψει η πατρίδα μας στο δρόμο της δημιουργίας, στο δρόμο της προόδου. Μόνον έτσι θα διασφαλίσουμε για όλους μας ένα καλύτερο αύριο.

Μπορούμε και θα πετύχουμε την Ελλάδα των αξιών. Θα πετύχουμε την Ελλάδα των αξιώσεών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης