Τι περιμένει ο Σαμαράς από την Μέρκελ

Τι περιμένει ο Σαμαράς από την Μέρκελ

Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν η επίσκεψη της Α. Μέρκελ να λειτουργήσει σαν «εγγύηση» για την εκταμίευση της δόσης των 31, 5 δισ. ευρώ

Με θέλει μόνο όταν πίνει
Τι περιμένει ο Σαμαράς από την Μέρκελ
Ένα δραματικό δεκαήμερο έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει τις προθεσμίες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. μέσα στο Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας κυρίας Αγγέλα Μέρκελ προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν από την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων. Πέρα από τον σαφή συμβολισμό ότι η γερμανική ηγεσία στηρίζει την ελληνική προσπάθεια και τον προσωπικά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση περιμένει μία δήλωση η οποία θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο κυρίως στο εξωτερικό και στις διεθνείς αγορές. Από την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του και με υπουργούς προκειμένου  να προετοιμαστεί η επίσκεψη Μέρκελ. Την Κυριακή το απόγευμα ο κ. Σαμαράς είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσο Βουλουδάκη καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας για την ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι και βασικός όρος της τρόικας προκειμένου να τοποθετηθεί θετικά για το ελληνικό πρόγραμμα στις προσεχείς ημέρες.

Μία επιτυχημένη επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα προετοιμάσει το κλίμα για να θέσει ο κ. Σαμαράς το θέμα της εκταμίευσης της δόσης του δανείου και το ζήτημα της επιμήκυνσης στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και να υλοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η χώρα αντέχει ταμιακά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση το ελληνικό θέμα να παραπεμφθεί για αργότερα όπως διαφάνηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ούτε να συζητηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης κρίσης χρέους της ευρωζώνης που αγγίζει την Ιταλία και την Ισπανία. Θέλει να πάρει η χώρα τα χρήματα του δανείου και ακλούθως να προσπαθήσει να επωφεληθεί από τις γενικότερες ρυθμίσεις που προεξοφλεί ότι θα υπάρξουν.

Κλείσιμο
Εφόσον η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ λειτουργήσει σαν εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα ξεπεραστούν πιο εύκολα και οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της χώρας. Κατ' αρχήν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Βαγγέλης Βενιζέλος είχαν πει ότι θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι όροι προκειμένου να ψηφίσουν το πακέτο των μέτρων. Αλλά και στο εσωτερικό των τριών κομμάτων αρκετοί βουλευτές λένε ότι θα εξαρτήσουν την στάση τους από το περιεχόμενο του πακέτου και από τις εγγυήσεις για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας που θα το συνοδεύσουν. Πρόβλημα πάντως προκύπτει με τις απαιτήσεις της τρόικας για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας -με την κατάργηση ακόμη και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας -που προσκρούει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο κ. Κουβέλης. Θεωρείται βέβαιο ότι η Τρόικα θα θέσει σαν όρο για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης να ψηφιστεί και το εργασιακό πακέτο και η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα έχουν καταργηθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καθώς η τρόικα ανεβάζει συνέχεια της απαιτήσεις της δεν μπορούν να αποκλειστούν διαρροές βουλευτών κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες που να αναιρέσουν την πολιτική νομιμοποίηση των μέτρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης