Σε τηλεοπτικό στούντιο πολιτικού σόου με ακραίες αντιπαραθέσεις, βαρύτατες καταγγελίες και απαξιωτικούς υπαινιγμούς μετατράπηκε η Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών. Πρωταγωνίστρια για μια ακόμα φορά αποτέλεσε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου που βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος της να παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα, αλλά να χάνουν την αυξητική ορμή της προηγούμενης περιόδου, γεγονός που φαίνεται να την οδηγεί σε ολομέτωπη επίθεση προς όλους.
Στο στόχαστρό της μπήκε, αρχικά, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, για να προσθέσει αργότερα στη διόπτρα της το ΚΚΕ και την Λιάνα Κανέλλη.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε αλλοίωση των ψηφιακών αρχείων της δικογραφίας για την σιδηροδρομική τραγωδία από το προεδρείο και ζήτησε να της δοθεί άμεσα ο πρωτότυπος σκληρός δίσκος που διαβίβασε ο αρμόδιος ανακριτής για να κάνει διασταύρωση των στοιχείων.
Η παρέμβασή της προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Βουλής. «Αν κάποιος δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Βουλής είναι εκ προοιμίου προσβλητικό. Αν έχει υπάρξει, όμως, και πρώην Πρόεδρος της Βουλής είναι εξόχως ενοχλητικό και έχει ταπεινά κίνητρα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση σε σχέση με τους υπόλοιπους 299 βουλευτές», ανέφερε αρχικά ο κ. Κακλαμάνης, για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στην αντιγραφή αρχείων και στην παραγωγή νέων αρχείων και θα ήταν πιο σωστό να πει την αλήθεια. Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία, μετά από έξι ημέρες που βρίσκεται στην Βουλή. Αφού δεν μπορεί να καταγγείλει ότι δεν έχει πρόσβαση, καταγγέλλει τη διαδικασία. Νομίζει ότι αποτελεί κάτι διαφορετικό και κάτι ανώτερο. Τη Δευτέρα μίλησε 41 λεπτά αντί για 5 που δικαιούται, περισσότερο από το οκταπλάσιο».
Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι, από τις 30 Απριλίου που βρίσκεται η δικογραφία στο κοινοβούλιο, έχουν προσέλθει στην ειδική αίθουσα για να λάβουν γνώση των στοιχείων συνολικά 38 βουλευτές, οι οποίοι παρέμειναν στην αίθουσα αθροιστικά 54 ώρες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, παράλληλα, πως η κυρία Κωνσταντοπούλου με δύο ακόμα βουλευτές της προσήλθε μόλις χθες (σ.σ. την Τρίτη) στον χώρο, παρέμεινε για λίγα λεπτά, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε δηλώσεις καταγγελίας του ψηφιακού υλικού.
Κλείσιμο
Κωνσταντοπούλου: Ακραίες μεθοδεύσεις
Η συνέχεια ήταν εκρηκτική, καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε απόπειρα ηχογράφησης συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής.
«Όσο συνομιλούσα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είδα ένα πρόσωπο άγνωστο. Τον ρώτησα ποιος είναι και μου είπε ότι είναι συνεργάτης του προέδρου της Βουλής. Δίπλα ήταν και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Βουλής. Τον ρώτησα γιατί με ηχογραφεί - μπορεί και να με μαγνητοσκοπούσε - και μου απάντησε ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Πίστευα ότι με τον Τασούλα - αυτό το σκοτεινό πρόσωπο - τα είχαμε δει όλα. Καταγγέλλω αυτές τις ακραίες μεθοδεύσεις. Κρούω τον κώδωνα εγρήγορσης και κινδύνου στην δημοκρατική αντιπολίτευση. Κάποιοι έβγαλαν τα τανκς και έλεγαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Κάποιοι κάποτε διέπραξαν γενοκτονία», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Κακλαμάνης: Κακώς ήταν παρόντες, δεν έκανα αποδεκτές τις παραιτήσεις τους
Για το περιστατικό ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε στην αίθουσα κοινοβουλευτικών συντακτών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ο Πρόεδρος καταδίκασε την ενέργεια των συνεργατών του, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις που του υπέβαλαν. «Κακώς ήταν παρόντες και για αυτό τους καταχέριασα», ανέφερε, εξηγώντας ότι οι συνεργάτες του δεν ηχογραφούσαν, αλλά κρατούσαν σημειώσεις. «Ανέλαβα την ευθύνη και δεν θα κάνω δεκτές τις παραιτήσεις», υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε ότι η λίστα με τους ανώτατους δικαστές που έχουν τα προσόντα να γίνουν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Τριαντόπουλου διαβιβάστηκε στην Βουλή στις 30 Απριλίου και η κλήρωση για την τελική επιλογή θα γίνει την Δευτέρα, 12 Μαΐου .
Νέα δικογραφία και κόφτης στα μικρόφωνα των βουλευτών
Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι στις 6/5 διαβιβάστηκε νέα δικογραφία κατά των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος αφορά την υπόθεση των Τεμπών, ενώ η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση συγγενών θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα αλλεπάλληλα περιστατικά κατάχρησης του χρόνου ομιλιών από αρκετούς βουλευτές και ιδίως από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, προανήγγειλε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής και εισαγωγή κόφτη μικροφώνων.
Σύγκρουση και για τους χρόνους ομιλίας
Τα πολιτικά πυρά της κυρίας Κωνσταντοπούλου κατευθύνθηκαν και προς το ΚΚΕ , που αποτελεί το τελευταίο διάστημα μόνιμο στόχο της Πλεύσης Eλευθερίας.
«Με το που ανεβαίνω στο βήμα ακούω την κυρία Κανέλλη - τη γνωστή συκοφάντρια - να λέει ότι “5 λεπτά λέει το ρολόι”. Το λέω αυτό για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιο είναι το “σύστημα”», σχολίασε η κυρία Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ αποτελεί μέρος του συστήματος, εν αντιθέσει με την Πλεύση Ελευθερίας.
«Δεν θα υπακούσω σε κανένα χρονόμετρο ούτε σε κανένα όψιμο επαναστάτη που ξεκίνησε την καριέρα του επί χούντας», συνέχισε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενη στην κυρία Κανέλλη, για να προσθέσει: «Μιλώ ως μοναδική γυναίκα αρχηγός και ως αρχηγός εναντίον της οποίας ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε τον λόγο και επί 10 λεπτά μου επιτέθηκε με ύβρεις και συκοφαντίες. Από την άλλη, εγώ ως αρχηγός εκλεγμένου κόμματος ζητώ επί 2 ώρες και 45 λεπτά τον λόγο για να απαντήσω και εμποδίζομαι. Εμποδίζομαι για να κάνουν πάρτι η Ομάδα Αλήθειας και τα πληρωμένα δημοσιεύματα που αναδεικνύουν μόνο όσα λέει ο Μητσοτάκης και όχι την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε τον λόγο για να μου επιτεθεί και για να συκοφαντήσει τον αγώνα για το έγκλημα των Τεμπών. Να κάνει φθηνή προπαγάνδα για το πώς η Κωνσταντοπούλου μιλά πολύ και να αποπροσανατολίσει από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Ότι δηλαδή, ενώ έχει διαβιβαστεί ολόκληρη η ποινική δικογραφία που ενεργοποιεί αμέσως την ποινική ευθύνη των Μητσοτάκη, Καραμανλή και άλλων προσώπων, η δικογραφία δεν είναι προσβάσιμη, αντίθετα με όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης. Δεν είναι προσβάσιμη στους βουλευτές ούτε είναι προσβάσιμο το πρωτότυπο».
Απαντώντας η κυρία Κανέλλη είπε: «Θεωρώ κατώτερο να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από αυτήν την κατηγορία. Της δόθηκε ο χρόνος των 5 λεπτών που δικαιούται και μίλησε για 27 λεπτά. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να είναι μοναδικός αλάνθαστος κάτοχος του χρόνου των άλλων. Έχω δουλέψει 55 χρόνια στον δημόσιο βίο και έχω μάθει να σέβομαι και το δευτερόλεπτο. Είναι ζήτημα σεβασμού όχι περιεχομένου. Είναι ζήτημα σεβασμού των 299 συναδέλφων της. Δεν μπορεί να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του κάτι ανώτερο σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Ακόμα και ο διαιτητής ποδοσφαίρου δεν μπορεί από μόνος του να δίνει παράταση 100 λεπτών. Δεν θα κριθώ εδώ μέσα, επειδή κοίταξα το ρολόι μου, όταν κάποιος καταχράται τον χρόνο των άλλων. Ο καθένας έχει τον χρόνο που λογαριάζει το καντήλι του. Δεν θα επιτρέψω να ορίσει κανείς το δικό μου καντήλι».
Κανέλλη για Κωνσταντοπούλου: «Θεωρώ πολύ κατώτερον εμού να υπερασπιστώ τον εαυτό μου απ' αυτή την κατηγορία, από αυτό το συγκεκριμένο στόμα. Της δόθηκε χρόνος 5' και μίλησε 27 - Σε παιχνίδι ποδοσφαίρου 90', κανένας διαιτητής δε μπορεί να δώσει παράταση άλλα 150'». pic.twitter.com/zNnH6TMYRj