Πρόβα σύγκρουσης με τις αποκρατικοποιήσεις

Πρόβα σύγκρουσης με τις αποκρατικοποιήσεις

Μ. Μπόλαρης: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα εγκρίνουν διαδικασίες που παραπέμπουν σε ξεπούλημα των ασημικών του κράτους - Προειδοποιήσεις και από τη ΔΗΜΑΡ για καταψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ

Πρόβα σύγκρουσης με τις αποκρατικοποιήσεις
Κοινοβουλευτικούς κλυδωνισμούς υφίσταται ο κυβερνητικός συνασπισμός καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απειλούν με καταψήφιση το νομοσχέδιο που προβλέπει κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ.
 
Ειδικότερα, οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αργά το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση δεν απέδωσαν πλήρως.
 
Πέραν αυτών ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος στην Ολομέλεια προειδοποίησε ότι: «Για το άρθρο 3 δεν μας ικανοποιούν οι  μέχρι τώρα βελτιώσεις. Θα κάνουμε ΚΤΕ… Η τροπολογία που ήρθε για το επικουρικό μας ικανοποιεί. Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη που αφορά το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων… Πρέπει να αποσυρθεί η μεγάλη τροπολογία αυτή που αφορά τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ.  Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διάταξη».

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως, επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 2ο άρθρο που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις που ζητά κάθε μια ιδιωτικοποίηση να περνά πρώτα από την Βουλή για έγκριση δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν ικανοποιήθηκε από την πρόταση του κ. Στουρνάρα να εντάσσεται κάθε αποκρατικοποίηση στην επιτροπή Οικονομικών για ενημέρωση.

Από την πλευρά του, ξεκάθαρο μήνυμα καταψήφισης του 2ου άρθρου του νομοσχεδίου, που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, στέλνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα εγκρίνουν διαδικασίες που παραπέμπουν «σε ξεπούλημα των ασημικών του κράτους».

Ειδικότερα, σε μήνυμα που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, αναφέρει: «Διαφάνεια για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Υπέρ της διαφάνειας, η παρέμβαση των βουλευτών, στον κρίσιμο τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Η κατάργηση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στις ΔΕΚΟ δεν μπορεί να μετατραπεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ξεπούλημα των ασημικών του ελληνικού κράτους. Οι αποκρατικοποιήσεις μόνο με διαφάνεια μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και την ανάπτυξη του τόπου με νέες επενδύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να προσεγγίσει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας διάταξη, που αναφέρει ότι κάθε αποκρατικοποίηση θα περνά πρώτα από την Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων για ενημέρωση.

Όμως, η συγκεκριμένη κίνηση δεν ικανοποίηση το αίτημα των βουλευτών που ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στο κοινοβούλιο να εγκρίνουν κάθε ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα εκείνων των οργανισμών που έχουν στρατηγική σημασία.

Να σημειωθεί επίσης ότι και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, δήλωσε πως «η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας περνά μόνο από διαδικασίες που θα εγγυηθούν την απόλυτη διαφάνεια και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Κάθε αποκρατικοποίηση πρέπει να περνά ξεχωριστά από την  Ολομέλεια της Βουλής.  Τις επόμενες ώρες πρέπει να έρθει φέρει σχετική τροπολογία που θα κατοχυρώνει θεσμικά διαδικασίες διαφάνειας. Οτιδήποτε άλλο δεν στέκει και κυρίως το νομοσχέδιο δεν περνάει…».

Πέραν αυτών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν από τους κ.κ. Γιάννη Δριβελέγκα, Οδυσσέα Κωνστανινόπουλο, Θεόδωρο Παραστρατίδη, Αντζελα Γκερέκου κ.ά.

Υπο αυτά τα δεδομένα η σχετική ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Να σημειωθεί ότι και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκαθαρίσει ότι καταψηφίζουν το 2ο άρθρο και την τροπολογία των επικουρικών ταμείων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης