Πήρε... συγχωροχάρτι και επέστρεψε αναβαπτισμένος ο Πολάκης

Πήρε... συγχωροχάρτι και επέστρεψε αναβαπτισμένος ο Πολάκης

Ομόφωνο «ναι» στην επανένταξή του στο ψηφοδέλτιο Χανιών - Ο ρόλος της επιστολής μεταμέλειας Πολάκη και η εισήγηση Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία που άνοιξε το δρόμο της επιστροφής του

syriza_polakis_new_xr
Με ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας επανέκαμψε χθες στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός και Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, με την Κουμουνδούρου να δίνει τέλος στην εικοσαήμερη «αποβολή» του από τον προεκλογικό αγώνα.

Σε μια συνεδρίαση που κράτησε περισσότερες από πέντε ώρες, το «θέμα Πολάκη» συζητήθηκε εκτενώς, χωρίς, ωστόσο, να μονοπωλήσει την ατζέντα, καθώς η επιστολή μεταμέλειας που είχε αποστείλει ο Βουλευτής Χανίων προς την ηγεσία και τα μέλη του ανώτατου κομματικού οργάνου την προηγούμενη μέρα, είχε λειάνει ουσιαστικά το έδαφος για τη χθεσινή εξέλιξη.

Και αυτό, γιατί ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός έδειξε «πλήρη υποταγή» με τα γραφόμενά του, όπως παρατήρησαν στελέχη που μετείχαν στη χθεσινή διαδικασία, αφού ζήτησε συγγνώμη για το διπλό του «ατόπημα», ήτοι τη σφοδρή, δημόσια αντίδρασή του για την υποψηφιότητα του επιστήθιου φίλου του, Μανώλη Χαιρετάκη, αλλά και την εμπρηστική ανάρτησή του κατά δημοσιογράφων, δικαστών και τραπεζικών στελεχών.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cr9rofe3fug9)


Μάλιστα, το «mea culpa» του κ. Πολάκη ακολούθησε χθες η απόσυρση του κ. Χαιρετάκη από τη διεκδίκηση μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα Χανιά, γεγονός που ήρθε να προστεθεί στη διάνοιξη οδού επιστροφής του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Επιστροφή, την οποία επιθυμούσαν σχεδόν στο σύνολό τους τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών και συνομολογούσαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το τελευταίο διάστημα προς την ηγεσία.

Κλείσιμο
Την εσωκομματική συζήτηση για την επάνοδο του κ. Πολάκη φέρεται να τροφοδότησαν και τα δημοσκοπικά ευρήματα, στα οποία καταγράφεται πτώση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίζει ποσοστό 20,5%, μειωμένο κατά δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση κι ενώ έχει μεσολαβήσει η τραγωδία των Τεμπών.

Οι χαμηλοί τόνοι που επέλεξε στο μεσοδιάστημα ο Παύλος Πολάκης, αλλά και το κλίμα που έφτανε ως απόηχος από τις κομματικές οργανώσεις στα κεντρικά του κόμματος έφεραν ακόμη πιο κοντά την επανένωση, η οποία συντελέστηκε με τους όρους του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εισήγησή του για το κομματικό μέλλον του κ. Πολάκη επικράτησε καθολικά στη χθεσινή συζήτηση. Για τους καλά γνωρίζοντες, του Παύλου Πολάκη χθες «του δόθηκε μια ευκαιρία», με την Πολιτική Γραμματεία να επισημαίνει με νόημα στην ανακοίνωσή της πως «η δημόσια στάση, οι παρεμβάσεις και δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, οφείλουν να υπηρετούν τον κοινό στόχο για τη νίκη στις εκλογές και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Το «come back» του στην Κουμουνδούρου, πάντως, βοήθησε χθες και ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, καθώς απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο προς τις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ κατά την τοποθέτησή του προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δεν επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα, επέμενε ότι δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να αμφισβητήσει τον Πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο έχει δώσει μάχες από το 2012 και εξής, επαναλαμβάνοντας πως δεν είχε διαβάσει τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο ΘΕΜΑ.

Μολονότι, κατά πληροφορίες, πολλά από τα στελέχη του κόμματος ανέφεραν προς τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό πως «Παύλο, έκανες λάθος», η παραδοχή των λαθών δια της επιστολής - συγγνώμης του κ. Πολάκη, ωστόσο, άμβλυνε το κλίμα, καθώς και οι όποιες επιμέρους αντιρρήσεις (τις οποίες φέρονται να εξέφρασαν οι κ. Πάνος Ρήγας και Πάνος Λάμπρου) προσπεράστηκαν, σε μια απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Καταλύτης για την επιστροφή του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια υπήρξε η εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε αρχικά από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να επανεξεταστεί το «θέμα Πολάκη», δίνοντας χώρο και χρόνο στα στελέχη να τοποθετηθούν απέναντι στα πεπραγμένα του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν είμαστε κόμμα των διαγραφών και των προγραφών», ενώ περιέγραψε πως «η επιστολή του συντρόφου Πολάκη όμως μας καλεί να τα συζητήσουμε. Μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής». Κάνοντας, ακόμη, λόγο για «πράξη πολιτικής ευθύνης», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε πως «η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της αριστεράς» και «δεν τη βλέπουμε συχνά», μηδενίζοντας την απόσταση που χώριζε το τελευταίο διάστημα την Κουμουνδούρου από τον Βουλευτή Χανίων.

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε, από πλευράς του, την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Πολάκης, ο οποίος σχολίασε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα πως «σιγά μην τους κάναμε το χατίρι», προσθέτοντας πως «ΜΑΖΙ για την μεγάλη ΝΙΚΗ! Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ».

polakis18_3


Φυγή προς τα μπρος στη Βουλή

Με το «θέμα Πολάκη» λήξαν, μεγάλο μέρος της χθεσινής συζήτησης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε στον σχεδιασμό του κόμματος για τις εκλογές, καθώς πολλά από τα κορυφαία στελέχη μετέφεραν το κλίμα που εισπράττουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, τη στιγμή που η Κουμουνδούρου επεξεργάζεται ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τις μεταφορές και την ασφάλεια του πολίτη, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες.

Στην κατεύθυνση αυτή, «ο καθένας αισθάνεται ότι σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος ή το δικό του παιδί. Και καμία δικαιολογία, καμία απόπειρα αποποίησης ευθυνών, συμψηφισμού ή συγκάλυψης δε μπορεί να πια να γίνει πιστευτή» ανέφερε χθες ο κ. Τσίπρας, ενόψει της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα, για την οποία συνομίλησαν αναλυτικά χθες τα κορυφαία στελέχη. Για την Κουμουνδούρου, άλλωστε, ο σιδηρόδρομος βρίσκεται ανέκαθεν στο προγραμματικό της πλαίσιο ως μέσο φιλικό προς το περιβάλλον και προσιτό οικονομικά στους πολίτες, με τα Τμήματα του κόμματος να επεξεργάζονται σε τελικό στάδιο την προγραμματική πρόταση για τη λειτουργία του μέσου, μετά την τραγωδία των Τεμπών.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Ελβετία παρακάμπτει τη «διαβούλευση έξι εβδομάδων» για να ολοκληρωθεί άμεσα το deal UBS - Credit Suisse

Βίντεο: Η στιγμή που μετεωρολόγος του CBS χάνει τις αισθήσεις της στον αέρα και λιποθυμά

Ο Πολάκης «ξαναχτυπά» μεταμεσονύχτια κατά Χατζηνικολάου: «Ζητήστε συγγνώμη εσείς από το λαό για αυτά που κάνετε...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης