«Φιάσκο» θεωρεί την επίσκεψη Μέρκελ ο ΣΥΡΙΖΑ

«Φιάσκο» θεωρεί την επίσκεψη Μέρκελ ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκτιμά ότι διαψεύστηκαν οι υψηλές προσδοκίες για την επίσκεψη - Αμηχανία για το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις δεν ήταν η αναμενόμενη.

SYRIZA believes Merkel's visit was a fiasco
Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα πενιχρά αποτελέσματα, που είχε η κυβέρνηση, από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι διαψεύστηκαν οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες για την επίσκεψη και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τη βάσανο λήψης των νέων μέτρων, αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα απλώς επιβεβαίωσε την εμμονή του Βερολίνου σε μία λάθος συνταγή και στο πώς θα περάσουν τα βάρβαρα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ από την ελληνική Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η προσπάθεια της κυρίας Μέρκελ καταδεικνύει επίσης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη πολιτικά και κοινωνικά, εξ ου και η ανάγκη στήριξής της με τέτοιου είδους συμβολικές κινήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του ελληνικού παραρτήματος του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» τόνισε ότι η κυρία Μέρκελ δεν άκουσε τον Τόμας Μαν, ο οποίος είχε παραινέσει τους Γερμανούς να εργαστούν «όχι για μια γερμανική Ευρώπη, αλλά για μια ευρωπαϊκή Γερμανία» και τον αντέστρεψε: «Οικοδομεί τη γερμανική Ευρώπη. Σε βάρος της ίδιας της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής Γερμανίας» σημείωσε.

Πέραν ωστόσο των συμπερασμάτων για το περιεχόμενο και τη στόχευση της επίσκεψης Μέρκελ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν και την αμηχανία τους για το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις της Τρίτης δεν ήταν η αναμενόμενη. Στο Σύνταγμα η προσέλευση ήταν κάτω των προσδοκιών και η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι το κλίμα φόβου, που έχει καλλιεργηθεί επηρέασε σημαντικά τον όγκο της συγκέντρωσης. Επισήμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι τελειώνει η τρικομματική συγκυβέρνηση, όμως το κόμμα καλείται να επαναξιολογήσει τα δεδομένα για τη συμπεριφορά του κόσμου και τη δική του στρατηγική, αλλά και οργανωτική ικανότητα.

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»

Κλείσιμο

Κατά την ομιλία του στο παράρτημα του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ», ο κ. Τσίπρας επανέφερε το δίλλημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», με αφορμή την ταυτόχρονη παρουσία στην Αθήνα της Τρίτη, της κυρίας Μέρκελ και του  ηγέτη του αριστερού κόμματος της Γερμανίας Die Linke, Μπερντ Ράιξινγκερ, λέγοντας δεν υπάρχει ισχυρότερη συμβολική αναπαράσταση αυτού του διλήμματος, από τη σύμπτωση των αντίστοιχων πολιτικών εκπροσώπων τους στην Αθήνα, των συντρόφων μας της γερμανικής Αριστεράς και της καγκελαρίου Μέρκελ. «Πράγματι, σ’ αυτήν εδώ την πόλη συνοψίζεται σήμερα η σημειολογία της Ιστορίας. Δύο κόσμοι αντιπαρατίθενται» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης