Σαμαράς: «Υπάρχουν ακόμα ελπίδες για βιώσιμη κυβέρνηση»

Σαμαράς: «Υπάρχουν ακόμα ελπίδες για βιώσιμη κυβέρνηση»

«Η πρόταση Κουβέλη αγγίζει τη δική μας πρόταση… υπάρχει ήδη μια βασική συμφωνία»

Samaras: There is still hope for a viable government
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης  ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος λέγοντας ότι  "το πολιτικό σκηνικό δυσκολεύει την δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης, εμείς όμως παλεύουμε γι αυτό και υπάρχουν ακόμη ελπίδες".   

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε μια πρόταση για κυβέρνηση των τριών κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του ο κ. Τσίπρας, αλλά προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος και για εκλογές.

“Δεν κερδίσαμε την ισχυρή εντολή που επιδιώκαμε αλλά κερδίσαμε ενισχυμένο ρόλο για την εγγύηση των συμφερόντων της χώρας”, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και τώρα φαίνεται πόσο δύσκολο είναι να προκύψει συνεργασία.

Κλείσιμο
“Εμείς βρισκόμαστε στον δρόμο του ρεαλισμού, μιλήσαμε για τροποποιήσεις και ποιες συγκεκριμένα μπορούν να είναι. Μαζί με τα μέτρα ανάπτυξης που προτείναμε μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και να ανακουφίσουν την κοινωνία” είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “πρώτη φορά έθεσε την τροποποίηση του μνημονίου με τις επιστολές μου”.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι με τις επιστολές του και την πολιτική του άνοιξε ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

“Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Εμείς είπαμε την αλήθεια στον κόσμο, βάλλαμε στην ημερήσια διάταξη όλες τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν από εδώ και στο εξής. Θέματα που ήταν απαγορευμένα όχι μόνο μπήκαν στην ατζέντα αλλά κυριαρχούν και οι προτάσεις μας γίνονται δεκτές. Κάναμε τρίτη μεγάλη τομή και προτείναμε αναθεώρηση του Συντάγματος. Σήμερα ακόμη και ο κ. Βενιζέλος δέχεται επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ακόμη και τμήματα της Αριστεράς ορκίζονται ότι θέλουν να μείνουμε στο ευρώ” ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για ανακολουθία πριν και μετά τις εκλογές καθώς επίσης ότι ενώ μιλά για παραμονή στο ευρώ με την πράξη οδηγεί στο αντίθετο. “Συμπεριφέρονται σαν μαθητευόμενοι μάγοι που μαθαίνουν στου κασίδη το κεφάλι” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Επανέφεραν τον κίνδυνο εξόδου από την χώρα με τις τάχα κυβερνητικές τους προτάσεις, σκεφτείτε να το εννοούσαν”.

Κάνουμε ότι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση και  πρέπει να υπάρξει, είπε ο κ. Σαμαράς.

"Εμείς δώσαμε δύο εναλλακτικές λύσεις: Οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο προϋποθέσεις, παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ. Η δεύτερη να προχωρήσουμε στην επαναδιαπραγμάτευση για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Μνημονίου και να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη. Τις προϋποθέσεις αυτές τις δέχονται τέσσερα κόμματα. Αν οι προϋποθέσεις αυτές δεν γίνονται δεκτές τότε δίνουμε την εναλλακτική να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις άλλες δυνάμεις με δική μας ψήφο ανοχής. Η μόνη προϋπόθεση εδώ είναι η παραμονή στο ευρώ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

“Την πρότασή μας κατέθεσα και σήμερα στον κ. Βενιζέλο και αγγίζει την πρόταση Κουβέλη. Άρα υπάρχει μία βασική συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για εκλογές τις οποίες θα προκαλέσει ο ίδιος” πρόσθεσε.

Αν ωθήσουν τα πράγματα σε εκλογές με ένα αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο τότε θα πέσουν επάνω σε ένα πιο ισχυρό κεντροδεξιό ευρωπαϊκό μέτωπο είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “θα συγκροτηθεί από απλούς ψηφοφόρους που είτε δεν ψήφισαν είτε ψήφισαν χαλαρά μικρότερα κόμματα και σήμερα αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Θα συγκροτηθεί και από πρωτοβουλίες που παίρνουμε για να υπάρξει ενότητα σε όλη την κεντροδεξιά. Δεν μπαίνω ακόμη σε ονοματολογία, Εδώ χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία η παράταξή μας δεν θα ενωθεί με φέουδα”.

Η εντολή που πήραμε μας κάνει θεματοφύλακες της σταθερότητας και των ευρωπαϊκών μας κατακτήσεων ανέφερε ακόμη ο κ . Σαμαράς και πρόσθεσε ότι . πρέπει να διασώσουμε την χώρα από τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαφέρει σε τίποτε από τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ”. Συνεχίζοντας είπε ότι “οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι το σύγχρονο λεφτά υπάρχουν. Ας πάει ο κ. Τσίπρας στην Ευρώπη να διαπραγματευθεί το δεν πληρώνω. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι το όνομά του θα μπει στο μνημείο του λαϊκισμού δίπλα στου ΓΕωργίου Παπανδρέου. Εμείς παλεύουμε για να αναλάβουν ευθύνες από τώρα για να αποφύγουμε την περιπέτεια των νέων εκλογών”.

Κατέληξε λέγοντας ότι “εμείς θέλουμε κυβερνητική λύση αλλά ετοιμαζόμαστε και για νέες εκλογές. Το ευρωπαϊκό μέτωπο έχει στο επίκεντρο τις εθνικές θέσεις και έχουμε απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ που άλλοτε λέει ότι θέλει να δώσει άσυλο σε 1,5 εκατομμύριο μετανάστες, άλλοτε λέει ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και άλλοτε αφήνει το όνομα της Μακεδονίας μας” είπε ο κ. Σαμαράς”.

Έκλεισε λέγοντας στους βουλευτές του ότι "να είσαστε περήφανοι για την εκλογή σας, με την βοήθεια του θεού θα τα καταφέρουμε".

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης