Αβραμόπουλος-Νταβούτογλου: Προσπάθεια για θετικές προσεγγίσεις των διαφορών στο Αιγαίο

Αβραμόπουλος-Νταβούτογλου: Προσπάθεια για θετικές προσεγγίσεις των διαφορών στο Αιγαίο

«Είμαστε κομμάτι της ίδιας ιστορίας και γεωγραφίας, είπε ο κ. Νταβούτογλου και έστειλε το μήνυμα ότι «ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει» - Να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις, ζήτησε ο Δ.Αβραμόπουλος

Αβραμόπουλος-Νταβούτογλου: Προσπάθεια για θετικές προσεγγίσεις των διαφορών στο Αιγαίο
Τα ελληνοτουρκικά και, κυρίως, το ζήτημα των διαφορών των δύο πλευρών στο Αιγαίο, βρέιηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, που υποστήριξε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.
 
Ο κ. Νταβούτογλου επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδα ατόμων προερχόμενων από την Τουρκία, συνάντηση σε σχέση με την οποία υπογράμμισε ότι «είμαστε κομμάτι της ίδιας ιστορίας και γεωγραφίας».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις.

Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.
Κλείσιμο

Όσον αφορά στο μέλλον των σχέσεων της Αθήνας με την Άγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στα «κοινά οράματα» Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στην ιδιαίτερα φιλική σχέση του με τον Έλληνα υπουργό, υπογραμμίζοντας ότι «ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές» και «να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον», συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ιδιαίτερα εργατικός λαός της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. «Ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει» ήταν το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου.

Με τη σειρά του, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 
Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι έγιναν κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δίνει έμφαση στη βελτίωση της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής συνεργασίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2013, η δε σχετική προετοιμασία θα γίνει από τώρα έως τον Ιανουάριο.
 
Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου την «αλληλεγγύη» της Ελλάδας προς την Τουρκία αναφορικά με την ένταση Άγκυρας - Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη στο ΝΑΤΟ.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, προσθέτοντας: «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης