Παραλήρημα Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι το ίδιο ποταποί όπως και όταν έκαιγαν τις πόλεις μας πριν 100 χρόνια

Παραλήρημα Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι το ίδιο ποταποί όπως και όταν έκαιγαν τις πόλεις μας πριν 100 χρόνια

«Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;», ρώτησε ο Ερντογάν -«Οι Έλληνες ήταν πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων» - Νωρίτερα ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Να συνέλθετε διαφορετικά θα πάθετε χειρότερα από το '22»

erdogan-2908-arthro
Σε ρητορική ακραίας πρόκλησης προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκοντας την αφορμή να στείλει ειδικό μήνυμα, με εθνικιστικές κορώνες, για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Προέβη σε ευθεία επίθεση κατά των Ελλήνων προχωρώντας σε μια ιστορική αναδρομή, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επαναφέρει στο τραπέζι το νεο-οθωμανικό όραμά του.  Σε μια περίοδο που η τουρκική λίρα έχει βρεθεί σε ιστορικό χαμηλό, ο Ερντογάν δείχνει να «ποντάρει» σε σενάρια επεκτατισμού, σχεδιάζοντας «στρατιωτική επιχείρηση» στη Συρία, για την οποία - όπως έχει δηλώσει - δεν θα πάρει την άδεια κανενός για να την πραγματοποιήσει. 

Διαπιστώνεται, δε, ότι αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην Ελλάδα και σε επιδείξεις ισχύος. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İçinde bulunduğumuz asrı, Türkiye yüzyılı haline getirmekte kararlıyız

Ανεβάζοντας επικίνδυνα τους τόνους προέβη στο εξής ερώτημα προς το πλήθος που τον παρακολουθούσε:  «Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;».

«Οι Έλληνες ήταν το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων της εποχής, αλλά με την πίστη και την αποφασιστικότητά τους οι Τούρκοι κατάφεραν να τους ρίξουν στη θάλασσα» δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Κλείσιμο
Επεδίωξε, δε, την αναβίωση των εχθρικών συναισθημάτων του παρελθόντος: «Ο εχθρός μπορεί να είχε περισσότερα πολυβόλα, κανόνια, φορτηγά, αυτοκίνητα και αεροπλάνα από εμάς, αλλά η γεμάτη πίστη καρδιά των στρατιωτών μας κάλυπτε όλες αυτές τις ελλείψεις. Στην πραγματικότητα, ενώ ο ελληνικός στρατός υποχωρούσε, το 65% από τους 200 χιλιάδες στρατιώτες του υπέστη πανωλεθρία στη γραμμή Αφιόν-Κιουτάχεια».

«Οι προσευχές που ανυψώνονταν στον ουρανό, έδιναν την χαρμόσυνη είδηση την απελευθέρωση της πόλης Αφιόν, η οποία καταστράφηκε και κάηκε από τους Έλληνες. Το ίδιο υπέροχο σκηνικό βιώθηκε και στην Κιουτάχεια στις 30 Αυγούστου, όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη. Δηλαδή εδώ. Ο ελληνικός στρατός κατατροπώθηκε μέσα σε τέσσερις ημέρες, όταν οι διοικητές του αιχμαλωτίστηκαν και ηττήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις. Από τη μια πλευρά ο στρατός μας προελαύνανε προς τη Σμύρνη, από την άλλη συνέχιζε να καταδιώκει τα στρατεύματα του ελληνικού στρατού που έφευγαν προς τα βόρεια του Εσκίσεχίρ. Βλέπουμε ότι το κάψιμο και η καταστροφή όλων των πόλεων μας από τον εχθρό, καθώς υποχωρούσε, το βλέπουμε σαν απόδειξη του ποταπού χαρακτήρα τους. Όπως είναι και σήμερα» υπογράμμισε, ακόμη, σε εμπρηστικό τόνο ο Ερντογάν.

Προκλητικός και ο Μπαχτσελί

Ακραία προκλητικός ήταν ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με αφορμή του μήνυμά του για την «Ημέρα της Νίκης», που γιορτάζουν οι Τούρκοι στις 30 Αυγούστου, με την οποία τιμούν τη νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων, στη μάχη που έγινε το 1922 κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας. Ο Μπαχτσελί διατήρησε την προβοκατόρικη ρητορική για τη χρήση των S-300 από την Ελλάδα και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να συνέλθει» διαφορετικά «το τίμημα που θα πληρώσουν οι Έλληνες θα είναι πολύ βαρύτερο από την 30η Αυγούστου του 1922».

Μεταξύ άλλων, ο Μπαχτσελί ανέφερε: «Το ότι η Ελλάδα 'στρεσάρει την υπομονή του έθνους μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και εντείνει τις παρενοχλήσεις της στον αέρα και στην ξηρά, είναι ουσιαστικά μια ασύμμετρη αντανάκλαση του πόνου και του εφιάλτη που ζουν εδώ και εκατό χρόνια».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, αποτελεί «εχθρική μεταχείριση και προχωρημένη πρόκληση η δέσμευση των τουρκικών αεροσκαφών που εκτελούν αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του συστήματος αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στην Κρήτη».

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες αντέδρασαν στο Σύστημα Αεράμυνας S-400 της Τουρκίας και άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις, σιωπούν για το Σύστημα Αεράμυνας S-300 της Ελλάδας, αποτελεί διπλό πρότυπο στην απόλυτη έννοιά του. Η μάταιη γκρίνια της κυβέρνησης αυτής της χώρας, για τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας μας, υποδεικνύει δειλία, ενώ την ίδια στιγμή που είναι σαφής απόδειξη ότι έχουν χάσει τόσο πολύ τη συνείδησή τους και παραπαίουν στην αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει τη διορατικότητά της και δεν μπορεί να δει πού έχει κατρακυλήσει» συνέχισε ο Μπαχτσελί.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η εχθρότητα προς τους Τούρκους και το Ισλάμ τύφλωσε την κυβέρνηση της Αθήνας και αδιαφόρησε τόσο για τη συνείδηση της ανθρωπότητας όσο και για το διεθνές δίκαιο με την υποστήριξη που παρείχε σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εύχομαι η σημερινή κυβέρνηση, που ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό, να συνέλθει και να σταματήσει άμεσα και αμέσως να κυνηγάει την τρέλα» ανέφερε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντπγάν, ο οποίος συνέχισε με απειλές: «Διαφορετικά, το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι πολύ βαρύτερο από την 30η Αυγούστου του 1922 και μπορεί να εκδηλωθεί ως αναπόφευκτο γεγονός της ζωής και της ιστορίας».

Και ολοκλήρωσε το προκλητικό του μήνυμα με αναφορά στη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι η κλεμμένη και κατοικημένη γεωγραφία του τουρκικού έθνους. Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν θα στηρίξει τον παραβάτη. Φυσικά, η αλήθεια θα βρει τη θέση της στο τέλος της ημέρας. Είναι απλά θέμα χρόνου. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι η απελπισία απορρέει από τον διάβολο και η ελπίδα από τον Αλλάχ».


Ειδήσεις σήμερα:

«Ηλεκτροσόκ» στη Γερμανία – Ξεπέρασε και τα 1.000 ευρώ η τιμή του ρεύματος

Πιλότοι της Air France πιάστηκαν στα χέρια μέσα στο κόκπιτ στη διάρκεια πτήσης

Την διεύρυνση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική επιτροπή από το 2016 προανήγγειλε ο Καστανίδης - Δείτε live
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης