«Εγκληματικά σενάρια τα περί εκλογών ή συγκυβερνήσεων»

«Εγκληματικά σενάρια τα περί εκλογών ή συγκυβερνήσεων»

Δεσμευτικά για την κυβέρνηση τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων....

«Εγκληματικά σενάρια τα περί εκλογών ή συγκυβερνήσεων»
Να θέσει τέλος στα όσα λέγονται και κυκλοφορούν εσχάτως έντονα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με αιχμή πρόωρες εκλογές και κυβερνήσεις συνεργασίας επιχείρησε να βάλει για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Απευθυνόμενος προφανώς και σε όσους υπουργούς με συνεντεύξεις τους ανακίνησαν τέτοια θέματα, ο κ. Παπανδρέου τ/ονισε ότι «θα είναι εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια τέτοια ανυπόστατη σεναριολογία, είτε περί εκλογών, είτε περί συγκυβερνήσεων». Εμφανώς ενοχλημένος από τη σχετική συζήτηση, που έχει προκύψει ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι άλλο οι απαραίτητες συναινέσεις, όπως έγινε πρόσφατα με τα θέματα της Παιδείας και άλλο τα σενάρια. 

«Οι συγκλίσεις αυτές είναι μεν απαραίτητες, αλλά πρέπει να τελειώνουν τα σενάρια. Να τελειώνουν τα σενάρια, γιατί επανέρχονται συνεχώς και δημιουργούν ένα κλίμα που, χωρίς λόγο, δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «εμείς πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να επιδιώξουμε συγκλίσεις βεβαίως, και βεβαίως, μακάρι αυτές οι συγκλίσεις να έρχονται με τη δουλειά που κάνουμε εμείς, επιτυγχάνοντας και την ανταπόκριση των άλλων. Στόχος μας είναι, όπως έχουμε πει, η δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα, που στέκεται αυτοδύναμη στα πόδια της, χωρίς δάνειες δυνάμεις».

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ιδιαίτερα στο πρόβλημα με τους θεσμούς, που υπάρχει στη χώρα μας και αφήνοντας αιχμές, ιδίως για τα κόμματα της αριστεράς, σημείωσε ότι «είναι θέμα και πολιτικού πολιτισμού, αξιοπιστίας και λειτουργίας των θεσμών. Είναι ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, διαχρονικά είναι διαλυτικό για την ευνομία, αλλά και για το αίσθημα δικαίου, καθώς δημιουργεί την αίσθηση στους πολίτες ότι οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται αυτομάτως, ή δεν εφαρμόζονται γενικά, ή εφαρμόζονται μεροληπτικώς υπέρ του ενός και όχι του άλλου και ούτω καθ' εξής».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές και αναδεικνύοντας τη συμφωνία για τη συγχώνευση των Alpha με τη Eurobank είπε ότι «είναι ένα γεγονός που αποτελεί βεβαίως και μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Πρόσθεσε δε ότι «με τις αλλαγές που θα γίνουν στον τραπεζικό τομέα τους επόμενους μήνες, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα, μια αξιόπιστη εικόνα, αλλά και πολύ γερές βάσεις πια του τραπεζικού μας συστήματος, που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για  τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργικό, που συζήτησε το σχετικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προγραμματίζει να διεξαχθεί το πρώτο δημοψήφισμα έως το τέλος του χρόνου.  Το νομοσχέδιο προβλέπει στα δημοψηφίσματα για τα εθνικά θέματα να προσδιοριστεί ποσοστό συμμετοχής για την εγκυρότητα τους. Στη νέα ρύθμιση όπου αφορά δημοψηφίσματα επί νομοσχεδίων ψηφισμένων ή κοινωνικών θεμάτων προσδιορίζεται ποσοστό συμμετοχής το 50% του λαού για να είναι έγκυρο και θα είναι δεσμευτικό. Η πρόταση για δημοψήφισμα μπορεί να έρθει με την πλειοψηφία των δυο πέμπτων των βουλευτών, αλλά η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τα τρία πέμπτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης