LIVE

Κορωνοϊός

Κατέθεσαν για τη λίστα Λαγκάρντ Βενιζέλος – Παπακωνσταντίνου

Κατέθεσαν για τη λίστα Λαγκάρντ Βενιζέλος – Παπακωνσταντίνου

Για τους χειρισμούς τους όσον αφορά στη διερεύνηση των προσώπων που εμπεριέχονται στην περιβόητη λίστα – Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να βρει εάν προστέθηκαν ή αφαιρέθηκαν ονόματα από το «στικάκι» - Στ. Στασινόπουλος: «Κανείς δεν γνώριζε για τη λίστα Λαγκάρντ» - Σπ. Κλαδάς: «Πολιτικά ανεύθυνοι οι χειρισμοί Παπακωνσταντίνου»

Κάτω από άκρα μυστικότητα κλήθηκαν και κατέθεσαν στους εισαγγελείς Γρήγορη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη που ερευνούν την τύχη της λίστας Λαγκάρντ οι πρώην υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν κατάθεση ως μάρτυρες τις προηγούμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέσα στο σαββατοκύριακο που πέρασε.

Οι δύο πρώην υπουργοί κλήθηκαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν μετά τις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν και οι οποίες αφορούσαν τους χειρισμούς τους, όσον αφορά τη διερεύνηση των προσώπων που εμπεριέχονταν στην λίστα Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι η περιβόητη λίστα που έφτασε στην Ελλάδα από την Κριστίν Λαγκάρντ πριν από περίπου δυο χρόνια περιέχει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων που είχαν καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι είχε δώσει προς διερεύνηση στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, 20 ονόματα που περιέχονται στη λίστα και όχι όλα, προκειμένου όπως είχε πει δημοσίως, να μην υπάρξουν εκβιασμοί!

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη της λίστας από το «διάδοχο» του κ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Διώτη.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, συμφώνησε με τον κ. Διώτη ότι η επίμαχη λίστα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς αποτελούσε προϊόν υποκλοπής.

Κατά τις πληροφορίες, οι δυο πρώην υπουργοί φέρονται να επανέλαβαν τα παραπάνω στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι διερευνούν την τύχη της περιβόητης λίστας και κυρίως τον λόγο για τον οποίο για δυο ολόκληρα χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης  Σφακιανάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα, Νίκο Παντελή, φέρεται να του ανέφερε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει εάν από το ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει τα ονόματα των 1.991  καταθετών αφαιρέθηκαν ή προστέθηκαν ονόματα.

Οι καταθέσεις Στασινόπουλου και Κλαδά στη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνεχίζει να διερευνά τις γκρίζες ζώνες στην υπόθεση και για αυτό θα καλέσει όσους διατέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από το 2010 έως και σήμερα για τους χειρισμούς τους αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικότερα τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν προς τον πρόεδρο Αναστάσιο Νεράτζη την κλήση των κυρίων Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Φίλιππου Σαχινίδη και Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να «φωτιστούν» οι «γκρίζες» ζώνες της διαδρομής του CD που περιλαμβάνει 1.991 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα της Γενεύης.

Πάντως, με επιστολή του προς την Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτοπροτείνεται για μάρτυρας. Ειδικότερα στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ ότι είναι χρήσιμη γιατί το έργο της Επιτροπής η ενημέρωση της απευθείας από εμένα ως πρώην υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για όσα γνωρίζω από την περίοδο της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Όπως ξέρετε, ζήτησα ήδη το υλικό αυτό να διαβιβασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί μόνο η πλήρης παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου».

Στέλιος Στασινόπουλος: «Δεν γνώριζε κανείς για την λίστα Λαγκάρντ»


Με ιδιαίτερα... παραστατικό τρόπο περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο περιήλθε η λίστα Λαγκάρντ στην κατοχή του ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, λέγοντας τα εξής: «Έκανα σύσκεψη με τους διευθυντές μου και τους ρώτησα αν έχουν ακούσει για τη λίστα Λαγκαρντ και μου είπαν όχι. Την ώρα που γινόταν η σύσκεψη ήρθε ο κ.  Δημήτρης Κανελλόπουλος, διευθυντής οργάνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου, και μου έδωσε διαβιβαστικό με φάκελο . Το παρέλαβα επίσημα και τον ρώτησα τι είναι αυτό. Δεν γνώριζε! Ήταν ένα φλασακι διπλωμένο σε μια κόλλα χαρτί. Από το μυαλό μου πέρασαν πολλά!».

Και συμπλήρωσε «Το διαβιβαστικό έγραφε "προς ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ. Σας αποστέλλουμε προσωπικό φάκελο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα καθ ημάς…» . Αμέσως το κλειδώνω στο γραφείο μου και πηγαίνω στον κάτω όροφο, που ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης. Του είπα τι έγινε και μου είπε να μου παραδώσετε αμέσωςτο περιεχόμενο. Στη συνέχεια πήγα στον Αρειο Πάγο που είχα προγραμματισμένο ραντεβού, όφειλα να του περιγράψω και τι έχει γίνει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι το μόνο στοιχείο που παρέλαβε από τον προκάτοχό του ήταν ένα CD με τους 54.000 που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011. Εξήγησε δε ότι η επεξεργασία του υλικού προχωράει και «πολύ σύντομα θα δείτε αποτελέσματα».

Σ. Κλαδάς: «Πολιτικά ανεύθυνοι οι χειρισμοί Παπακωνσταντίνου»

«Αξιοποιήσιμη» χαρακτήρισε τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σπύρος Κλαδάς και επισήμανε ότι «η κοινοτική φορολογική οδηγία του 1977» καθιστά τόσο το περιεχόμενο του CD όσο και την έρευνα νόμιμα. Επιπροσθέτως, ο κ. Κλαδάς χαρακτήρισε «πολιτικά ανεύθυνη» την πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να επιλέξει 10 από τα 1.991 ονόματα της λίστας και να τα δώσει στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για επιδερμικό έλεγχο.
 
Πάντως, η άποψη του κ. Κλαδά ταυτίζεται με αυτή που εξέφρασε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης. Επιπροσθέτως, ο κ. Κλαδάς επισήμανε ότι η αξιοποίηση της λίστας «θα προκαλούσε ρεαλιστικό έσοδο όπως φόροι τόκων όπως κοινές πράξεις φοροαποδοσης. Δεν βλέπω νομικό λόγο να μην αξιοποιηθεί η λίστα. Αν την είχα εγω θα ξεκινούσα τις έρευνες εχθές. Η λίστα δόθηκε όχι για να κατονομαστεί εγκληματική πράξη αλλά για να υπάρξει φορολογικό έσοδο όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες χώρες».
 
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Σπύρου Χαλβατζή (ΚΚΕ) επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο της υποχρέωσής της (κοινοτική οδηγία 1977) η Κριστί. Λαγκάρντ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό της. Με δεδομένο αυτό δεν βρίσκω λόγο για νομικό κώλυμα» και επισήμανε ότι «αποτελεί παράλειψη ότι δεν ερευνήθηκε λίστα με μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της Ελβετίας».

Σ. Κλαδάς: Δέχθηκα πιέσεις όταν ήλεγχα ΜΜΕ

Τέλος, ο κ. Κλαδάς αναφέρθηκε και σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε «μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(ΜΜΕ) με αποτέλεσμα να δεχθώ μεγάλες πιέσεις και επιθέσεις και εντός της Βουλής. Από αυτούς τους ελέγχους προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία για ορισμένα ΜΜΕ και εσωτερικές τριβές εντός και εκτός της κυβέρνησης. Δεν τις έλαβα υπόψη γιατι είχα την αίσθηση – έως τον Μάρτιο του 2008 – ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσω τους ελέγχους. Για όλες τις υποθέσεις που ελέχθησαν ΜΜΕ υπήρξε η παραπομπή σε σχετική προανακριτική υπηρεσία – αποτελούμενη και από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ».

Κατά τον κ. Κλαδά «υπήρξαν όμως και αντίρροπες ενέργειες από άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς! Αν υπήρχε οργάνωση θα υπήρχαν και αποτελέσματα... Δυσάρεστη η εμπειρία μου καθώς ήμουν συνεχώς παρακολουθούμενος δεν μπορούσα να κάνω την δουλεια μου γιατί το σύνολο τις διοικητικής μηχανής είχε αγκυλώσεις,  διαφθορά κ.α. Σήμερα μετρώνται τα συντρίμμια εκείνων που ελέχθησαν τότε…  Το να δέχεσαι επιθέσεις για βαριές αξιόποινες πράξεις και να μην μπορείς να βγεις από σπίτι γιατί ήταν τηλεοπτικά συνεργία δεν διευκόλυνε την δουλειά μου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης