Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην Παιδεία

Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην Παιδεία

Βουλευτές εκφράζουν αντιρρήσεις για το περιεχόμενό του και  μιλούν για «εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων»…

Νέα τετραήμερη απεργία στην British Airways
Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην Παιδεία
Τρικυμία προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το πρώτο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ καθώς αρκετοί βουλευτές εκφράζουν ισχυρές αντιρρήσεις για το περιεχόμενό του, μιλούν για «εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων» και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να το καταψηφίσουν.

Συγκεκριμένα, βουλευτής που ανήκει μάλιστα στην ομάδα των «βενιζελικών» εξέφραζε ανοικτά την δυσφορία του για την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων αλλαγών αλλά και για την διαδικασία του κατεπείγοντος που θα ακολουθηθεί. Πέραν αυτού άλλοι επισήμαναν ότι «όταν το πρώτο νομοσχέδιο επιχειρεί να αλλάξει ένα νόμο που ψηφίστηκε από 255 βουλευτές δεν αποτελεί τιμή  για την κυβέρνηση» και συμπλήρωναν ότι «επι κυβέρνησης Παπαδήμου κάθε νομοσχέδιο περνούσε από το υπουργικό συμβούλιο και στην συνέχεια επεξεργάζονταν από τους αρμόδιους επικεφαλής των κομμάτων. Τώρα απλά μας ενημερώνουν ότι θα το καταθέσουν και μας ζητούν να το ψηφίσουμε».
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, αύριο θα επεξεργαστεί από τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και την ερχόμενη Τετάρτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Πέραν του διαδικαστικού, στις αλλαγές που επιχειρεί να φέρει, περιλαμβάνονται και οι εξής:
Κλείσιμο

-Επαναφορά τμημάτων και τομέων με τις γενικές τους συνελεύσεις, τους προέδρους, τους διευθυντές τους και με τις αρμοδιότητές τους, που αφαιρούνται από τον κοσμήτορα και την κοσμητεία.
 
- Συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων εκλογής και εξέλιξης καθηγητών από τις γενικές συνελεύσεις τμημάτων, αντί των Σχολών.
 
- Κατάργηση της διεθνούς προκήρυξης για την εκλογή πρύτανη. Μόνον καθηγητές του κάθε ιδρύματος θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.
 
- Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα.
 
- Η μία θητεία των πρυτάνεων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.
 
- Επιστροφή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΜΠΣ) στον έλεγχο των τμημάτων, αφού καταργείται η Μεταπτυχιακή Σχολή.
 
- Tην ευθύνη για τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου έχουν οι πρυτάνεις.
 
- Παρατείνεται η θητεία των πρυτάνεων, οι οποίοι όμως θα έχουν την υποχρέωση να διενεργήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης. Αν, όμως, κωλυσιεργούν, θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης