Λ. Παπαδήμος: Πρωταρχικός στόχος η παραμονή μας στο ευρώ

Λ. Παπαδήμος: Πρωταρχικός στόχος η παραμονή μας στο ευρώ

«Η δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την τήρηση των συμφωνηθέντων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν επαρκεί. Χρειάζεται και η ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων…»

Λ. Παπαδήμος: Πρωταρχικός στόχος η  παραμονή μας στο ευρώ
Η «ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση» ότι συμφωνούν «με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου» εξήγησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ότι απαιτείται προκειμένου να συνεχίσει ο δανεισμός της χώρας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής είπε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το έργο που οφείλει να φέρει εις πέρας είναι δυσανάλογο μεγάλο σχετικά με την σύντομη διάρκεια θητείας» και ότι «δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες». Παρά ταύτα ο κ. Παπαδήμος διαβεβαίωσε ότι «ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε… να συνεχίσουμε εντός της ευρωζώνης».

Επίσης,  ξεκαθάρισε ότι με το που θα θεσπιστούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου «σε συνθήκες ασφάλειας θα προκηρυχτούν εκλογές ώστε η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία».
Κλείσιμο

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Αναλαμβάνουμε τιτάνιο έργο που απαιτεί μεγάλη ψυχραιμία» ενώ σημείωσε ότι «λαμβάνει ιδιαιτέρως σοβαρά τις ανησυχίες όσων θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση».

Για την επέκταση της κρίσης στον «πυρήνα του ευρώ» εξήγησε ότι αυτό οφείλεται :

1)Στην ανεπάρκεια των μέτρων που επεβλήθησαν

2)Οι μηχανισμοί στήριξης δεν έχουν την δύναμη πυρός να αποτρέψουν την διάχυση της κρίσης

Παρά ταύτα δήλωσε « αισιόδοξος ότι η ευρωζώνη θα υπερβεί τις δυσκολίες. Εκτιμώ ότι όλες οι χώρες, μεγάλες και μικρές έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί η συνοχή της  ευρωζώνης γιατί με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστεί η ολοκλήρωση  της Ε.Ε.».

Για τον συγκεκριμένο στόχο, την διασφάλιση της ευρωζώνης τόνισε ότι απαιτούνται «ριζοσπαστικές παρεμβάσεις» όπως:

-Ενίσχυση πόρων και ενίσχυση των ταμείων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

-Σταθερότερο πλαίσιο άσκησης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

Επιπλέον, εξήγησε πως ο πρωταρχικός σκοπός είναι «όταν η ευρωζώνη βγει από την κρίση η Ελλάδα να είναι μέσα.

Εξήγησε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι η «συσσώρευση χρέους σε σχέση με το μέγεθος οικονομίας. Η συστηματική διατήρηση μεγάλων ελλειμμάτων δεν ήταν συμβατή με την  δημοσιονομική πολιτική της ΕΚΤ.  Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε ρυθμό υψηλότερο από τον ρυθμό πληθωρισμού δημιούργησε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Η συσσώρευση χρέους (δημοσίου – ιδιωτικού) αποτελεί την αιτία κρίσεων στις περισσότερες χώρες. Ειδικότερα στην  Ελλάδα η διόγκωση χρέους τους δημόσιου στηρίχτηκαν σε δανεικά και πλέον είναι και τα δυο είναι μη βιώσιμα. Μάλιστα η διόγκωση του δανεισμού δεν έγινε για την ανάπτυξη αλλά για κάλυψη καταναλωτικών αναγκών».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα βασικά προβλήματα της οικονομίας είναι «μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού» εξηγώντας « Είναι φανερό ότι το  υψηλό χρέος παρά την μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια ανάπτυξης,  αύξησης απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας».

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι στην Ελλάδα είχαν γίνει επανειλημμένως συστάσεις για την δημοσιονομική πολιτική αλλά «δεν εισακούστηκαν» γι αυτό και εκτίμησε ότι απαιτείται «η δημιουργία πλαισίου  ευρωπαϊκής διακυβέρνησης που θα καλύπτει αυτά τα προβλήματα».

Ζήτησε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά αποτελέσματα της Ελλάδας όπως «η ενέργεια,, ο τουρισμός, η ανάπτυξη…» στάθηκε στην «ενίσχυση εξαγωγών και αξιοποίησης κοινοτικών πόρων» ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας να γίνει συντομότερα. Εξήγησε ότι είναι ανάγκη «να δράσουμε γρήγορα και συστηματικά με σχέδιο με το βλέμμα στραμμένο στους νέους άνεργους»

Όσο για εκείνους που ζητούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ως έμπειρος τραπεζίτης απάντησε  «πιστεύω ακράδαντα ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι πιο δυσχερής εκτός ευρωζώνης. Υποθετικά ένα υποτιμημένο νόμισμα σημαίνει αύξηση πληθωρισμού και πλήγμα στα εισοδήματα εργαζομένων. Αύξηση  δημόσιου χρέους το οποίο είναι σε ευρώ. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα αποκτούνται σε χαμηλές τιμές από εκείνους που έχουν ευρώ ή αλλά ισχυρά νομίσματα. Η συμμετοχή στο ευρώ συνεπάγεται οφέλη. Αυτή είναι η αλήθεια δεν είναι εκβιασμός».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης