«Η Ελλάδα αρκετά τιμωρήθηκε»

«Η Ελλάδα αρκετά τιμωρήθηκε»

Με τη δήλωσή του Σταύρου Λαμπρινίδη "Η Ελλάδα αρκετά τιμωρήθηκε" αναφέρθηκαν οι σημαντικότερες αυστριακές εφημερίδες σε σημερινά εκτενή δημοσιεύματά τους

«Η Ελλάδα αρκετά τιμωρήθηκε»
Με τη δήλωσή του "Η Ελλάδα αρκετά τιμωρήθηκε", να κυριαρχεί στις σημαντικότερες αυστριακές εφημερίδες, σε σημερινά εκτενή δημοσιεύματά τους,  όπου αναφέρονται στη συζήτηση που είχε με εκπροσώπους τους, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησής του και των συνομιλιών του στη Βιέννη, με τον Αυστριακό ομόλογό του και αντικαγκελάριο, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. 

Στα δημοσιεύματα σημειώνεται πως δεν είναι τυχαίο που οι πρώτες επισκέψεις του νέου Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγιναν στη Γερμανία και Αυστρία, καθώς πρόκειται για δύο χώρες στις οποίες υπάρχει σκεπτικισμός ως προς την οικονομική βοήθεια προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα και ο ίδιος μετέφερε το μήνυμα πως η χώρα του θα αλλάξει, θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και προσκαλεί αυστριακές εταιρείες να επενδύσουν.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό δημοσίευμα της ευρείας κυκλοφορίας "Κουρίρ" τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως με ασυνήθιστη ειλικρίνεια και αυτοκριτική μίλησε ο Έλληνας υπουργός για λάθη και παραλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων για έλλειψη υπευθυνότητας, απώλεια της εμπιστοσύνης απέναντι στους Έλληνες και για, ως εκ τούτου, τραυματική εμπειρία. 
Κλείσιμο

Στη συζήτηση, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τα βάρη που αυτό συνεπάγεται, οι Έλληνες θα αποδεχτούν τα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν πρόσφατα στην ελληνική Βουλή, τονίζοντας πως θα εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια και οι όροι για την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα. 

Ο ίδιος παρέπεμψε στη μείωση του χρέους που πέτυχε η Ελλάδα μέσα στο 2010, κατά πέντε και πλέον μονάδες, στη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στη δημόσια διοίκηση κατά το ένα δέκατο, καθώς και στη μείωση του αριθμού των δήμων στη χώρα.

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από σύντομο βιογραφικό με τίτλο: "Σταύρος Λαμπρινίδης: Ένας δικηγόρος υπέρ του δικαίου", στο τέλος του οποίου σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών θεωρείται πολιτικός με έντονο αίσθημα δικαίου και διεθνή δράση, που μάχεται υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Στο σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ντι Πρέσε" επισημαίνεται πως στη συζήτηση με Αυστριακούς δημοσιογράφους, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε αναλυτικά, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και έκανε λόγο για άδικη αντιμετώπιση από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι "δεν δίνουν καθόλου χρόνο" στη χώρα. 

Ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους πως δεν πρόκειται να γίνει διαγραφή χρέους ούτε να χρεοκοπήσει η χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι "οι άνθρωποι χρειάζονται φως στο τούνελ" και ότι πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή τη ρητορική περί τιμωρίας της Ελλάδας και παρόλο που από την πρώτη ημέρα της κρίσης πολλοί προέβλεψαν τη χρεοκοπία της χώρας, αυτή ποτέ δεν συνέβη. 

Ο ίδιος μίλησε ακόμη για την πρόοδο που ήδη έχει σημειώσει η Ελλάδα στη μείωση του ελλείμματος, τον περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του αριθμού των δήμων και κοινοτήτων με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, καθώς και στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. 

Υπογράμμισε επίσης πως, παρά τα ακόμη αυστηρότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι οίκοι αξιολόγησης, αντί να επιβραβεύσουν την Ελλάδα, προέβησαν σε ακόμη χειρότερες αξιολογήσεις και πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενη η περαιτέρω αύξηση του χρέους εφόσον η χώρα ολισθαίνει στην ύφεση. 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της "Ντι Πρέσε", καταγγέλλοντας, ότι οι κερδοσκόποι έχουν στοιχηματίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη χρεοκοπία της χώρας, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη αυτές τις επιθέσεις και να εισαγάγει τα Ευρωομόλογα και το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και πως τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτό θα πρέπει να διατεθούν στην ανάπτυξη.

Στο δημοσίευμα της "Βίνερ Τσάιτουνγκ" αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα "αναπτυξιακό πακέτο" που θα λύσει τα προβλήματα της χώρας του, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που πρέπει να πάρει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα πακέτα βοήθειας, έχουν προκαλέσει εκ νέου ύφεση, που με τη σειρά της δυσχεραίνει τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς μειώνονται τα έσοδα από τη φορολογία και αυξάνονται οι δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες. 

Σημειώνεται επίσης πως ο κ. Λαμπρινίδης επιθυμεί τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, και προς τούτο προσπαθεί να κερδίσει και την έντονη συμμετοχή της Αυστρίας στο "μαραθώνιο ιδιωτικοποιήσεων" της Ελλάδα, τονίζοντας ο ίδιος ότι θα υπάρξουν "πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες" προσφορές στα πλαίσια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ιδιαίτερη σημασία προσδίδει στη συμμετοχή αυστριακών επιχειρήσεων σε επενδύσεις σε τομείς όπως είναι οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες, ο τουρισμός και η φαρμακοβιομηχανία. 

Όπως γράφει η "Βίνερ Τσάιτουνγκ", σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στόχος είναι η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015, ενώ αναφέρθηκε και στα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. 



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης