Νομοθετική πρωτοβουλία για την δημοσιοποίηση λιστών

Νομοθετική πρωτοβουλία για την δημοσιοποίηση λιστών

Προκειμένου να είναι ξεκάθαρο πότε και με ποιόν τρόπο μπορούν να δημοσιοποιηθούν ονόματα που ελέγχονται  ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την δημοσιοποίηση λιστών
Νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να είναι ξεκάθαρο πότε και με ποιόν τρόπο μπορούν να δημοσιοποιηθούν ονόματα που ελέγχονται  ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης στην Βουλή «πρέπει να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα από την άλλη όμως να μην δίνεται πρόσχημα για να μην αποκαλύπτονται εκείνοι που διέπραξαν εγκληματικές πράξεις». Η εν λόγω διάταξη – σύμφωνα πάντα με τον υπουργό – θα επισημαίνει ότι για να δημοσιοποιηθούν ονόματα «θα πρέπει πρώτα να έχει πλήρως αιτιολογηθεί η απόφαση, να εξηγείται ο τρόπος δημοσιοποίησης και ο χρόνος που θα βρίσκονται δημοσιοποιημένα».

Πέραν αυτών ο υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ονοματολογία που εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και την διακίνηση λιστών επισημαίνοντας ότι «Όσες περισσότερες λίστες διακινούμε τόσο καλύπτονται οι πραγματικοί υπαίτιοι διάπραξης των όποιων αδικημάτων, είτε για την διαχείριση δημοσίου χρήματος είτε για την διάπραξη άλλων εγκλημάτων» ενώ τοποθετήθηκε υπερ της αποκάλυψης μόνο όσων έχουν διαπράξει εγκληματική πράξη. Εξήγησε πως «σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία πρέπει οι πάντες να ελεγχθούν αλλά από αυτή την επιταγή η οποία διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή δεν μπορούμε να περάσουμε στο άλλο άκρο και με σπερμολογίες, με ανώνυμες καταγγελίες, με διάχυση λιστών να σπιλώνουμε. Η επιταγή είναι να αποκαλυφθούν οι πάντες χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, η αντίστοιχη ισοδύναμη επιλογή αν θέλουμε να μιλάμε με όρους νομιμότητας είναι να διασφαλίσουμε προσωπικότητες».

Σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν με το παραμικρό να διαχέονται λίστες και να υπάρχουν και ονόματα ανθρώπων μάλιστα που έδωσαν αγώνα κατά της δικτατορίας και μόνο και μόνο επειδή κυκλοφορούν αυτές οι λίστες και κάποιοι ανωνύμως θέλουν να τους σπιλώσουν. Με αυτή τη διάχυση λιστών επιτυγχάνεται η συσκότιση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης