Σκληρή κόντρα για τις… 3 Σεπτεμβρίου

Σκληρή κόντρα για τις… 3 Σεπτεμβρίου

Αγριο «καβγά» έχουν στήσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Η σημερινή επέτειος αναζωπύρωσε πάθη και συγκρούσεις…

Σκληρή κόντρα για τις… 3 Σεπτεμβρίου
Αγριο «καβγά» έχουν στήσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ποιος εκφράζει στην Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας, τις αρχές και τα μηνύματα της 3ης Σεπτεμβρίου, την παρακαταθήκη δηλαδή που άφησε η διακήρυξη με την οποία ιδρύθηκε πριν από 38 χρόνια το Κίνημα. Η επέτειος, που είχε αρχίσει να ξεφτίζει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, αναζωπύρωσε πάθη και συγκρούσεις, ενώ απειλεί να προκαλέσει ακόμη πιο βαθύ χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα. Εμμέσως πλην σαφώς τίθενται τα κρίσιμα ερωτήματα:

■ Μπορεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ακολούθησε την τελευταία τριετία να εμφανίζεται συνεπές στις ιδρυτικές του διακηρύξεις;

■ Εχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ -με τις πασοκογενείς Συνιστώσες του- να εμφανίζεται ως η πλέον κοντινή δύναμη στις αρχές εκείνες;

Ο «καβγάς» φυσικά δεν έχει να κάνει με «δικαιώματα κληρονομιάς», αλλά αποτυπώνει τη σκληρή μάχη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική κυριαρχία στον κεντροαριστερό κοινωνικό χώρο:

■ Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κατοχυρώσει τον νέο του ρόλο κερδίζοντας ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι απογοητευμένων κεντροαριστερών ψηφοφόρων που έφυγαν ή φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ. Η κυριαρχία αυτή είναι και το «κλειδί» για τη δημιουργία ενός ρεύματος πλειοψηφίας, όπως ευελπιστεί να πετύχει η Κουμουνδούρου.
Κλείσιμο

■ Από την άλλη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πάει πιο «δεξιά» στο πολιτικό φάσμα και ότι μοναδική ελπίδα ανάταξης του χώρου είναι να επιστρέψει όσο γίνεται στις αξίες και τις ιδεολογικές ρίζες του Κινήματος.




Η επίμαχη αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ για τις 3 του Σεπτέμβρη, που προκάλεσε... εγκεφαλικό στην Ιπποκράτους, καθώς πρόβαλε το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου


Η μάχη αυτή θεωρείται «μάχη επιβίωσης», γι’ αυτό και η Ιπποκράτους αντέδρασε οργισμένα στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει εκδήλωση τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στη Νίκαια, όταν το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει για την ίδια ημέρα συγκέντρωση στο Μουσείο Μπενάκη με ομιλητή τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ιδέα για μια μεγάλη εκδήλωση ξεκίνησε με αφορμή την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει κάθε 3 Σεπτέμβρη τα τελευταία χρόνια ο «Νέος Αγωνιστής», μία Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκροτήσει στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου, που γοητεύεται από την ιδέα να κυριαρχήσει πλήρως ως η ανατρεπτική και προοδευτική δύναμη της νέας εποχής -όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ μετά το 1974-, εξέφρασε αμέσως το ενδιαφέρον της για την εκδήλωση. Ετσι, έγιναν επαφές και τελικά αποφασίστηκε να μιλήσει στην εκδήλωση ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Νίνα Κασιμάτη, από τα ιδρυτικά μέλη του «Νέου Αγωνιστή», και ο κ. Μενέλαος Γκίβαλος, επιφανής καθηγητής και από τους κήρυκες κατά του μνημονίου, που έχει μιλήσει από τον καιρό του κ. Κώστα Σημίτη για τη διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ στον νεοφιλελευθερισμό και το συντηρητισμό. Κυκλοφόρησε μάλιστα και μία αφίσα που προκάλεσε μάλλον... εγκεφαλικό στην Ιπποκράτους, καθώς πρόβαλε το κεντρικό σύνθημα που πλάσαρε πριν από 38 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση»!  Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά μίλησε για «κακόγουστο αστείο» και ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στο παρασκήνιο: ο κ. Γκίβαλος δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα και πιέσεις από πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην εκδήλωση κάνοντας μα δήλωση με... πολλές ερμηνείες.  Οι επιτελείς της Ιπποκράτους κήρυξαν πανστρατιά ανεβάζοντας τον πήχη, ώστε να προσέλθουν κατά το δυνατόν περισσότεροι στην ομιλία του κ. Βενιζέλου. Οι συγκρίσεις θα γίνουν αναπόφευκτα, αλλά, όπως και να έχει, τα δύο κόμματα είναι σε προδιαγεγραμμένη σύγκρουση διαρκείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης