Σαμαράς: «Εφόσον παραιτηθεί ο Παπανδρέου, όλα θα πάρουν το δρόμο τους»

Σαμαράς: «Εφόσον παραιτηθεί ο Παπανδρέου, όλα θα πάρουν το δρόμο τους»

Παπούλιας στον πρόεδρο της ΝΔ: «Να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα σήμερα, τώρα!»

Σαμαράς: «Εφόσον παραιτηθεί ο Παπανδρέου, όλα θα πάρουν το δρόμο τους»
«Όσο δεν παραιτείται ο κ. Παπανδρέου, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση περίπου 15 λεπτών που είχε το μεσημέρι της Κυριακής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο προεδρικό μέγαρο.

Υπογράμμισε, δε, με νόημα, ότι «όσο δεν παραιτείται ο κ. Παπανδρέου, μπλοκάρει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα». «Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου, όλα θα πάρουν το δρόμο τους» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του από τον Κάρολο Παπούλια, ο κ. Σαμαράς είχε επισημάνει: «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πρέπει να στείλουμε μήνυμα υπευθυνότητας και σταθερότητας προς τα έξω και ομαλότητητας προς τα μέσα».

Κλείσιμο
«Πράγματι, όλοι έχουμε ευθύνες να δώσουμε λύση στο ερώτημα του ελληνικού λαού» απάντησε ο κ. Παπούλιας. Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να τελειώνει αυτή η εκκρεμότητα σήμερα, τώρα».

Είναι ξεκάθαρο ότι, για τη ΝΔ, απαραίτητη προυπόθεση για να προχωρήσουν οι διεργασίες για συναινετική λύση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Στον όρο αυτό η ΝΔ είναι ανυποχώρητη, ξεκαθαρίζοντας ότι πρώτα θα παραιτηθεί και μετά θα ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση. Η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο για την χώρα λόγω των γενικότερων εξελίξεων στην Ευρωπαική Ένωση και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται το πολιτικό σύστημα να βρεθεί λύση ευρύτερης αποδοχής.



Από το επιτελείο της ΝΔ δηλώνουν ότι δεν γίνονται συζητήσεις για συγκυβέρνηση και διαψεύδουν με κατηγορηματικότητα ότι έχουν δεχθεί πρόταση και κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη ή τον Στάυρο Δήμα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, το όνομα του οποίου κυκλοφορεί σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, διευκρινίζει ότι δεν έχει δεχθεί πρόταση και επίσης ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν με την ηγεσία της ΝΔ καθώς στηρίζει απόλυτα τον πρόεδρο του κόμματος. Αυτό άλλωστε συμβόλιζε η χθεσινή παρουσία του στο πλευρό του κ. Αντώνη Σαμαρά στην δήλωση που έκανε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Εφόσον παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου οι διαδικασίες θα ξεμπλοκαριστούν και η ΝΔ θα μπει στην συζήτηση ξεκινώντα από την πρόταση που έχει καταθέσει δηλαδή να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση για να υπογράψει την δανειακή σύμβαση να εξασφαλίσει την έκτη δόση του δανείου και να οδηγήσει σε εκλογές μέσα στον Δεκέμβριο έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί να έχει την νωπή εντολή και την λαική στήριξη ώστε να διαπραγματευθεί το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και παράλληλα να έχει την ανοχή της κοινωνίας για να εφαρμόσει τα όποια μέτρα ληφθούν. Η ηγεσία της ΝΔ λέει ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τις εκλογές εφόσον όπως αναφέρεται ρητώς στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής η έκτη δόση του δανείου για την Ελλάδα είναι αποφασισμένη.



Ο κ. Σαμαράς δείχνει να συζητά πάντως την σύνθεση μίας μεταβατικής κυβέρνησης και να υποχωρεί από τον όρο να απαρτίζεται μόνο από μη πολιτικά πρόσωπα. Το αν θα απελευθερώσει και δικά του στελέχη είναι προς συζήτηση. Πιο δύσκολο όμως είναι να βρεθεί κοινός τόπος για την διάρκεια ζωής και τις αρμοδιότητες μία πιθανής κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν δέχεται προτάσεις για κυβέρνηση μακράς διαρκείας που θα συζητήσει και θέματα πέραν της οικονομίας όπως το Σκοπιανό που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου και δείχνουν να επιθυμούν και οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων της κεντροδεξιάς.

Η διαπραγμάτευση εφόσον παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου θα εστιαστεί στο αν η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχει ορίζοντα δύο-τριών μηνών προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην συνέχεια. Μία τέτοια εκδοχή όμως έχει ρίσκο για τον κ. Σαμαρά καθώς ενυπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί συνυπεύθυνος σε μία αντιλαική πολιτική και να μην μπορεί να απευθυνθεί στον λαό.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης