Λ. Παπαδήμος: Πρωταρχικός στόχος η παραμονή μας στο ευρώ

«Η δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την τήρηση των συμφωνηθέντων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν επαρκεί. Χρειάζεται και η ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων…»

Η «ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση» ότι συμφωνούν «με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου» εξήγησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ότι απαιτείται προκειμένου να συνεχίσει ο δανεισμός της χώρας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής είπε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το έργο που οφείλει να φέρει εις πέρας είναι δυσανάλογο μεγάλο σχετικά με την σύντομη διάρκεια θητείας» και ότι «δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες». Παρά ταύτα ο κ. Παπαδήμος διαβεβαίωσε ότι «ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε… να συνεχίσουμε εντός της ευρωζώνης».

Επίσης,  ξεκαθάρισε ότι με το που θα θεσπιστούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου «σε συνθήκες ασφάλειας θα προκηρυχτούν εκλογές ώστε η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Αναλαμβάνουμε τιτάνιο έργο που απαιτεί μεγάλη ψυχραιμία» ενώ σημείωσε ότι «λαμβάνει ιδιαιτέρως σοβαρά τις ανησυχίες όσων θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση».

Για την επέκταση της κρίσης στον «πυρήνα του ευρώ» εξήγησε ότι αυτό οφείλεται :

1)Στην ανεπάρκεια των μέτρων που επεβλήθησαν

2)Οι μηχανισμοί στήριξης δεν έχουν την δύναμη πυρός να αποτρέψουν την διάχυση της κρίσης

Παρά ταύτα δήλωσε « αισιόδοξος ότι η ευρωζώνη θα υπερβεί τις δυσκολίες. Εκτιμώ ότι όλες οι χώρες, μεγάλες και μικρές έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί η συνοχή της  ευρωζώνης γιατί με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστεί η ολοκλήρωση  της Ε.Ε.».

Για τον συγκεκριμένο στόχο, την διασφάλιση της ευρωζώνης τόνισε ότι απαιτούνται «ριζοσπαστικές παρεμβάσεις» όπως:

-Ενίσχυση πόρων και ενίσχυση των ταμείων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

-Σταθερότερο πλαίσιο άσκησης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

Επιπλέον, εξήγησε πως ο πρωταρχικός σκοπός είναι «όταν η ευρωζώνη βγει από την κρίση η Ελλάδα να είναι μέσα.

Εξήγησε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι η «συσσώρευση χρέους σε σχέση με το μέγεθος οικονομίας. Η συστηματική διατήρηση μεγάλων ελλειμμάτων δεν ήταν συμβατή με την  δημοσιονομική πολιτική της ΕΚΤ.  Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε ρυθμό υψηλότερο από τον ρυθμό πληθωρισμού δημιούργησε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Η συσσώρευση χρέους (δημοσίου – ιδιωτικού) αποτελεί την αιτία κρίσεων στις περισσότερες χώρες. Ειδικότερα στην  Ελλάδα η διόγκωση χρέους τους δημόσιου στηρίχτηκαν σε δανεικά και πλέον είναι και τα δυο είναι μη βιώσιμα. Μάλιστα η διόγκωση του δανεισμού δεν έγινε για την ανάπτυξη αλλά για κάλυψη καταναλωτικών αναγκών».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα βασικά προβλήματα της οικονομίας είναι «μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού» εξηγώντας « Είναι φανερό ότι το  υψηλό χρέος παρά την μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια ανάπτυξης,  αύξησης απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας».

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι στην Ελλάδα είχαν γίνει επανειλημμένως συστάσεις για την δημοσιονομική πολιτική αλλά «δεν εισακούστηκαν» γι αυτό και εκτίμησε ότι απαιτείται «η δημιουργία πλαισίου  ευρωπαϊκής διακυβέρνησης που θα καλύπτει αυτά τα προβλήματα».

Ζήτησε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά αποτελέσματα της Ελλάδας όπως «η ενέργεια,, ο τουρισμός, η ανάπτυξη…» στάθηκε στην «ενίσχυση εξαγωγών και αξιοποίησης κοινοτικών πόρων» ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας να γίνει συντομότερα. Εξήγησε ότι είναι ανάγκη «να δράσουμε γρήγορα και συστηματικά με σχέδιο με το βλέμμα στραμμένο στους νέους άνεργους»

Όσο για εκείνους που ζητούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ως έμπειρος τραπεζίτης απάντησε  «πιστεύω ακράδαντα ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι πιο δυσχερής εκτός ευρωζώνης. Υποθετικά ένα υποτιμημένο νόμισμα σημαίνει αύξηση πληθωρισμού και πλήγμα στα εισοδήματα εργαζομένων. Αύξηση  δημόσιου χρέους το οποίο είναι σε ευρώ. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα αποκτούνται σε χαμηλές τιμές από εκείνους που έχουν ευρώ ή αλλά ισχυρά νομίσματα. Η συμμετοχή στο ευρώ συνεπάγεται οφέλη. Αυτή είναι η αλήθεια δεν είναι εκβιασμός».


ΣΧΟΛΙΑ (16)

Σοφια

 Αυτό που άκουσα εγώ στη δευτερολογία Παπαδήμου είναι η απόρριψη της πολιτικής μέχρι το 2009 και η δικαίωση της αλλαγής πορείας που συνέβη τα δύο τελευταία χρόνια! Καταδίκασε την ανάπτυξη με δανεικά και μίλησε για ΒΙΩΣΙΜΗ ανάπτυξη! Ενίσχυσε την πολιτική ΓΑΠ με στέρεα επιχείρηματα.Tα γελοία ΜΜΕ χειροκροτούν τώρα αυτό που υπονόμευαν...! Α,ρε Ελλάντα με τους ινστρούκτορες σου...

Διονύσιος Βούτος

@ Ελληνας Μεταναστης | 17/11/2011 06:48 Εκεί στην ξενιτιά πρέπει να σπανέ πολύ πλάκα μαζί σου οι ντόπιοι .. Σε έχουν και σε δείχνουν για χαρακτηριστικό Έλληνα ..??? Άμα δεν σου αρέσει το 1 προς 100 κάντο 1 προς 1000 ... Τώρα σε ικανοποιεί ..?? Πάμε λοιπόν χρέος 100 ευρώ = 100.000 δραχμές σήμερα , αύριο αν δεν αλλαχτεί το δίκαιο και με μετατροπή του χρέους σε δραχμές , θα συνεχίσεις να χρωστάς πάλι 100.000 , αν τώρα η δραχμή υποτιμηθεί 50% έναντι του ευρώ , τότε το χρέος θα παραμείνει 100.000 δραχμές αλλά σε ευρώ θα είναι λόγο της νέας ισοτιμίας 50 ευρώ .... Οπότε οι ξένοι θα χάσουν το 50% από τα χρωστούμενα .... Αν τώρα μετατραπεί το χρέος ΟΡΙΣΤΙΚΑ σε ευρώ κατά την επιστροφή μας σε δραχμές αρχικά η σχέση χρέους δραχμής θα είναι 100 ευρώ = 100.000 δραχμές αν η δραχμή υποτιμηθεί κατά 50% τότε το χρέος που δεν θα έχει μετατραπεί σε δραχμές αφού με την νέα δανειακή σύμβαση θα παραμένει σε ευρώ , θα συνεχίσει να είναι 100 ευρώ , έτσι κατά την υποτίμηση εμείς θα χρωστάμε αντί για 100.000 δραχμές , 200.000 δραχμές , αφού η νέα; ισοτιμία θα είναι 100 ευρώ = 200.000 δραχμές ...... Αν δεν έκανες κοπάνα στο δημοτικό όταν ο δάσκαλος σας μάθαινε αριθμητική , σήμερα ίσως να μην αναγκαζόσουν να είσαι καν μετανάστης ... Τα αριθμητικά μεγέθη είναι συμβολικά και είναι τέτοια ώστε να είναι κατανοητά και από χαζούς , μιας και κυκλοφορούν πολλοί τέτοιοι , αλλά επειδή έχουν άγνοια της χαζομάρας τους νομίζουν πως είναι και έξυπνοι και προσπαθούν να πουλήσουν εξυπνάδα στους άλλους ....

Ελληνας Μεταναστης

 @ Διονύσιος Βούτος Καλα , εσυ χαραμιζεσαι ... κυριολεκτικα . Εσυ επρεπε να εισαι διπλα στον Παπαδημο να του δινεις οδηγιες για την οικονομια.. Ωστε 1 ευρω = 100 δρχ ??? Το σωστο θα ειναι 1 ευρω = 340 δρχ την πρωτη μερα της αλλαγης νομισματος . Σε 1 εβδομαδα το πολυ , λογω συνεχων αναγκαστικων ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΩΝ 1 ευρω = 1600 - 1800 δρχ ... Καλα κρασια δηλαδη . Αγορασε και ενα ταγαρι να το εχεις για πορτοφολι αφου θα χρειαζεσαι για ενα καφε των 5 ευρω σημερα το λιγοτερο 8.000 δρχ. Το ενοικιο των 500 ευρω σημερα τουλαχιστον 800.000 δρχ και ο μισθος των 1.000 ευρω =1.600.000 δρχ ... Κανε τους υπολογισμους σου στα καθημερινα σου εξοδα λοιπον και μετα ελα να τα ξαναπουμε .

οτι να ναι!!!

Για οσους δεν το ξερουν,ειναι κανονισμενα τα παντα να βγουμε απο το ευρω και την ευρωζωνη με την αιτιολογια οτι η χωρα δε θα μπορεσει να ξεπληρωσει το χρεος της,ειναι κανονισμενα απο τους αμερικανοεβραιους.......

Ρώμος

 Τη λύση στην παγκόσμια οικονομική κρίση που επέρχεται θα τη δώσει η νεολαία που εξεγείρεται ραγδαία σε όλον τον πλανήτη και ζητάει δίκαιη κατανομή του πλούτου για να μην υπάρχουν νέοι που πεινάνε και άλλοι που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά. Στην Ελβετία οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με τους καθηγητές τους κατασκήνωσαν ήδη έξω από τις ελβετικές τράπεζες δηλώνοντας και διαμαρτυρόμενοι πως δεν θέλουν να ζουν αυτοί τόσο καλά από τα μαύρα εκεί χρήματα εμπόρων ναρκωτικών, όπλων, πορνείας και άλλων απατεώνων που κλέβουν με μαύρα χρήματα τους λαούς τους και από την άλλοι οι λαοί να λιμοκτονούν. Το ίδιο και στη Γερμανία και στην Αμερική κλπ. Η ανθρωπότητα θα αλλάξει πρός το καλύτερο μόνο από τη νεολαία που ξεσηκώνεται, συσπειρώνεται και θα απαιτήσει πολύ δυναμικά να αλλάξει προς το καλύτερο ο κόσμος. ΄Ολοι οι εχέφρονες άνθρωποι πρέπει να ακολουθήσουν και να στηρίξουν αυτό το νέο νεανικό κίνημα, όπου γης, που σε λίγο καιρό θα γίνει μεγάλη φωτιά που θα ξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η νεολαία έχι το δικαίωμα να απαιτεί δυναμικά πως θέλει να ζήσει σε ένα καλύτερο αύριο κι όχι σαν αυτό που βιώνουμε όλοι μας σήμερα. ΄Ιτε παίδες του κόσμου! η καλύτερη ζωή σας ανήκει.

myth

Αφηστε τα αυτα, πρωταρχικος σας στοχος ειναι η εξοδος απο το ευρω (το αργοτερο μεχρι το καλοκαιρι) για να μην τσαλακωθουν, να μην στιγματιστουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απο την πτωχευση. Ομως καταλαβετε ολοι σας ενα, ειστε τελειωμενοι πολιτικα, θα το καταλαβετε καποια στιγμη, τη στιγμη επιβιβασης στο ελικοπτερο...

ΒΑΣΙΛΗΣ

<< Σοκ στη Θεσσαλονίκη από το κλείσιμο του ιστορικού ξενοδοχείου-κόσμημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με βάση την επίσημη ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, στις 27 Δεκεμβρίου του 2011, έρχεται το τέλος μιας κοσμοπολίτικης περιπέτειας με τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται για μαύρα Χριστούγεννα>> ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΡΑΓΔΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 27-29 % ΕΝΤΟΣ 2012 ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ . ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ .

GM

ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.... ΕΣΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ....... ΕΣΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙΣ!!!!! 

Γιωργος Μπακουλας

 ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ Λουκά, πρόσεχε γιατί θα φας μεγάλη πολιτική κατραπακιά … φουσκιά. Το λαό το φτωχό μην πειράξεις γιατί αλίμονο, μα το θεό… δεν ξέρω τι θα πάθεις !

δημητρης

το μήνυμα Παπαδήμου προς Γερμανούς "κακομεταχειριστείται μας εμείς είμαστε ουρές.Όποτε ξεχαρμανιάσετε ελπίζουμε να σταματήσετε".Βέβαια μπορούσε να ειπωθεί και λίγο διαφορετικά "σφάξε με Γότθε να αγιάσω" ή"θα μας χτυπήσετε,θα μας σκίσετε,θα μας ξεπατώσετε που θα πάει θα κουραστείται".

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bokassd

Αντικείμενο των εργασιών ήταν η προετοιμασία της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι τον προσεχή Μάιο

velopoulos-no1

«Κρούω τον κώδωνα και στα άλλα κόμματα, η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε από μια ποδοσφαιρική κόντρα» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος - Αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς

4
petsas-zagorakis-arthro

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» διεμήνυσε ο Στέλιος Πέτσας - Μέχρι το απόγευμα η νομοθετική πρωτοβουλία για να μην επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού - Ο Αυγενάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης

121
koutroumanis

«Όχι επαρκείς οι διατάξεις για συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και χαμηλοσυνταξιούχους», ανέφερε για το νέο ασφαλιστικό ο ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και πρώην υπουργός Εργασίας

erdoganneoarth

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των μνημονίων συνεννόησης με τη Λιβύη - Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν: Τουρκία και Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους στην ανατολική Μεσόγειο

19