LIVE

Κορωνοϊός

Το υπουργείο Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται η αναδιάρθρωση του συγκεντρωτικού και γραφειοκρατικού συστήματος διαχείρισης του ΕΣΠΑ που εγκλώβισε δισεκατομμύρια ευρώ πολύτιμων πόρων...

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται η αναδιάρθρωση του συγκεντρωτικού και γραφειοκρατικού συστήματος διαχείρισης του ΕΣΠΑ που εγκλώβισε δισεκατομμύρια ευρώ πολύτιμων πόρων επί σειρά ετών και επιταχύνεται η υλοποίησή του, αναφέρει το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να απαντά σε τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Το ΥΠΑΑΝ αναφέρει ότι «επιστρέφουμε τους εγκλωβισμένους πόρους στα προγράμματα προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις ανακούφισης του δοκιμαζόμενου σήμερα ιδιωτικού τομέα μέσα από προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, προγράμματα απασχόλησης ανέργων και αναπτυξιακά δημόσια έργα». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δημιουργήσει τριπλάσιες δομές διαχείρισης και επιστρατεύτηκαν τριπλάσιοι υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι, δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό σύστημα και επιπλέον, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μελέτες και να ωριμάσουν χρήσιμα έργα για τη χώρα, σπαταλήθηκαν πολύτιμοι πόροι σε δημόσιες σχέσεις και ανούσιες δράσεις.

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά δαπανών από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και με δεδομένες τις υπερδεσμεύσεις πόρων που έχουν μείνει μετέωρες, «δεν θελήσαμε να επιβαρύνουμε το φορολογούμενο», σημειώνοντας ότι επιλέχθηκαν ώριμα έργα που μεταφέρονται στο ΕΣΠΑ προκειμένου να συνεχισθεί η υλοποίησή τους, χωρίς επιβάρυνση του εθνικού σκέλους του προϋπολογισμού.

 Για τα προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνεται ότι, πράγματι, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι χαμηλό αλλά αυτό οφείλεται στη συγκυρία καθώς και στο ότι και τα δύο προγράμματα έχουν σχεδιαστικές ατέλειες. Εντούτοις, τα προγράμματα υλοποιούνται και «για να αυξηθεί η απορρόφησή τους αλλά και για να καταγραφούν με ακρίβεια τα προβληματικά στοιχεία τους, έχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με όλους σχεδόν τους επιλέξιμους επενδυτές, που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στην υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου, ώστε να δοθούν άμεσα καλύτερες λύσεις». Σε ό,τι αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης, ήδη βρίσκεται σε τελικό στάδιο η επιλογή των τριών Τραπεζών, μέσω των οποίων θα διατεθούν στην αγορά δάνεια με ευνοϊκούς όρους συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ και επίκειται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Για τα δύο χρηματοδοτικά προϊόντα Ψηφιακής Σύγκλισης και Jeremie, που αποσκοπούν στη δημιουργία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds) για την ενίσχυση επιχειρήσεων στα πρώτα βήματά τους, πριν 5 μέρες έληξε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων από υποψήφιους επενδυτές/διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων και το ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και διεθνών οργανισμών διαχείρισης επιχειρηματικών κεφαλαίων «υπήρξε έντονο και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεών τους».

Ακόμη, μερικές από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΠΑ (όπως η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η ταχεία διαδικασία αναθεώρησης των προγραμμάτων με αναδρομική ισχύ από 1.1.2007) έχουν ήδη αξιοποιηθεί στο παρελθόν ή έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την κυβέρνηση. Άλλες είναι χρονοβόρες ή δεν αφορούν στο ΕΣΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης