Το Focus βγήκε σήμερα με θέμα στα… ελληνικά!

Το Focus βγήκε σήμερα με θέμα στα… ελληνικά!

Επιστολή του περιοδικού προς τον ελληνικό λαό: «Αγαπητοί Έλληνες ... η Άνγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας»

"Μαχαίρι" σε δώρα-επιδόματα. Αυξήσεις σε ΦΠΑ, ρεύμα, καύσιμα, τσιγάρα
Το Focus βγήκε σήμερα με θέμα στα… ελληνικά!
Μία έκπληξη περιμένει σήμερα όσους ανοίξουν τη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus καθώς μία εκ των ειδήσεων είναι γραμμένη στα… ελληνικά. Η αρχισυντακτική ομάδα του περιοδικού θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό μετά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις στη χώρα μας κατά τη χθεσινή επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. Ο τίτλος είναι : «Αγαπητοί Έλληνες ... η Άνγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» και δίπλα ακριβώς υπάρχει το άρθρο και στα γερμανικά. Ουσιαστικά πρόκειται για μία επιστολή προς τον ελληνικό λαό στην οποία αναφέρεται ότι ο λαός ξεσπάει στους λάθος αποδέκτες και πως δεν «πρέπει να χαθούν αυτά που μας ενώνουν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

Οι έντονες αντιδράσεις στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα είναι λανθασμένη αντίδραση. Οι Έλληνες πρέπει να επαναδιοργανώσουν το κράτος τους – ταχύτατα μάλιστα.

Αγαπητοί Έλληνες, πολλοί από εμάς τους Γερμανούς αγαπούν την χώρα σας, τα αρχαία μνημεία, τα νησιά, την θάλασσα, το κλίμα, τη κουζίνα σας και το κρασί σας. Ταξιδεύουμε συχνά και με μεγάλη χαρά στη χώρα σας, ένας λόγος είναι ότι είσαστε τόσο διαφορετικοί από εμάς, πιο άνετοι και με πιο μεγάλη χαρά ζωής. Ως τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι και ομογενείς σας που μένουν στη Γερμανία αισθάνονται καλά. Δεν εμφανίζονται ως ξένοι αλλά ως μέρος της κοινωνίας στην οποία προσμετρούνται εδώ και χρόνια οι νότιοι Ευρωπαίοι. Όλα αυτά δε θα έπρεπε να τα ξεχάσετε καθώς το τελευταίο καιρό ακούγονται από εσάς υβριστικά σχόλια για την Γερμανία. Με τον ίδιο τρόπο οφείλουν οι Γερμανοί να αντιληφθούν ότι και για εμάς τους Γερμανούς η Ευρώπη σημαίνει πολλά παραπάνω από ένα σταθερό Ευρώ. Μέσα στη κρίση δε πρέπει να χαθούν αυτά που μας ενώνουν.

Για αυτό απαιτείται και οι δυο πλευρές να διατηρούν μια ρεαλιστική ματιά στα δρώμενα. Ακόμη και αν πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν στην Αθήνα και εκφωνούν προσβλητικά συνθήματα: είσαστε ένα έθνος έντεκα εκατομμυρίων. Δε μπορώ να φανταστώ, ότι στη πλειοψηφία σας πιστεύεται ότι για την τωρινή κατάντια της χώρας σας ευθύνεται η γερμανίδα ομοσπονδιακή Καγκελάριος. Δεν έχει κανένα νόημα να ξεσπάτε στην πρόεδρο κυβέρνησης της χώρας η οποία σαν καμιά άλλη μπορεί (και πρέπει) να φέρει προσπάθειες για βοήθεια στην Ελλάδα και μ’ αυτό να συγκρατήσει την Ενωμένη Ευρώπη.
Δεν έχει νόημα να ξεσπάτε στους λάθος αποδέκτες.

Επιπροσθέτως: Η λιτότητα σας επιβάλλεται και χωρίς τα νέα δρακώντια μέτρα, τα οποία δε προέρχονται από τη Γερμανία αλλά από όλη την Ευρώπη ως σύνολο. Πέραν τούτου και χωρίς εμάς πρέπει να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό κράτος και ένα αποδοτικό σύστημα φορολόγησης. Και δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι προαπαιτείται μια ανταγωνιστική οικονομία που πρέπει να χτιστεί με επενδύσεις από το εξωτερικό και η οποία μπορεί πρωτίστως να δώσει προοπτικές στην άνεργη νεολαία. Όλα αυτά κοστίζουν δυνάμεις και όλα αυτά είναι επίπονα. Αυτό είναι σαφές για μας. Και είναι δίλημμα ότι οι εύποροι σας υπήκοοι αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και έτσι ρίχνουν το βάρος της επανεκκίνησης του κράτους πάνω στις πλάτες των μικρομεσαίων και φτωχών. Παρόλα αυτά: Ξεκινήστε επιτέλους. Δεν έχει νόημα να σπαταλάτε την ενέργεια ξεσπώντας σε λάθος αποδέκτες.

Διότι η διαμαρτυρία ενάντια στην Άνγκελα Μέρκελ, όλοι οι λοιδορίες και προσβολές δεν διευκολύνουν την Καγκελάριο να εξασφαλίζει πλειοψηφίες για την υποστήριξη της Ελλάδας. Το αντίθετο συμβαίνει. Μειώνεται η προθυμία να βοηθήσουν. Γίνεται δυσκολότερο να εξηγηθεί στη Γερμανία πόσο σπουδαία είναι μια κοινή Ευρώπη, πόσο άξια είναι η πρόταση, ότι είναι τύχη μια ενωμένη Ευρώπη.
Κλείσιμο


Οι διαμαρτυρίες δεν δίνουν εναλλακτική λύση.

Ήδη για αυτό είναι αντιπαραγωγικές οι έντονες διαμαρτυρίες. Ας μην κρύψουμε ότι οι ακραίοι Αριστεροί και Δεξιοί που διασπείρονται στους δρόμους δε προσφέρουν καμία ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη πορεία σταθεροποίησης. Δε μπορώ να φανταστώ ότι εσείς οι Έλληνες πιστεύετε πραγματικά ότι όλα μπορούν να ρέουν όπως μέχρι πρόσφατα αν απλά σταματήσουν οι ενοχλητικοί Γερμανοί να προειδοποιούν. Δε μπορώ να πιστέψω το γεγονός ότι νομίζεται ότι χωρίς την Ευρώπη θα έχει η Ελλάδα καλύτερο μέλλον.

Για αυτό ελπίζω ότι η σύντομη επίσκεψη της Καγκελαρίου αποδεικνύει:


Δεν είναι το ζητούμενο να δίνει ο μεγάλος στον μικρό εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγόρευση κακίας. Το θέμα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης σας χώρας. Να δυναμώσει πάλι η Ευρώπη και να συνεχίζει να ακούγεται η κοινή ήπειρος μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.


Τι έγραψαν μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Γερμανίας για την επίσκεψη

Πέραν του Focus, στην πλειοψηφία του, ο γερμανικός Τύπος μιλά για συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, με πολλά και σημαντικά μηνύματα.

Πιο συγκεκριμένα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο «Η Μέρκελ ενθαρρύνει τους Έλληνες» και υπότιτλο «Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το Eurogroup αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα».

Η εφημερίδα, στο πρωτοσέλιδό της γράφει για την υποδοχή Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα χωρίς να παραλείπει να καυτηριάσει το γεγονός ότι ενώ επισήμως έγινε δεκτή με στρατιωτικές τιμές, ο κόσμος την καλωσόρισε με σημαίες με σβάστικα: «Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα». Συνεχίζοντας και εστιάζοντας στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διεξήχθησαν στην Αθήνα κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, η εφημερίδα αναφέρει ότι τέτοιου τύπου εκδηλώσεις αντίδρασης αξίζει να βάλουν την Ευρώπη σε σκέψεις, ειδικότερα όταν πολλές από τις χώρες της Ένωσης πληρώνουν για τη σωτηρία της (Ελλάδας): «Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να σκεφθούν. Δείχνουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά αν απουσιάσει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές».

Σε πιο ήπιους τόνους, η Süddeutsche Zeitung έχει πρωτοσέλιδο τίτλο της  «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και υπογραμμίζει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους».

Η Deutsche Welle τόνισε, στην αρχική παράγραφο σχετικού θέματός της, πως ναι μεν, η επίσκεψη ήταν συμβολική, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος παρόλο που εξέφρασε τη στήριξή της προς την Ελλάδα, δεν υποσχέθηκε αυτά που κάποιοι περίμεναν.

Επιπλέον, έκανε λόγο για ένα επίσημο ταξίδι που τράβηξε τα φώτα του διεθνούς Τύπου και όχι μόνον της Γερμανίας και της Ελλάδας. Παρακάτω, τόνισε ότι 600 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν στην Αθήνα για να καλύψουν της επίσκεψη, θέλησαν να πάρουν διαπιστεύσεις και να παραστούν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ύστερα από την συνάντησή τους Σαμαράς και Μέρκελ, τη στιγμή που η αίθουσα στην οποία θα διεξαγόταν χωράει το πολύ 60 άτομα.

Τέλος, το σχετικό κομμάτι του Spiegel Online μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας συμβολικής επίσκεψης-συνάντησης και έχει τίτλο: «Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγενικές χειρονομίες στου Μαξίμου» και σημειώνει: «Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, διαδηλωτές πέταγαν μολότοφ ενώ κεκλεισμένων των θυρών Μέρκελ και Σαμαράς αντάλλαζαν αβρότητες. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να δοθεί έμφαση στους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης