O θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει τη νέα συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

O θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει τη νέα συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Βολές κατά της τουρκικής κυβέρνησης και για το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» που «ξέμεινε» για εργασίες στον κόλπο της Αττάλειας

tourkias
Tον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία, «κρούει» ο εθνικιστής… influencer Τζιχάτ Γιαϊτζί -ναύαρχος ε.α. και «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας»- μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, για κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR).

Ο τ.αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, στρέφει τα πυρά του κατά της Άγκυρας επειδή δεν αντέδρασε στη συμφωνία Αθηνών – Καϊρου, γεγονός που σημαίνει -σύμφωνα με τον ίδιο- άμεση αποδοχή του περιβόητου «Χάρτη της Σεβίλλης», για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μετά από τη χειραψία στο Κατάρ του κυρίου Προέδρου μας και του Σίσι, την επόμενη μέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, εσπευσμένα μετέβη στο Κάιρο και εκεί υπέγραψε μία συμφωνία σχετικά με την έρευνα και τη διάσωση

Η συμφωνία όμως αυτή παραβιάζει την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας και μάλιστα δεν αρκείται σε αυτό, αλλά δεν την υπολογίζει καθόλου

Και σε αυτό το σημείο σημαίνει αποδοχή του χάρτη της Σεβίλλης της Ελλάδας» δήλωσε ο Γιαϊτζί σε τουρκικά ΜΜΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσει σε «κατάλληλες ενέργειες» προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου ή να δηλώσει επίσημα πως δεν την αναγνωρίζει.

'Türkiye İle Mısır'ın Yan Yana Gelmesi Yunanistan'ı Rahatsız Etti'
Κλείσιμο


«Η Τουρκία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την ακύρωση αυτής της συμφωνίας. Και ακόμη και αν δεν ακυρωθεί, θα είναι καίριο η Τουρκία με μία δήλωση της να αναφέρει πως δεν την αναγνωρίζει» κατέληξε ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» που το τελευταίο διάστημα εντείνει την έμμεση κριτική του κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Με τελευταία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα το Κέντρο Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, με επικεφαλής τον Γιαϊτζί, «καρφώνει» την τουρκική κυβέρνηση για το γεγονός πως το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» δεν βγήκε για εργασίες στην … «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά ξέμεινε στον κόλπο της Αττάλειας Β.Α. της κατεχόμενης Κύπρου. Σύμφωνα με την NAVTEX που εκδόθηκε, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου.
«Πάλι Απογοήτευση. Ανακοινώθηκε η νέα NAVTEX για τις εργασίες του πλοίου γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» έως τις 31/1/2023 στην ακτή του Σίλιφκε. Έχουμε ξανακολλήσει στον «Χάρτη της Σεβίλλης». Ότι δεν χρησιμοποιείτε, δεν είναι δικό σας» σχολιάζει χαρακτηριστικά η ανάρτηση, με έμμεσες βολές κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» που στοιχειώνει τον Γιαϊτζί -και όχι μόνο- είναι αποτέλεσμα εργασίας του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης -στις αρχές της δεκαετίας του 2000- για απεικόνιση των ΑΟΖ των χωρών μελών της Ε.Ε, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Με βάση τον συγκεκριμένο χάρτη συνδέονται η ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που δεν αποδέχεται η Τουρκία.

Ειδήσεις σήμερα:

Λήγει σήμερα η προθεσμία στον πατέρα Αντώνιο να εγκαταλείψει την Κιβωτό

Βγαίνουν τα δύο τελευταία «εισιτήρια» για τους «16» – Το πρόγραμμα της 13ης ημέρας του Μουντιάλ

Από σήμερα οι αιτήσεις για τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Δείτε αναλυτικό οδηγό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης