Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής Άμυνας τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Πράγα

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής Άμυνας τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Πράγα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία στην ατζέντα της άτυπης συνόδου υπουργών Άμυνας της ΕΕ που διεξάγεται στην Τσεχία – Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε τη σημασία στρατηγικής αυτονομίας

panagiotopoulos_synodos
Έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και τη διασφάλιση της ενότητας απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, με βάση τη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που μετείχε στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του στην Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στις 29 και 30 Αυγούστου.

Ο Έλληνας υπουργός, κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέφρασε ανησυχία για τις σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για τον τερματισμό του.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία να αποκτήσει η Ευρώπη στρατηγική αυτονομία, κάτι που θα επιτευχθεί με μελλοντικά προγράμματα όπως οι κοινές προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού, βάσει της Πρότασης Κανονισμού της Ε.Ε. για τις Κοινές Προμήθειες και απαλλαγής τους από ΦΠΑ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σκοπιμότητα εξαιρέσεως των κοινών προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού από τα υφιστάμενα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος.


Στήριξη στον ουκρανικό λαό

Στο πλαίσιο της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας των υπουργών Άμυνας, με συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Επίσης, επεσήμανε την ελληνική συνεισφορά σε αμυντικό υλικό, ιατρικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση για πρόταση αποστολής της Ε.Ε. Στρατιωτικής Συνδρομής στην Ουκρανία, για στρατιωτική εκπαίδευση, πρέπει να ληφθεί υπόψη σύνολο πτυχών και παραγόντων που αφορούν στην ανάπτυξή της.

Κλείσιμο
Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συναντήσεις με την υφυπουργό Άμυνας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας Σιέμτγιε Μέλλερ και τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.




Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ ανοίγουν τα σχολεία

Νέες καταγγελίες για την «Εκκλησία των Εθνών»: Ζήτησαν 4.000 ευρώ για να της... λύσουν τα μάγια - Το ταξίδι από το Περού


Αποζημίωση 5,6 εκατ. ευρώ ζητούν οι γονείς της 14χρονης Γωγώς που πέθανε μετά την επέμβαση γαστρικού δακτυλίου

Οι 8 σημαντικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό που αίρουν αδικίες χρόνων


Αλλάζουν όλα στα «Επείγοντα» των νοσοκομείων - Η φροντίδα του ασθενούς πάνω από όλα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης