Στα "κάγκελα" οι συνδικαλιστές της ΝΔ

Στα "κάγκελα" οι συνδικαλιστές της ΝΔ

Τα συνδικαλιστικά στελέχη εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους με τις απαιτήσεις της Τρόικας και τη διαφαινόμενη πρόθεση του κόμματος να συναινέσει – Αρκετοί απειλούν ακόμα και με αποχώρηση

Στα "κάγκελα" οι συνδικαλιστές της ΝΔ
Καθώς η ηγεσία της ΝΔ δίνει την επικοινωνιακή μάχη για να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί η συμφωνία της με την Τρόικα και να διατηρήσει την εκλογική της επιρροή και την συνοχή του κόμματος οι συνδικαλιστές του κόμματος εξελίσσονται σε ισχυρό πονοκέφαλο.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΔ ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπό τον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο με την συμμετοχή του γραμματέα συνδικαλιστικού κ. Γιάννη Μανώλη, του γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Νίκου Κιουτσούκη και του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλία Ηλιόπουλου.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη όπως έλεγαν αμέσως μετά "εξέφρασαν την διαφωνία τους για την πρόταση της Τρόικας προς τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς και με την διαφαινόμενη πρόθεση του κόμματος να συναινέσει". Εστιάζουν τις διαφωνίες τους ιδιαίτερα "στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα  και στην κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων". Τα στελέχη θεωρούν ότι η μείωση δεν θα περιοριστεί στον κατώτατο μισθό αλλά θα επεκταθεί σε όλα τα κλιμάκια. Επίσης σημειώνουν ότι ήδη ισχύει για τους νέους μέχρι 25 ετών μειωμένη αμοιβή κατά 20%. Αν εφαρμοστεί και η νέα περικοπή η συνολική μείωση θα είναι της τάξης του 40%. Γενικότερα θεωρούν ότι με την συμφωνία διαλύεται το καθεστώς συλλογικής προστασίας των εργαζομένων και απορρυθμίζεται η αγορά εργασίας.

Κλείσιμο
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες από συμμετέχοντες στην σύσκεψη αρκετά στελέχη είπαν στον γραμματέα του κόμματος ότι "δέχονται πιέσεις από τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν  και ότι το βάρος που πέφτει στις πλάτες τους είναι μεγάλο για να το σηκώσουν". Επίσης προειδοποιούν ότι θα εκφράσουν δημοσίως τις διαφωνίες τους και λένε ότι ανάλογα και με το τελικό κείμενο της συμφωνίας με την Τρόικα δεν αποκλείεται να απευθυνθούν και στους βουλευτές της ΝΔ και να ζητήσουν να μην το ψηφίσουν στην Βουλή ενώ ζητούν και από την ηγεσία να μην θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Αρκετοί από αυτούς είναι στα πρόθυρα αποχώρησης εφόσον ο κ. Σαμαράς βάλλει την υπογραφή του. Στο πλαίσιο αυτό η αντιμνημονιακή εκδήλωση που οργανώνει ο κ. Μανώλης για την Τετάρτη το βράδυ παίρνει άλλη διάσταση καθώς θα υπάρξει κριτική και στην ηγεσία του κόμματος.

Κατά τα λοιπά η ηγεσία της ΝΔ δίνει την δική της επικοινωνιακή μάχη γύρω από την συμφωνία με την Τρόικα και υποστηρίζει  ότι "για πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση που οφείλεται στον κ. Σαμαρά". Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ η αναβολή της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών οφείλεται στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης για το θέμα των περικοπών της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Όταν ξεπεραστούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει η ηγεσία της ΝΔ θα πάρει το 15σέλιδο κείμενο της συμφωνίας, θα το μελετήσει και στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στην σύσκεψη υπό τον κ. Παπαδήμο. Μετά την σύσκεψη θα συγκληθεί η Εκτελεστική Γραμματεία από κοινού με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος προκειμένου εκ των υστέρων ο κ. Σαμαράς να αποσπάσει την έγκριση του οργάνου.

Η ηγεσία της ΝΔ προβάλλει  ότι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης "που για πρώτη φορά γίνεται είναι ότι δεν θα πειραχθούν ο 13ος και 14ος μισθός κάτι που θα διπλασίαζε την ύφεση και θα γονάτιζε την οικονομία".

Στέλεχος του ηγετικού επιτελείου έλεγε σήμερα ότι "ο Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθειά του να σταματήσουν να μπαίνουν νέοι φόροι παλεύει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες αφού αυτό θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή και θα αυξάνονταν αλυσιδωτά 16 φόροι στα ακίνητα".

Για το θέμα των επικουρικών υποστηρίζει το ηγετικό επιτελείο "ο κ. Σαμαράς δίνει μάχη να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Βάζει ως όριο τα 300 ευρώ και όχι τα 100 ευρώ που θέτει ο κ. Κουτρουμάνης. Το όριο των 300 ευρώ καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, περίπου το 70%".

Στο θέμα του κατώτατου μισθού οι ίδιες πηγές περί την ηγεσία της ΝΔ λένε ότι "στην χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου έγινε σαφές ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές". Υποστηρίζουν ότι είναι θετικό ότι για πρώτη φορά τίθεται θέμα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών που είναι πρόταση εδώ και ενάμιση χρόνο της ΝΔ.

Τέλος σημειώνουν ότι στην πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης θα περιλαμβάνονται και έξι δις ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης