Πίεση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές τον Μάιο και «απαντήσεις» για τα Τέμπη

Πίεση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές τον Μάιο και «απαντήσεις» για τα Τέμπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιλέγει συνειδητά τους χαμηλούς τόνους το επόμενο διάστημα

koumoundourou
Να μη χαθεί το μομέντουμ επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, απέναντι στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους, συνιστά αναντίρρητα «σημείο καμπής» για την Κουμουνδούρου. Όχι αναγκαστικά γιατί αυτό καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως γιατί οι επιτελείς της θεωρούν ότι η συνολική στάση του κόμματος απέναντι στις 57 ανθρώπινες απώλειες επέφερε μια «βίαιη» ωρίμανση του πολιτικού – και προεκλογικού- λόγου του, με την οποία «συμμορφώθηκαν» τα περισσότερα στελέχη.

Ενισχυτικό της στροφής προς την μετριοπάθεια είναι το κλίμα που εισέπραξαν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου από την τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου η ψύχραιμη στάση του και η παράθεση στοιχείων προς επίρρωση των απόψεών του, έφεραν τον μέσο όρο τηλεθέασης στο 15,5% (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 637.000 τηλεθεατές), σκορπώντας χαμόγελα στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος, καθώς το συγκεκριμένο δελτίο ήρθε πρώτο σε τηλεθέαση. Η ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ξεπέρασε τις 113.000 θεάσεις σε μια μέρα στο κανάλι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο youtube και τις 90.000 θεάσεις στην προσωπική σελίδα του στο facebook αντίστοιχα, επαληθεύοντας τους εσωκομματικούς θιασώτες των ήπιων τόνων, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cr6cz3kleoq1)


Στην αντίθετη κατεύθυνση, έντονα στον αντιπολιτευτικό λόγο της Κουμουνδούρου ηχεί το αίτημα για τον προσδιορισμό του ακριβή χρόνου των εκλογών, καθώς στελέχη της επικαλούνται ακόμη και την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου έχει προ μηνών προσδιοριστεί η ημερομηνία προσφυγής στις πρόωρες κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν, όπως λένε, την πραγματική απόσταση που χωρίζει την Αθήνα απέναντι από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στα ζητήματα Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι «κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός οφείλει πιστεύω να μας πει ποια ημερομηνία μέσα στον Μάιο, ποια Κυριακή μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκλογές. Και οφείλει να το πει αυτό, διότι αυτό το παιχνίδι με την πιο σημαντική διαδικασία της δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει» δεν στερείται πολιτικού περιεχομένου, αλλά απεναντίας συμπυκνώνει τη βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πιέσει πολιτικά για εκλογές στα τέλη της Άνοιξης. Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διευκρινίσει -όχι τυχαία- πως «κατανοώ απολύτως, είχε έναν σχεδιασμό (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) από ό,τι καταλαβαίνω εσείς το λέγατε οι δημοσιογράφοι για τις 9 Απριλίου, κατανοώ απολύτως ότι δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το κλίμα». Και αυτό γιατί, πηγές προσκείμενες στην Κουμουνδούρου εξηγούν πως και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συγκεκριμένη ημερομηνία καθίσταται απαγορευτική λόγω του εθνικού πένθους, το οποίο μόνο ημερολογιακά έχει παρέλθει, ιδίως όταν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ενέχουν το στοιχείο της γιορτής για το εκάστοτε πολιτικό κόμμα.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ίδιες πηγές ξορκίζουν το ενδεχόμενο μετάθεσης του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών εντός του καλοκαιριού, με δεδομένο ότι οι μαζικές απώλειες ψηφοφόρων από την νεολαία και τα εποχιακά επαγγέλματα είναι ακόμη νωπές στην αξιωματική αντιπολίτευση, από την καλοκαιρινή εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου του 2019. Στην κατεύθυνση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επαναφέρει την πίεση για ορισμό της ημέρας των εθνικών εκλογών εντός του προσεχούς Μάϊου, ιδίως όταν στελέχη της παρατηρούν σε μετρήσεις της κοινής γνώμης «σταθερή εκλογική υπεροχή» στις νεότερες ηλικιακές ομάδες ψηφοφόρων.

Ακόμη και αν για τον κ. Τσίπρα η αλυσίδα κινητοποιήσεων για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας «δεν έχει καθόλου τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε αυτός ο ξεσηκωμός της περιόδου των αντιμνημονίων, δεν έχει τα χαρακτηριστικά αυτής της κομματικής έκφρασης». «Έχει τα χαρακτηριστικά μιας αυθόρμητης αντίδρασης, ένα «Φτάνει», ένα «Έως εδώ», απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα...» όπως περιέγραψε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εντούτοις το νεανικό, αυτό, κίνημα συνιστά κατεξοχήν ηλικιακή δεξαμενή – στόχο για την Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «το κρίσιμο για την εκλογική αναμέτρηση είναι ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται να επιλέγει συνειδητά τους χαμηλούς τόνους το επόμενο διάστημα, καθώς «ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτή την ευθύνη να πάμε σε ένα πολιτισμένο και ουσιαστικό, όχι τοξικό, πολιτικό διάλογο να ξέρουμε από τώρα πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές και να πάει ο ελληνικός λαός και οι πολίτες απερίσπαστοι να κάνουν το καθήκον τους το δημοκρατικό», όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αν και το κόμμα του δεν θα απουσιάζει από κινητοποιήσεις, όπως η σημερινή, καθώς στελέχη του, Βουλευτές και Τομεάρχες, αναμένεται να δώσουν το παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Μετωπική για την άγνοια

Με ιδιαίτερη προσοχή αντιμετωπίζουν στην Κουμουνδούρου και την πολιτική κριτική απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών, επιχειρώντας να θέσουν στο κάδρο των ευθυνών, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς δεν γνώριζε την εικόνα χάους και παρακμής στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Στο πλαίσιο αυτό, «είναι δυνατόν να μην ήξερε; Μπορεί να σταθεί αυτό το επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο;» διερωτήθηκε χθες ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, επικαλούμενος «αναρίθμητα πρωτοσέλιδα» που επεσήμαναν τα ζητήματα ασφαλείας, αλλά και «65 ερωτήσεις που έχει καταθέσει μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα καθυστερήσεων και ακυρώσεων δρομολογίων, για ζητήματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο», όπως είπε.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς άφησε αιχμές αναφορικά με τη σύμβαση παροχής μεταφορικού έργου, που υπεγράφη μεταξύ δημοσίου και Hellenic Train επί Ν.Δ. Συγκεκριμένα, επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη διότι, «ενώ το μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τη διοίκηση της εταιρείας προέβλεπε 750 εκατ. ευρώ επενδύσεις στον σιδηρόδρομο από την τελευταία», όπως είπε, «και ενώ το σχέδιο σύμβασης διατηρούσε την εν λόγω πρόβλεψη και προσέθετε την υποχρέωση του δημοσίου να ολοκληρώσει τα συστήματα ασφαλείας, ήρθε στη βουλή μία σύμβαση που «απομείωνε τις υποχρεώσεις της Hellenic Train για επενδύσεις κατά πάνω από 600 εκατ. ευρώ και εξαφάνιζε και την υποχρέωση του δημοσίου να αναπτύξει εγκαίρως τα συστήματα ασφαλείας», σχολίασε ο κ. Παππάς. «Εδώ πρόκειται για συναλλαγή», συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «αξιώνουμε απαντήσεις».

Η αξίωση για «απαντήσεις» περνά για την Κουμουνδούρου και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, με τον κ. Παππά να επαναφέρει χθες το αίτημα που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, «ζητώντας τις επικοινωνίες και τα πρακτικά από τις διαπραγματεύσεις που κάνατε με την Hellenic Train – ΤΡΑΙΝΟΣΕ», όπως δήλωσε. Δηλαδή, «πως πήγαμε από τα 750 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις, πως αποσύρθηκε το άρθρο για τα συστήματα ασφαλείας;», κατέληξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Πού θα «χτυπήσει» σήμερα η κακοκαιρία


Τραγωδία στα Τέμπη: Οι τέσσερις «ασφαλιστικές δικλείδες» της Λάρισας που αγνοήθηκαν


24ωρη απεργία: Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν - Τι ισχύει για λεωφορεία, τρένα, μετρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης