Τα 10+1 χρυσά προνόμια των Ελλήνων βουλευτών

Περισσότερα από 20.000 ευρώ τον μήνα (ή 670 ευρώ την ημέρα) κοστίζει καθένας από τους 300 της Βουλής στα δημόσια ταμεία

Συνολικά 20.203 ευρώ τον μήνα δαπανά η Βουλή των Ελλήνων για κάθε βουλευτή προκειμένου να καλύψει την τυπική του αποζημίωση, αλλά και μια σειρά φανερών και κρυφών προνομίων.

Την ώρα δηλαδή που οι βουλευτές νομοθετούν προκειμένου ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να περιοριστεί στα 450 ευρώ τον μήνα, οι ίδιοι επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία με 673,4 ευρώ την ημέρα! Πάντως, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων έδειξε αποφασισμένος να καταργήσει πολλά από αυτά τα προνόμια που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νέου προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις περιττές πολυτέλειες. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε προνόμια που δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις». Πέραν αυτών, το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα υποχρεωθούν να δώσουν στη Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία που περιγράφουν ακριβώς το πόσο κοστίζει ο κάθε βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικοί κωδικοί του προϋπολογισμού της Βουλής είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος ανά βουλευτή ενδεχομένως να ξεπερνά τις 20.200 ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση 4/2012 του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείο), η οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στον γενικό γραμματέα της Βουλής, ζητείται μεταξύ άλλων η κοινοποίηση «του ποσού στο οποίο ανήλθε κατά το έτος 2008 η δημόσια δαπάνη για τις πάσης φύσεως αποδοχές των βουλευτών… και δ) μέση ανά βουλευτή δαπάνη για αποδοχές…». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή τριών δικαστών στο Μισθοδικείο, οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που επέφερε το μνημόνιο στους μισθούς τους και η προσαρμογή αυτών στο ποσό που πραγματικά λαμβάνουν οι Ελληνες βουλευτές.


Βουλευτική αποζημίωση: μ.ό. 7.500 ευρώ
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ζ’ Ψηφίσματος της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής (18/2/1975), οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης η οποία είναι ίση με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Σήμερα η αποζημίωση για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 6.000-6.500 ευρώ καθαρά, περίπου 7.500-8.000 ευρώ μικτά!

Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 2.263 ευρώ
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2012, το ποσό που θα εκταμιευτεί για την κάλυψη του συγκεκριμένου επιδόματος ανέρχεται σε 8.146.900 ευρώ ή 2.263 ευρώ τον μήνα ανά βουλευτή. Στο ποσό περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική ατέλεια, το κόστος δηλαδή για να στέλνονται οι επιστολές στους ψηφοφόρους.

Επίδομα κίνησης: μ.ό. 473 ευρώ
Το επίδομα κίνησης χορηγήθηκε με απόφαση της Ολομέλειας στις 30/5/1991. Σήμερα το ποσό που λαμβάνει κάθε βουλευτής μηνιαίως κυμαίνεται από 364 έως 607 ευρώ ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας.

Βουλευτικά Ι.Χ.: μ.ό. 975 ευρώ
Το Ιδρυμα της Βουλής παρέχει σε κάθε βουλευτή πολυτελές αυτοκίνητο αναλαμβάνοντας να πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα (leasing) στην εταιρεία ενοικίασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες περικοπές, οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και Υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.ε. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.

Επίδομα ενοικίου: 1.000 ευρώ
Το συγκεκριμένο επίδομα λαμβάνουν οι βουλευτές περιφέρειας που αναγκάζονται λόγω των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων να διαμένουν στην πρωτεύουσα. Για τον λόγο αυτό η Βουλή έχει προχωρήσει σε συνεργασία με συγκεκριμένα ξενοδοχεία ή διαφορετικά παρέχει ρευστό σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα.

Ατέλεια τηλεφωνική για τα πολιτικά γραφεία: 917 ευρώ
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ζ’ Ψηφίσματος, οι βουλευτές δικαιούνται ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η ετήσια δαπάνη της Βουλής για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 11.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές περιφέρειας δικαιούνται μέχρι και οκτώ τηλεφωνικές γραμμές και αυτοί του Λεκανοπεδίου Αττικής μέχρι επτά.

Ατέλεια κινητού τηλεφώνου: 200 ευρώ
Πέραν του σταθερού τηλεφώνου, οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού. Η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ, ενώ τις τυχόν υπερβάσεις τις καλύπτει ο βουλευτής.

Αεροπορικά εισιτήρια: 875 ευρώ
Συνολικά 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο δικαιούνται οι βουλευτές της περιφέρειας προκειμένου κάθε εβδομάδα να επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, το συνολικό κονδύλι για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 10.000-11.000 ευρώ.

Δύο επιστημονικοί συνεργάτες: 4.500 ευρώ
Σε κάθε βουλευτή παρέχονται τέσσερις υπάλληλοι και δύο αστυνομικοί. Από τους υπαλλήλους οι δύο είναι αποσπασμένοι και άρα πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους. Τους υπόλοιπους δύο -οι ειδικοί συνεργάτες όπως αποκαλούνται- τους επιλέγει ο ίδιος και πληρώνονται από τη Βουλή. Η μηνιαία επιβάρυνση του Κοινοβουλίου ανέρχεται σε περίπου 2.000-2.500 ευρώ για κάθε υπάλληλο.

Οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ: 350 ευρώ

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2012, το συνολικό ποσό για την κάλυψη των συγκεκριμένων παροχών ανέρχεται σε 1.062.000 ευρώ ή 350 ευρώ για κάθε βουλευτή ανά μήνα.


+1 Αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα: μ.ό. 1.150 ευρώ
Το προβλεπόμενο κονδύλι ανέρχεται σε 2.875.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο ο κάθε βουλευτής λαμβάνει έξτρα 1.000 ευρώ μηνιαίως ως αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές (150 ευρώ ανά συνεδρίαση). Επιπροσθέτως, ως επιτροπές θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής, με αποτέλεσμα ο κάθε βουλευτής να λαμβάνει 150 ευρώ ανά συνεδρίαση. Τα θερινά τμήματα διαρκούν συνήθως από μέσα Ιουλίου έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και το συνολικό ποσό που λαμβάνει ο κάθε βουλευτής είναι περίπου 1.500 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ (98)

fapaman

τι ειναι ρομα,η φιλαθλοι της ρομα ?

Αγιάννης

Το κακό δεν είναι μόνο οι προκλητικά υψηλές αμοιβές (οι φανερές....) σε περίοδο κρίσης, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αν κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις των βολευτών (ναι, οι περισσότεροι είναι πάλι οι ίδιοι ή συγγενείς τους) ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ!!!!!!!!!!!! ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ!!!!!!!!!!!!!!.......... Ας περικοπούν επιτέλους και οι δαπάνες της σφηκοφωλιάς που λέγεται Βουλή (βολευτές και υπάλληλοι).......... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Βουλευτες των ...

 Το 2009 ο μισθος του βουλευτη τον μηνα ηταν οσο και το αφορολογητο ολων των πολιτων δηλαδη 11 χιλιαδες . Τωρα που το αφορολογητο ειναι 5 χιλιαδες αυτοι συνεχιζουν και παιρνουν τα ιδια λεφτα που επαιρναν μειωμενο κατα 30% δηλαδη 7.5 χιλιαδες . αρα για να ισοσταθμιστει με την πραγματικοτητα πρεπει να κοψουν και αλλα 2.5 χιλιαδες και να φτασει ο μισθος τους οσο το αφορολογητο ολων μας. Αν δεν γινει αυτο θα ειμαστε ολοι μας μπαμπουινοι που τα δεχομαστε και για αυτο θα πρεπει αν μετενομαστουν βουλευτες των μπαμπουινων και οχι των ελληνων

χχχ

 αλήτες κοπρίτες απατεώνες κλέφτες λαμόγια

Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

 Οι λαθρομετανάστες είναι η χαρά των ομοφυλοφίλων! Βρήκαν φτηνό πράμα...... και χόρτασαν

Νικος Ξηρος

 Αυτή η καραμέλα με τις συνεχείς αναφορές στους Χρυσαυγίτες και για το πόσο καλοί είναι που τα δίνουν ΟΛΑ για μας και μπράβο τους !! είναι τουλάχιστον γελοία..μου θυμίζει κάτι γκομενάκια που το παίζουν υπεράνω και δεν αρέσκονται ούτε σε κεράσματα με απώτερο σκοπό τον γάμο και τελικό στόχο ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ..και αν έχουν στρατιωτικού τύπου πειθαρχεία μας αφήνει παγερά αδιάφορους, όπως για το αν παίρνουν η δεν παίρνουν τα ΛΕΦΤΑ σπεύδοντας μετά να το διατυμπανίζουν με σας τα ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ....Εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως τι εκπροσωπείται και τι θα φέρνατε αν κάποτε (λέμε και καμιά..@#@#@@α).. περνάτε την εξουσία...

ΡΕ ΟΥΣΤ@

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ...ΤΟΥΜΠΕΚΙ...ΦΑΣΙΣΤΑ ? 130.000.000 ΡΕ ΤΕΡΑΣ@ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ..ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΠΙΘΗΚΩΝ ..ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ? ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΣΕΣ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΤΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ?.. ΤΟΥΜΠΕΚΙΑΣΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΦΑΞΕ ΑΝΑΡΧΟΠΙΘΗΚΑ ..

ΟΞΩ...ΡΕΕΕ

 ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΙΑΣΜΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ...ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ..ΚΑΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ ΝΑ ΤΟΥΜΠΕΚΙΑΣΤΟΥΝ ..ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΛΕΝΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ ..ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΟΥ ..

ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

ΕΣΥ ΡΕ ΟΥΣΤ@ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΒΡΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ...ΚΟΥΣΟΥΡΙ ΣΟΥ ΤΟ...ΑΛΥΤΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ....ΟΜΑΛΑ...ΑΝΩΜΑΛΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΛΕΧΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟΥ..ΕΛΛΑΣ ..ΠΟΣΟ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ? ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ....ΥΠΕΡΑΝΩ ? ΚΑΚΙΑ... 

ΡΕ ΟΥΣΤ@

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ... ΦΑΣΤ ΦΟΥΣΤ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ? 

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kraounakis-stamatis

«Έκανε πολύ κακή τηλεόραση και προσέβαλε και την ΕΡΤ και το κόμμα» αναφέρει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης που στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να συνταχθεί με τις απόψεις Πολάκη - Δείτε την ανάρτησή του στο Facebook

anastasiadis-kypros

Είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου

4883186__1_

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, που αποτελείται από υλικά, όπως τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιλογικοί χώροι, αλλά και άυλα κληροδοτήματα, όπως τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, τα οποία κινδυνεύουν από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος

21652519

«Θα υπερασπισθούμε τον τόπο μας καθώς και την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή νομιμότητα υπό όρους αρραγούς ενότητας» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στην τελετή μνήμης για την «Ταξιαρχία του Ρίμινι»

9