Οι αρχηγοί αποφασίζουν

Οι αρχηγοί αποφασίζουν

Διαμορφώνεται κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία - Επιφυλάξεις από Βενιζέλο και Κουβέλη, που αναμένεται να ξεπεραστούν - Οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται

Οι αρχηγοί αποφασίζουν
Με ισχυρές νότες αισιοδοξίας από το εξωτερικό ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση θα τα βρουν για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που ζητά η τρόικα για τη διετία 2013 - 2014 προσήλθαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης για την κρίσιμη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχαν κατ’ ιδίαν σύσκεψη, καθώς οι προβληματισμοί για τη νέα δραματική περικοπή σε μισθούς και συντάξεις είναι έντονοι και έχουν οδηγήσει τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να βάζουν πολλούς αστερίσκους για το νέο πλαίσιο, που επιδιώκει το Μαξίμου.    

Η αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση της συζήτησης μεταξύ των «τριών» έρχεται κυρίως από κυριακάτικο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή, κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Κλείσιμο
Ωστόσο, το επιφυλακτικό κλίμα καλλιεργείται πρωτίστως από την Ιπποκράτους, καθώς ο κ. Βενιζέλος φέρεται να υποστηρίζει -και με αυτή τη θέση θα προσέλθει στην απογευματινή σύσκεψη- ότι πρέπει να ληφθούν τώρα τα διαρθρωτικά μέτρα, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και οι  αλλαγές στο κράτος και στη δικαιοσύνη, που θα συμβάλλουν στο πρόγραμμα με ένα ποσό ύψους 6-7 δισ. ευρώ ως το 2014 και μετά να εξεταστούν όλα τα άλλα μέτρα που αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Για τα δεύτερα αυτά μέτρα να ζητηθεί από την τρόικα, προτείνει ο κ. Βενιζέλος, ένας χρόνος προσαρμογής εκτενέστερος, που θα φτάνει μέχρι το 2016 και το πακέτο να αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κουβέλη σε αυτή τη στρατηγική και να ζητήσουν από τον κ. Σαμαρά να την υιοθετήσει ως κοινή πρόταση των τριών προς την τρόικα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει άμεσα τα μέτρα του αρχικού στόχου των 11,5 δις για την επόμενη διετία, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθούν στο… κρεβάτι του Προκρούστη περικοπές, που να αγγίζουν ακόμη και τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο. Ακόμη κι έτσι πάντως απαιτείται γενναίο ψαλίδι σε όλα τα μέτωπα, αφού με τις μέχρι τώρα εισηγήσεις το πακέτο των μέτρων φτάνει μόλις τα 10 δις και αναζητείται επιπλέον 1,5 δις ευρώ.

Στις διαδοχικές συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου εξετάζονται μεταξύ των άλλων:

- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο,

- Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,

- Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.

- Επιβολή εισοδηματικών - περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα,

- Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα

- Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.

- Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.

- Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.

- Πλαφόν 2.000 - 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)

- Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)

- Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.

Για όλα αυτά συζητούν από το πρωί, σε συνάντηση προετοιμασίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας (Στουρνάρας, Σταικούρας, Μαυραγάνης, Βρούτσης), εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ (Κουκουλόπουλος, Πρωτόπαπας, Σαχινίδης, Κουτρουμάνης) και της ΔΗΜΑΡ (Χατζησωκράτης).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης