Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών το κείμενο της τρόικας

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών το κείμενο της τρόικας

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ - Κόβουν κατώτερο μισθό, πολυτεκνικά επιδόματα και κύριες συντάξεις - Πιθανή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής το σαββατοκύριακο

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών το κείμενο της τρόικας

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται το κείμενο της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο. Τα σενάρια για μειώσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό μπαίνουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και παίρνουν το δρόμο για τις τελικές αποφάσεις.

Έπειτα από διαδοχικές αναβολές η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" στα μέτρα του νέου Μνημονίου,αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη.

Προηγήθηκαν νέες, μαραθώνιες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αρχικά το απόγευμα της Τρίτης με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το PSI και στη συνέχεια, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Τρόικα. Μια συνάντηση που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κλείσιμο

Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων γνωστό. Η οριστικοποίηση των μέτρων που απαιτούνται για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Με βάση τα δεδομένα έως τώρα κι όπως πρώτο μετέδωσε το  protothema.gr, φαίνεται πως είναι οριστικό ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα αρθεί η μονιμότητα και τα προνόμια στις ΔΕΚΟ.

Αυτό γιατί, οι ελεγκτές της τρόικας έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τις αιτίες που δημιουργούν τα ελλείμματα. Αφού διασφάλισαν την εσωτερική υποτίμηση για να διευκολύνουν τις επενδύσεις τους παρεμβαίνουν και στις μεγάλες αγορές (ενέργεια, επικοινωνία, μεταφορές κτλ). Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στις οποίες θα χάσουν την "μονιμότητα" την οποία ουσιαστικά απολάμβαναν και ένα μεγάλο μέρος εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Εφόσον οι προτάσεις των δανειστών γίνουν δεκτές από τους αρχηγούς το κοινωνικό ανάγλυφο της Ελλάδας θα αλλάξει δραματικά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μεταξύ άλλων, έρχεται ως αποτέλεσμα της τελικής συνάντησης που είχε η Τρόικα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Πλέον, τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών επεξεργάζονται αυτή την ώρα το προσχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για μαχαίρι στα πολυτεκνικά επιδόματα και νέα περικοπή των κύριων συντάξεων σε ποσοστό περί το 20%.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, θυσιάζονται οι κατώτατοι μισθοί που περικόπτονται σε ποσοστό 20% έως 25% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ζήτημα των Δώρων Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και αδείας αναμένεται να επανεξεταστεί τον Ιούνιο.

Η Τρόικα έχει επιμείνει, εκτός των άλλων, και για απολύσεις σε ένοπλες δυνάμεις, υγεία και εκπαίδευση.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Στο τραπέζι των αρχηγών το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής το σαββατοκύριακο για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης. Την ίδια ώρα, με την Τρόικα και με τα τεχνικά κλιμάκια συναντάται ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Κώστας Μητρόπουλος.

Πάντως, τα επιτελεία των τριών κομμάτων φέρονται να επεξεργάζονται σενάρια τόσο σε σχέση με την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου όσο και με τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις και τις κύριες άνω των 1000 ή 1200 ευρώ. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης