Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την «αλλαγή» στην Τρόικα

Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την «αλλαγή» στην Τρόικα

Δεν θα οικειοποιηθούμε τη διακήρυξη ενός άλλου κόμματος θα κυβερνήσουμε τον τόπο για να σταματήσουμε  τη λεηλασία του λαού

Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την «αλλαγή» στην Τρόικα
"Δεν είμαστε εδώ για να αναπολήσουμε ούτε για να προσπαθήσουμε να οικειοποιηθούμε μια διακήρυξη αρχών που δεν ήταν η αφήγηση της δικής μας Αριστεράς", τόνισε στην ομιλία του στην Νίκαια ο κ. Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "παρόλο που η ίδια η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αντλεί από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής Αριστεράς. Από το ΕΑΜ και την ΕΔΑ".
 
Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη μια φορά για "τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να σταματήσει τη λεηλασία του λαού μας".
 
Επίσης έκανε λόγο για "ακύρωση του Μνημονίου και την αντικατάστασή του με ένα εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας".
 
Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη για πατριωτική και δημοκρατική ενότητα όλων.

Αναφερόμενος στη Διακήρυξη είπε:

 "Και την επικαιρότητα της 3ης του Σεπτέμβρη ανέδειξε – όσο παράξενο κι αν ακούγεται – το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Όχι γιατί την εγκατέλειψε. Αυτό είναι δική του, εσωτερική υπόθεση. Αλλά γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της. Την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του ’81. Ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών".
 
Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου γιατί στοχοποιεί και μεθοδικά ξηλώνει μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού στη δεκαετία του ’80.
 
Ο κ. Τσίπρας, επίσης, μίλησε για επιχειρηματικούς κύκλους που αντιμετώπισαν τη κρίση ως ευκαιρία και το μνημόνιο ως δώρο θεού για να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις, για να οικειοποιηθούν δημόσια περιουσία. Είπε ότι οι ίδιοι επιχειρηματικοί κύκλοι έδωσαν λυσσαλέα μάχη, λάσπης και φόβου για να αποτρέψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην εξουσία στις 17 Ιουνίου υπέρ του κ. Σαμαρά.
 
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο τον χαρακτίρησε "φυσικό αυτουργό του Μνημονίου" και υπογράμμισε πως ορόσημο του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι η 23η Απριλίου του 2010.

 "Αναρωτιέμαι σήμερα μαζί σας, ποια είναι άραγε λαθροχειρία; Να συζητά η αριστερά και οι τίμιοι αγωνιστές του σοσιαλιστικού χώρου για τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ή να προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου και της παρέας του προσπαθεί να συνδέσει την 3η του Σεπτέμβρη με το Μνημόνιο", είπε ο κ. Τσίπρας.
 
Επιπλέον δίαβασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το παρακάτω απόσπασμα από τη Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη: «η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας».
 
Ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως έχει φτάσει η ώρα για την Αριστερά χωρίς τα συμπλέγματα και τις υπεραπλουστεύσεις του παρελθόντος, να αποτιμήσει τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ του ’74 και της 3ης του Σεπτέμβρη.
 
Σφοδρή ήταν η επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα περιέγραψε "το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια" ως
 
- το ΠΑΣΟΚ του διαπλεκόμενου και διεφθαρμένου εκσυγχρονισμού,
 
- το ΠΑΣΟΚ των ιδιωτικοποιήσεων και του Χρηματιστηρίου,
 
 - το ΠΑΣΟΚ της Siemens και των μεγάλων συμφερόντων".
 
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν είμαστε το νέο ΠΑΣΟΚ, ούτε θέλουμε να γίνουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ
 
Και πρόσθεσε: "δεν θέλουμε να εκφυλιστούμε από ριζοσπαστικό κίνημα σε πολιτικό φορέα αυτοαναφορικού κυβερνητισμού".

Επίσης προϊδέασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσει στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών

Και η Γιαννακά
Την εκδήλωση στη Νίκαια παρακολούθησε και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Σοφία Γιαννακά.


Διαβάστε την ομιλία του κ. Τσίπρα εδώ



Video Platform Video Management Video Solutions Video Player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης