Βενιζέλος: «Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση»

Βενιζέλος: «Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση»

Όλα ανοικτά στις συζητήσεις με την Τρόικα – Ξανά στο τραπέζι και ο 13ος μισθός αλλά και οι περικοπές στις συντάξεις
– «Δεν είναι ώρα για εξυπνακισμούς, η σωτηρία της χώρας συνεπάγεται πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος» διαμηνύει ο υπ. Οικονομικών

Βενιζέλος: «Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση»
«Κλείνουμε ένα μέτωπο και ανοίγει άλλο. Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση, είναι σκληρή, οι θυσίες που απαιτούνται για τη νέα δανειακή σύμβαση είναι πολύ μεγάλες, αλλά μεγαλύτερες θα είναι οι θυσίες για το λαό εάν χρεοκοπήσουμε».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξερχόμενος από μια ακόμα πολύωρη συνάντηση με την Τρόικα, παρουσία αυτή τη φορά και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.

Ο κύριος Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά πως κανείς δεν θέλει να μειώνει μισθούς και συντάξεις αλλά τα δεδομένα μιας διαπραγμάτευσης είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα, ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά των υπολοίπων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση λέγοντας πως «με εξυπνακισμούς δεν γίνεται διαπραγμάτευση» και πως δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικά παιχνίδια αυτή την ώρα.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα η δήλωση του κύριου Βενιζέλου έχει ως εξής: "Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα. Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες.

Από την  άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η  χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Και δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.  

Κάποιοι πιστεύουν  ότι συζητώντας μεταξύ μας οι Έλληνες, τα πολιτικά κόμματα, οι αρχηγοί των  κομμάτων με τον Πρωθυπουργό που  τα ίδια τα κόμματα διάλεξαν και στηρίζουν στη Βουλή, διαπραγματευόμαστε. Όχι! Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας. Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει –πιστεύω- ένας που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του.  

Ο αγώνας και  η διαπραγμάτευση γίνεται όταν συναντάμε  τους εντεταλμένους εκπροσώπους των εταίρων μας και των διεθνών οργανισμών που μετέχουν στην τρόικα. Η διαπραγμάτευση γίνεται όταν αντιμετωπίζεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια άλλων χωρών που στηρίζουν την Ελλάδα και θέλουν να βλέπουν να γίνονται στην Ελλάδα αυτά που γίνονται στον δικό τους τόπο ή κατά τη δική τους αντίληψη

Λοιπόν, δυστυχώς, πρέπει να σας πω ότι είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε  συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία  Ύδρα. Και επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Έχουμε όλοι -ο καθένας βέβαια κατά το μέτρο της ιδιότητας που έχει, γιατί είναι άλλο να ασκείς εξουσία και άλλο να υφίστασαι την εξουσία- εθνικά μια ιστορική ευθύνη γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό. Και πρέπει να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει μεγάλη προσπάθεια, θέλει επιμονή για να ξαναγίνουμε υπερήφανοι".

Την ίδια ώρα κυβερνητικός αξιωματούχους που μετέχει στις συζητήσεις με την τρόικα δήλωνε πως για τα μέτρα του 2012, από τα 3,3 δις λείπουν αυτή την στιγμή 600 εκατομμύρια τα οποία πρέπει να βρεθούν και ξεκαθάρισε πως στη διαπραγμάτευση «όλα τίθενται διαζευκτικά: Τίποτα δεν έχει βγει εκτός».

Χαρακτηριστικά τόνισε πως ενώ σήμερα δεν ήταν στην ατζέντα ο 13ος μισθός, εκ των πραγμάτων τίθεται εάν δεν βρεθεί ικανή και ισοδύναμη λύση από την μείωση των μισθών λόγω της κατάργησης του πλαφόν κατώτατου μισθού των συμβάσεων και της μετενέργειας στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά και στο μέτωπο των συντάξεων, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το μέγεθος περικοπής στις επικουρικές η Τρόικα φέρεται να ζητά το ισοδύναμο από περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενδεχομένως όχι μόνο στις υψηλές αλλά σε ολόκληρο το φάσμα συντάξεων, όπως είχε εξάλλου αποκαλύψει από νωρίς το μεσημέρι το protothema.gr (δείτε εδώ)

video platform video management video solutions video player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης