Μ. Δαμανάκη: Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις για παραμονή στο ευρώ

Μ. Δαμανάκη: Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις για παραμονή στο ευρώ

"Το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ εξαρτάται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών", δήλωσε η Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΕ Μαρία Δαμανάκη...

Μ. Δαμανάκη: Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις για παραμονή στο ευρώ
"Το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ εξαρτάται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πιστωτών της", δήλωσε η Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, σε αποκλειστική της συνέντευξη, τη Δευτέρα, στο Dow Jones Newswires.

Ερωτηθείσα αν νοιώθει ότι το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ ήταν εγγυημένο, απάντησε: "Δυστυχώς, μόνο ο θάνατος είναι σίγουρος - ίσως και οι φόροι - στην ελληνική περίπτωση, όμως, ούτε και αυτό... Αν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία της οικονομίας και την οργάνωση του Κράτους πραγματοποιηθούν με επιτυχία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλουμε για την ικανότητα της Ελλάδας, όχι μόνο να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά και να ξεχωρίσει, όπως, άλλωστε, συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν".

Όμως έσπευσε να τονίσει ότι η ευθύνη για το ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης δεν βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα και επομένως η ΕΕ και οι άλλοι πιστωτές θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευέλικτοι.

Κλείσιμο
"Χρειάζεται όλοι μας να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεργάσιμη, αλλά και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι πιστωτές της θα πρέπει και αυτοί να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης", δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη.

Η Επίτροπος τόνισε ότι "η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη όχι μόνο δεν αποτελεί λύση για την κρίση, αλλά θα επιδεινώσει την κατάσταση. Σήμερα προκρίνεται η εσωτερική υποτίμηση, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Επαναλαμβάνω την πεποίθησή μου ότι αυτή η κρίση είναι πέρα από την Ελλάδα. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα επιλύσει την κρίση. Θα κάνει τα πράγματα χειρότερα" και πρόσθεσε ότι "η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως η εναλλακτική λύση της άτακτης χρεοκοπίας είναι χειρότερη".

Η Ελληνίδα Επίτροπος αναγνώρισε ότι ορισμένα από τα μέτρα που απαίτησαν η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα ήταν άδικα για τα ασθενέστερα μέλη της κοινωνίας.

"Οι περικοπές του προϋπολογισμού είναι περισσότερο επώδυνες για τα πιο ευάλωτα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως οι συνταξιούχοι, τα χαμηλά εισοδήματα και οι άνεργοι. Υπό την έννοια αυτή οι περικοπές αυτές είναι άδικες, δεδομένου ότι τα στρώματα αυτά δεν φταίνε σχεδόν σε τίποτε για τη σημερινή κατάσταση".

Η Μαρία Δαμανάκη δήλωσε ότι η ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς, που έχασαν σημαντικό χρόνο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

"Αλλά πλέον δεν μας έχει μείνει καθόλου χρόνος. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα άλυτα. Η ελληνική κοινωνία ξόδευε πάρα πολλά, για ολόκληρες δεκαετίες. Η Ελλάδα, στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκδήλωση της πρώτης αδυναμίας πληρωμών, δεν έχει προωθήσει σχεδόν καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση και απλά προχωρά σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων".

Η Επίτροπος απέρριψε την πρόταση της Γερμανίας για την εγκατάσταση ενός ξένου επιτρόπου προϋπολογισμού, που θα ήταν υπεύθυνος για την ελληνική δημοσιονομική πολιτική ως "παράλογη" και δήλωσε αισιόδοξη για την ικανότητα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να ελέγξει την κατάσταση.

"Είναι παραπλανητικό να μιλάμε για πολιτική αστάθεια στην Αθήνα. Υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που στηρίζεται από τρία κόμματα, τα οποία, παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους, προσπαθούν να επιτύχουν πολιτική συναίνεση", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό το είδος συν-διακυβέρνησης είναι κάτι νέο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και νομίζω ότι λειτουργεί καλύτερα από τα αναμενόμενα".

Σχολιάζοντας τη δήλωσή της σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα ότι τα σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν μετατραπεί πλέον σε σχέδια, η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη δήλωσε ότι δυστυχώς δικαιώθηκε που έθεσε το ζήτημα το 2011, αφού τραπεζικοί και άλλοι κύκλοι έχουν επεξεργαστεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο αυτό.

"Πέρυσι είχα προειδοποιήσει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία σενάρια που αφορούν στην έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Επιβεβαιώθηκα από τα γεγονότα. Αποδείχθηκε ότι πολυεθνικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δικηγορικά γραφεία, πραγματοποιούσαν λογιστικές προσομοιώσεις αυτού του τύπου", αλλά σημείωσε ότι "προς το παρόν αυτά τα σενάρια δεν αποτελούν μέρος των σχεδίων Α".

Η Επίτροπος της ΕΕ έκανε την εκτίμηση ότι η κρίση αποκάλυψε τα συστημικά προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της ευρωζώνης, τα οποία σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα και τις εσωτερικές ανισορροπίες.

"Το είχα πει εξ αρχής ότι αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Αντανακλά τις διαρθρωτικές αδυναμίες του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ αναπτύχθηκε στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με κύρια αδυναμία το χαμηλό επίπεδο της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες. Είναι επίσης μια συστημική κρίση, μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών. Αντανακλά το χάσμα στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης", δήλωσε.

Υπερασπίστηκε το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ - για την αντιμετώπιση της κρίσης και τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ομάδα των ηγετών των 27 κρατών -μελών της ΕΕ. Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσει ως "δανειστής έσχατης ανάγκης για τη ζώνη του ευρώ"

"Για όλες τις λύσεις πρέπει να συμφωνούν όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Όχι μόνον η Κομισιόν. Το Συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει", τόνισε η Ελληνίδα Επίτροπος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης