Ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε σαρωτικές αλλαγές

Ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε σαρωτικές αλλαγές

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» είναι το σχόλιο που ακούγεται στο εσωτερικό της ΝΔ και αντανακλά τις αρνητικές εντυπώσεις από τον κυοφορούμενο εδώ και περίπου δύο  μήνες ανασχηματισμό.

Είναι σαφές ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν τόλμησε έναν δομικό ή σαρωτικό ανασχηματισμό παραμένοντας «όμηρος» των κορυφαίων υπουργών του οι οποίοι έχουν συστήσει ένα άτυπο διευθυντήριο. Εκτός από το ότι διατήρησαν τα οφίκιά τους αρν

Ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε σαρωτικές αλλαγές

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» είναι το σχόλιο που ακούγεται στο εσωτερικό της ΝΔ και αντανακλά τις αρνητικές εντυπώσεις από τον κυοφορούμενο εδώ και περίπου δύο  μήνες ανασχηματισμό.

Είναι σαφές ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν τόλμησε έναν δομικό ή σαρωτικό ανασχηματισμό παραμένοντας «όμηρος» των κορυφαίων υπουργών του οι οποίοι έχουν συστήσει ένα άτυπο διευθυντήριο. Εκτός από το ότι διατήρησαν τα οφίκιά τους αρνούμενοι να μετακινηθούν σε κρίσιμα πόστα που προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα για τη ΝΔ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπαγόρευσαν τις αλλαγές δείχνοντας ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ο ανασχηματισμός του κ. Κώστα Καραμανλή δεν σηματοδοτοεί πολιτικές ανατροπές και γι αυτό δεν κέρδισε τις εντυπώσεις ενώ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Η πιο εντυπωσιακή κίνηση είναι ότι μένει εκτός κυβέρνησης ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ο οποίος χρεώνεται την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης από την οικονομική πολιτική. Πάντως η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Παπαθανασίου ανθρώπου από τον χώρο της αγοράς, νέο-φιλελεύθερων αντιλήψεων δεν σηματοδοτεί στροφή σε πιο κοινωνική πολιτικής κάτι που ήδη δημιουργεί απογοήτευση στο εσωτερικό του κόμματος. Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι στον κ. Αλογοσκούφη δεν προτάθηκε άλλο υπουργείο.

Ο κ. Καραμανλής θέλησε να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη και «αποδοκίμασε» όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις τους τελευταίους μήνες. Τον κ. Μιχάλη Λιάπη για την υπόθεση της Ζίμενς (για τον ίδιο λόγο δεν μπήκε στην κυβέρνηση ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης). Τους κ.κ. Αλέξανδρο Κοντό και Πέτρο Δούκα για τη εμπλοκή τους στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη επειδή πήγε στα μπουζούκια την νύχτα της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου. 

Ο κ. Καραμανλής επιβράβευσε ή αντάμειψε όπως λένε στη ΝΔ τους βουλευτές που χειρίστηκαν την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Ο κ. Μαρκογιαννάκης που ήταν πρόεδρος της Επιτροπής επέστρεψε στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Νίκος Δένδιας ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κώστα Μαρκόπουλος υπουργός Τουρισμού, ο Γιάννης Μπούγας υφυπουργός Ανάπτυξης.

Κλείσιμο

Οι «δειλές» αλλαγές δείχνουν ότι ο κ. Καραμανλής είναι δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών. Από τον ανασχηματισμό βγαίνει ενισχυμένη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών διατήρησε τους υπουργούς ή υφυπουργούς του περιβάλλοντός της και αύξησε την επιρροή της. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης αναβαθμίστηκε με το υπουργείο Ανάπτυξης που τον βάζει στην κυβερνητική επιτροπή. Διατήρησε στην θέση του ακόμη και τον κ. Κώστα Κιλτίδη παρά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Βατοπεδίου ενώ δύο νέοι υφυπουργοί οι κ.κ. Θανάσης Μπούρας και Γιώργος Κοντογιάννης θεωρούνται φιλικοί στην υπουργό Εξωτερικών.

Ενισχυμένος είναι και ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος έμεινε στο υπουργείο του κράτησε στην κυβέρνηση τους υπουργούς της επιρροής του ενώ λέγεται ότι ήταν και ο μόνος υπουργός με τον οποίο συνομιλούσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα ο κ. Σουφλιάς είδε τον άσπονδο εσωκομματικό του αντίπαλο κ. Γιώργο Αλογοσκούφη να μένει εκτός κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ. Κατ αρχήν εκείνοι που έχασαν τις θέσεις τους όπως οι κ.κ. Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας οι οποίοι μέχρι και μία ημέρα νωρίτερα θεωρούσαν ότι αφού δεν προέκυψαν ευθύνες γι αυτούς στην εξεταστική θα παραμείνουν ή θα αλλάξουν πόστο. Μία σειρά από βουλευτές οι οποίοι περίμεναν να μπουν στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους όπως επίσης και βουλευτές που είδαν να παίρνουν θέσεις υπουργών και υφυπουργών ανταγωνιστές τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Μεταξύ των δυσαρεστημένων φέρονται οι κ.κ. Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βασίλης Μαγγίνας, Μάκης Γιακουμάτος, Θανάσης Γιαννόπουλος, Γιάννης Μανώλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιάννης Σαμπαζιώτης, Γιώργος Καλατζής, Γιώργος Ορφανός, Σάββας Τσιτουρίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Δυσαρεστημένη είναι η πτέρυγα της λαικής δεξιάς που θεωρει ότι με τους κ.κ. Παπαθανασίου και Χατζηδάκη θα συνεχισθεί η ίδια νέο- φιλελεύθερη πολιτική στην οποία είχαν αντιταχθεί το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα ο κ. Καραμανλής δείχνει ότι υποβαθμίζει την δική τους πολιτική άποψη. Φυσικά είναι θέμα χρόνου και αφορμής πότε οι δυσαρεστημένοι βουλευτές θα αρχίσουν την κριτική τους και ένιοι εξ αυτών θα βγουν στο «εσωκομματικό αντάρτικο».

Στο πλαίσιο αυτό ήδη προκαλεί αγωνία η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Καθώς η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ είναι έντονη ο κ. Καραμανλής πιθανότατα θα αποφασίσει την αποχώρηση από την ψηφοφορία και θα υποχρεωθεί στην πρώτη του πολιτική ήττα με τη νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης