«Πυρετός» πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

«Πυρετός» πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Την Κυριακή το Reuters μετέδιδε πως τα «βρήκαν» για τα μέτρα Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης, που συναντώνται στις 6 το απόγευμα - Συνάντηση, αυτήν την ώρα, Στουρνάρα και Βρούτση με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Ανακάμπτουν τα σιαμαία
«Πυρετός» πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Την βεβαιότητα πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας και αναζητούν τις … πηγές από τις οποίες θα προέλθει το εναπομείναν τελευταίο 1,5 δισ. ευρώ αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. (δείτε εδώ: http://www.reuters.com/article/2012/07/29/greece-crisis-idUSL6E8IS3S720120729)

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει συνολικά 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 προκειμένου να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές της.

Κλείσιμο

Στο ίδιο τηλεγράφημα το πρακτορείο τονίζει πως οι πολιτικοί ηγέτες που στηρίζουν την κυβέρνηση «δεν διαφωνούν στα πάντα, υπάρχουν απλώς εναλλακτικές προτάσεις που συζητούνται προκειμένου να προστατευτούν όσοι παίρνουν χαμηλές συντάξεις ή εισοδήματα στο δημόσιο τομέα».

Σε κάθε περίπτωση στην κορυφή της λίστας από την οποία μπορούν να εξοικονομηθεί το  το τελευταίο 1,5 δισ. παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών .

Στο τραπέζι φαίνεται πως έχουν μπει σενάρια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και για περικοπές στις συντάξεις.

Όπως μετέδιδε ήδη από την Παρασκευή το protothema.gr η Τρόικα πάντως επισήμως επιμένει στην υλοποίηση των μέτρων μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 11,5 δισ ευρώ.

Και μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:

- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, 

- Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ, 

- Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω. 

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013. 

- Επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα, 

- Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα

- Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%. 

- Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα. 

- Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης. 

- Πλαφόν 2.000 - 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) 

- Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%) 

- Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.

Την ίδια ώρα είναι τέτοια η κινητικότητα στους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών τα τελευταία 24ωρα, ώστε ανακοινώθηκε πως η συνάντηση των τριών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 προκειμένου να δοθεί στα επιτελεία των τριών κομμάτων ο περισσότερος δυνατός χρόνος για την επεξεργασία των μέτρων. Mάλιστα οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με τα κομματικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα συνεχιστούν και το πρωί της Δευτέρας.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, στις 10 το πρωί, στη Βουλή, θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια συνάντηση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη, ενόψει και της απογευματινής σύσκεψής τους με τον πρωθυπουργό.

Τέλος, αναφορικά με την επιμήκυνση, οι δανειστές της χώρας δείχνουν να τη συζητούν, ωστόσο αναμένουν την πρωτοβουλία των κινήσεων να την έχει η ελληνική πλευρά με μέτρα που θα δείχνουν την αποφασιστικότητά της στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μια τέτοια πολιτική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από μια Σύνοδο Κορυφής, η οποία πρόκειται να προετοιμαστεί με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με ηγέτες χωρών της ΕΕ στο τέλος του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης