Σφίγγει η θηλιά: Θέλουν μηδενικό έλλειμμα κι ας πληρώνουμε τόκους

Σφίγγει η θηλιά: Θέλουν μηδενικό έλλειμμα κι ας πληρώνουμε τόκους

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για την Ελλάδα μετά το 2015, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις ήδη από το νέο προϋπολογισμό

The noose tightens: Zero deficit even if we pay interest
Μεγάλο βήμα προς τη σύγκλιση της δημοσιονομικής πολιτικής χαρακτήρισε τις νέες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός, κύριος Λουκάς Παπαδήμος.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κύριος Παπαδήμος είπε ότι υιοθετήθηκε δημοσιονομικός κανόνας που προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι, δηλαδή να μην παρουσιάζουν έλλειμμα πάνω από 0,5%.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα καθώς και ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλουν προγράμματα διαρθρωτικά και να λαμβάνουν νέα αλλά μετρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαδήμος.

«Αν υπάρχουν παρεκβάσεις θα ενεργοποιείται μηχανισμός προσαρμογής», πρόσθεσε.
Κλείσιμο

«Όταν μια χωρά δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3% τότε θα υπάρχει αυτοματισμός κυρώσεων», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία των αυτόματων κυρώσεων θα ενεργοποιηθεί για την Ελλάδα, αφού πρώτα η χώρα πετύχει τον στόχο του μηδενισμού των ελλειμμάτων.

Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε ότι στο στόχο για έλλειμμα 0,5% περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τόκους. «Μιλάμε για το διαρθρωτικό έλλειμμα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ερωτώμενος δε, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2012 και με την επικείμενη έναρξη των συζητήσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα, που αφορά στην περίοδο 2013-2015, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «πρόσθετες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις», αναφέροντας ότι «ο σκελετός παραμένει ο γνωστός».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η κρίσιμη περίοδος για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού διαρκεί μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 και επανέλαβε ότι θα πρέπει να καταβληθεί μια εθνική υπερπροσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο κύριος Παπαδήμος είπε ακόμη ότι με έκθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιο του 2012, θα εξεταστεί εκ νέου το ενδεχόμενο για ευρωομόλογο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι για το ζήτημα δεν γίνεται αναφορά στην απόφαση, ακριβώς λόγω του ότι θα πρέπει να συνδεθεί με την ενιαία οικονομική διακυβέρνηση.

Στην ίδια περίοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθέτησε την αύξηση πόρων των EFSF και ESM.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης