Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι δηλώσεις Γκιονούλ κατά το υπουργείο Εξωτερικών

Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι δηλώσεις Γκιονούλ κατά το υπουργείο Εξωτερικών

«Το λιγότερο ατυχείς» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας για την πολιτική εθνοκάθαρσης που ακολουθούσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι Έλληνες στα παράλια του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε πολλά σημεία της Τουρκίας, θα είχαμε το ίδιο εθνικό κράτος; Δεν ξέρω ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσω για να εκφράσω τη

«Το λιγότερο ατυχείς» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας για την πολιτική εθνοκάθαρσης που ακολουθούσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι Έλληνες στα παράλια του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε πολλά σημεία της Τουρκίας, θα είχαμε το ίδιο εθνικό κράτος; Δεν ξέρω ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσω για να εκφράσω τη σημασία της ανταλλαγής αυτής (αναφέρεται στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1923), αλλά αν κοιτάξετε τις παλιές πληθυσμιακές ισορροπίες, η σημασία τους είναι ξεκάθαρη» δήλωσε ο κ. Βετσντί Γκιονούλ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από το θάνατο του Κεμάλ.

Με μια απλότητα που… αφοπλιζει, ο κ. Γκιονούλ ομολόγησε ότι η σύγχρονη Τουρκία που δημιούργησε ο Ατατούρκ στηρίχθηκε στην εθνοκάθαρση, με τη γενοκτονία των Αρμενίων (οι Τούρκοι την αποκαλούν «εκτοπισμό») και τη βίαιη εκδίωξη των Ελλήνων.

«Ακόμη και σήμερα, και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη νοτιοανατολική Τουρκία, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν εαυτούς θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του έθνους και ιδιαίτερα τη συμβολή αυτών που θεωρούν εαυτούς θύματα του εκτοπισμού», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Κούρδοι αποτελούν το τελευταίο «εμπόδιο» στην προσπάθεια της Άγκυρας να οικοδομήσει ένα «καθαρό» έθνος.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μερίδα του τουρκικού τύπου και τις αντίθετες φωνές Τούρκων πανεπιστημιακών, ο κ. Γκιονούλ διευκρίνισε ότι οι απόψεις του παρερμηνεύθηκαν.  

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας «χαρακτηρίζονται από μια απαράδεκτη και επικίνδυνη θα προσέθετα λογική που θα έπρεπε να έχει οριστικά μείνει σε ένα σκοτεινό παρελθόν όπου και ανήκει» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος και κατέληξε «οι εκ των υστέρων διευκρινίσεις πιστεύω ότι δεν είναι αρκετές για να μεταβάλλουν ή να διασκεδάσουν τις αρχικές αρνητικές εντυπώσεις και τα αισθήματα που αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν».

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις πρωτοφανείς δηλώσεις του κ. Γκιονούλ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

the-concordi-thumb-large-thumb-large

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο Πάνος Καμμένος είχε την ευκαιρία να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση όταν τον Ιούλιο η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών

spyraki-nd-pres

Επισήμανε, ακόμα, την «εντυπωσιακή», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι «θα προτείνει λέει συνταγματική αναθεώρηση, να καταργηθεί η διάκριση προανάκρισης και ανάκρισης. Δηλαδή παρεμβαίνει και σε δικονομικά ευθέως πράγματα ο κ. Πολάκης»

voutsis-new-sim

«Εφόσον, όμως, η επιλογή είναι η συνταγματική, δεν έχω κανέναν λόγο προτιμησιακό» - Κρίνεται αυστηρά όποιος εκφράζει απόψεις το σχόλιό του για τον Πολάκη - Χωρίς περικοπές στις συντάξεις ο προϋπολογίσμος που στέλνουμε στις Βρυξέλλες

4584905

«Eκείνο το οποίο κατά τη γνώμη μου παραμένει πολιτικό ζήτημα είναι όταν ο κ. Καμμένος έχει μια μεγάλη διαφοροποίηση, μια διαφωνία για το θέμα της Μακεδονίας φτάνει στο σημείο να λέει ότι "εγώ θα άρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση"», σημείωσε 

1
anosd

Για τις αμερικανικές βάσεις: Δεν είναι οι βάσεις του θανάτου - «Εάν οι πλειοψηφίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο» - Οι ΑΝΕΛ «δεν είναι Σαλβίνι, είναι το αναγκαίο καλό» - «Ο Σάκης Παπαδόπουλος ξεκίνησε να με βρίζει όταν του έκοψα τα ρουσφέτια στο υπ. Άμυνας» - Νέες αιχμές για την ΕΦΣΥΝ

52