Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου

Με στόχο να «ξεκαθαρίσει την εθνική στρατηγική» προσήλθε στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που θέλει «διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο και όχι σε αυτό των υπουργών Οικονομικών»  – Επισήμως δεν τίθεται θέμα Στουρνάρα – Προηγήθηκε σύσκεψη μίας ώρας του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μια σύσκεψη που αποτελεί και την πρώτη δοκιμασία στις σχέσεις των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσέρχεται σε αυτήν με στόχο, όπως τονίζεται, «όχι τη σύγκρουση αλλά το ξεκαθάρισμα της εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων και πιστωτών της.

Επισήμως από το ΠΑΣΟΚ διαψεύδεται πως τίθεται θέμα Στουρνάρα, αλλά είναι δεδομένο πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι δυσαρεστημένη από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Eurogroup και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο κ. Στουρνάρας -ούτε λίγο, ούτε πολύ- κινήθηκε εκτός της προγραμματικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, αφού δεν ζήτησε να διασυνδεθεί η λήψη μέτρων με το αίτημα για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένει πως πρέπει να τεθεί θέμα επιμήκυνσης του προγράμματος, ενώ στο τραπέζι της σύσκεψης βρίσκονται και τα περιβόητα μέτρα των 3 δισε. ευρώ που πρέπει να αποφασισθούν εδώ και τώρα με στόχο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η λήψη «σκληρών» αποφάσεων, όπως η περικοπή των ειδικών μισθολογίων.

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Βενιζέλος, στη σύσκεψη που συγκάλεσε νωρίτερα στην Ιπποκράτους και στην οποία μετείχε η ηγετική ομάδα του κινήματος, ξεκαθάρισε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, θα επιμείνει στις θέσεις που εξέφρασε τόσο κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, όσο και μέσω της δήλωσης της εκπροσώπου του κόμματος Φώφης Γεννηματά, θα υποστηρίξει δηλαδή την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας και μιας συνολικής διαπραγμάτευσης στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως ακόμα και αν η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν του επιτρέψει να παραστεί σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες, θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα μιας τηλεδιάσκεψης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ.

Πέραν αυτών είναι προφανές πως το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του θα διατυπώσουν στη σύσκεψη των αρχηγών ενστάσεις για τους χειρισμούς Στουρνάρα και θα επιδιώξει να συναινέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε μια «επαναδιαπραγμάτευση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών Ελλάδας και ΕΕ και όχι σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών», ενώ ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει στην αλλαγή της προσέγγισης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους από την τωρινή «βήμα-βήμα» που υιοθετεί ο κ. Στουρνάρας και η οποία αποτυπώθηκε και στη δήλωσή του πως «πρώτα θα πάρουμε μέτρα που θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρας και σε δεύτερο χρόνο θα θέσουμε το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.».

Η άποψη του κ. Βενιζέλου είναι πως πρέπει να προηγηθεί μια καθαρή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στο «υψηλότερο δυνατό επίπεδο» και κατόπιν να αρχίζει να εφαρμόζεται το όποιο πρόγραμμα. «Η ύφεση θα μεγαλώσει, η φοροδοτική ικανότητα πολιτών είναι ελάχιστη» ήταν η αγωνία που εκφράζει η Ιπποκράτους τονίζοντας ότι πρέπει να μπει σε ένα συνολικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης τόσο τα 3 δις που απαιτούνται για το 2012, όσο και τα 11 δις για το 2013-2014 καθώς και η επιμήκυνση που ζητά η Ελλάδα μέχρι το 2016. Αυτό είναι το «πακέτο» στο οποίο ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος να συμφωνήσουν τα τρία κόμματα με τους κορυφαίους κοινοτικούς ηγέτες.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στη μεσημεριανή σύσκεψη με τα ηγετικά κομματικά του στελέχη, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς «δεν θα έχει αντίρρηση» για την στρατηγική αυτή. Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη κορυφαία στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσαν στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τις αντιρρήσεις τους για τον διαφαινόμενο διαχωρισμό θέσεων έναντι της κυβερνητικής γραμμής τονίζοντας: «Ή στηρίζουμε την κυβέρνηση, ή όχι». (δείτε εδώ)

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και στην πλευρά της ΝΔ καθώς θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος αμφισβητεί την διαπραγματευτική τακτική. Επισήμως πάντως υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, προφανώς μετά από σαφείς οδηγίες του πρωθυπουργού, δεν προχώρησαν σε δημόσιες δηλώσεις ή κριτική για τη στάση του κ. Βενιζέλου προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τριγμούς. Σε  είναι ακατανόητη και διατυπώνουν ερωτήματα για το χρόνο και τη σκοπιμότητα της έκφρασης δυσαρέσκειας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Στουρνάρα. Εκτιμούν δε ότι ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του για να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος έχει η δύσκολη πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση από το αποτέλεσμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα κριθεί ενδεχομένως κι αυτή ακόμα η ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης