Μαργαρίτης Σχοινάς για Έβρο: Στα εξωτερικά της ΕΕ υπάρχει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη

Μαργαρίτης Σχοινάς για Έβρο: Στα εξωτερικά της ΕΕ υπάρχει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη διάσωση 100 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών στον Έβρο

margaritis_sxoinas
«Οι ελληνικές αρχές, η υπηρεσιακή κυβέρνηση που έχει την ευθύνη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έσωσε 100 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών» στον Έβρο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι στα εξωτερικά της ΕΕ υπάρχει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη.

Μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ( LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σχοινάς τόνισε την ανάγκη προστασίας εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σημείωσε ότι κάθε παραβίαση του δικαιώματος ασύλου είναι απαράδεκτη.

Αναφερόμενος στην Task Force για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε ότι έχει συντονιστική και υποστηρικτική λειτουργία και σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει, αντικαθιστά ή υποκαθιστά την πρωταρχική ευθύνη των εθνικών αρχών στη διαχείριση της μετανάστευσης στην επικράτειά τους. Στην ουσία, εξήγησε, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, καθώς από το 2016 η Κομισιόν είχε ομάδες σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ το διάστημα 2017-2019, η επιχειρησιακή υποστήριξη μέσω της ανάπτυξης από την Επιτροπή επεκτάθηκε και σε άλλα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Μάλτας και της Κύπρου.

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον συνωστισμό στα κέντρα υποδοχής

Μιλώντας για την περίοδο της ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Επιτροπής, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «η κατάσταση στα κέντρα των νησιών στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον δεινή, ντροπιαστική για να πούμε ολόκληρη την ιστορία. Τα περιστατικά βίας ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι εγκαταστάσεις ήταν ανεπαρκείς, κάτω από τα πρότυπα, υπερπλήρεις και ακατάλληλες» σημείωσε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας ότι «η Μόρια δεν είναι ο δικός μου τύπος της Ευρώπης». Τέσσερα χρόνια μετά, χάρη στη συλλογική δουλειά και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως προσέθεσε, υπάρχουν νέα κέντρα με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στην Σάμο, την Κω, τη Λέρο, ενώ μίλησε και για το Μαυροβούνι στη Λέσβο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον συνωστισμό στα κέντρα υποδοχής, κάτι το οποίο έχει να κάνει και με τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα και των μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένα μέλη.

Όσον αφορά, τις διαδικασίες ασύλου, ανέφερε ότι είναι ταχύτερες.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ταυτόχρονα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση του δικαιώματος ασύλου είναι απαράδεκτη».

Κλείσιμο
«Η ΕΕ, ήταν, είναι και πάντα θα είναι προορισμός ασύλου για εκείνους που ξεφεύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα μία μεταναστευτική πολιτική που έχει νόημα, πρέπει να βασίζεται σε μία συνεχή, αδυσώπητη μάχη κατά των διακινητών, την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αυτές οι αρχές δεν είναι αντίθετες ούτε ακυρώνουν η μία την άλλη.

Εξέφρασε ανησυχία για το ρεπορτάζ των New York Times , «ακόμα κι αν η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει το βίντεο» όπως συμπλήρωσε.

«Ήμασταν επίσης οι πρώτοι που είπαμε πολύ ξεκάθαρα ότι εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, είναι απαγορευτικό. Στείλαμε επίσης επιστολή στις ελληνικές αρχές ζητώντας τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας», ανέφερε καθώς και ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιβεβαιώσει μία ενδελεχή έρευνα.



Ειδήσεις σήμερα

«Μέσα σε μια νύχτα άσπρισα και έπεσαν τα δόντια μου» - Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Γεωργίου για την ασθένεια του γιου του

Αποσωληνώθηκε αλλά παραμένει στη ΜΕΘ η 36χρονη που δέχτηκε 14 μαχαιριές από τον σύντροφό της στο Ηράκλειο

Αρνητικός στο τεστ κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Δείτε τι ανάρτησε στο instagram

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης