Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σε παγκόσμιο τυφώνα

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σε παγκόσμιο τυφώνα

«Η Ελλάδα δεν έμεινε μόνο σε θέση άμυνας. Σήμερα ζούμε σε χώρα που έχει αντιμετωπίσει χρόνιες αδυναμίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

5630009
«Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που οι Έλληνίδες και οι Έλληνες γύρισαν σελίδα. Πορευτήκαμε σε περιβάλλον κρίσεων σε αυτά τα τρία χρόνια. Χειριστήκαμε τις κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα παραμένει όρθια σε παγκόσμιο τυφώνα. Η Ελλάδα δεν έμεινε μόνο σε θέση άμυνας. Σήμερα ζούμε σε χώρα που έχει αντιμετωπίσει χρόνιες αδυναμίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «πως όσα πετύχαμε είναι ο δείκτης για να καταλάβουμε όλοι πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια».

Δείτε τη σημερινή ενημέρωση από τον Γιάννη Οικονόμου:

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Γιάννη Οικονόμου (7/7/22)


Ο κ. Οικονόμου ανέφερε αναλυτικά είκοσι σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης και της κοινωνίας τα τρία τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων ήταν η αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση της ανεργίας, οι μειώσεις φόρων και εισφορών, η ενίσχυση του εισοδήματος, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα 51 δις ευρώ που έχουν δοθεί για να στηρίξουν νοικοκυριά και εισοδήματα, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, η αποπληρωμή του ΔΝΤ, η ψηφιοποίηση του κράτους και άλλα σε όλους τους τομείς της πολιτικής.

«Η Ελλάδα έγινε και συνεχίζει να γίνεται πιο ισχυρή. Υπήρξαν και λάθη που αναγνωρίσαμε και επιχειρούμε πάντα να διορθώνουμε. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια δημιουργούμε περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας», πρόσθεσε.

Επίσης μίλησε για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο τον Ιούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, , απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ο Τούρκος πρωθυπουργός , κ.Ερντογάν, ρυθμιστής των ελληνικών εκλογών, τόνισε ότι ήταν απόλυτα καθαρή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο θέμα των εκλογών, και δεν υπάρχει το ζήτημα αυτό.

«Η αποσπασματική ερμηνεία των δηλώσεων ή η διαστρέβλωση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι δεν υπάρχει δημοσκοπική καθίζηση για τον κυβερνών κόμμα και η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι αυτή που ήταν στις εκλογές του 2019.

«Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δουλειά της και υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο θερμού καλοκαιριού, είπε ότι "δεν φοβόμαστε τίποτα, επιδιώκουμε ήρεμα νερά, βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έχουμε επαρκή και αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων απο την Τουρκία".

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέα επιδότησης των καυσίμων είπε ότι "όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις και η κρίση, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα να σταθεί δίπλα στην κοινωνία. Τρέχει το πρόγραμμα για τα καύσιμα, και όσο διαρκεί το πρόβλημα η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει την κοινωνία".

Κλείσιμο
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις για αποκάλυψη προστατευόμενων μαρτύρων, και για το πότε θα ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή οδηγία για τους μάρτυρες αυτούς, ο κ.Οικονόμου είπε:

"Οτιδήποτε σχετίζεται με την υπόθεση της Νοβάρτις έχει συζητηθεί εξαντλητικά. Σεβόμαστε τις αποφάσεις. Η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών θα υλοποιηθεί όταν έρθει η ώρα της. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο για την υπόθεση της Νοβάρτις".

Αναφορικά με τις ελλείψεις εργαζόμενων στον τουρισμό και το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης, είπε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν, και "είμαστε σε επικοινωνία με εκπροσώπους των εταιρειών αυτών, πήραμε πρωτοβουλίες για περαιτέρω κίνητρα. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε". Προσέθεσε ότι οι επιχειρηματίες "πρέπει να συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους με την αξιοπρέπεια που τους πρέπει. Υπάρχουν παραδείγματα-όχι ο κανόνας- που κάποιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί απέναντι στους εργαζόμενους".

Ο κ.Οικονόμου αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με απλή αναλογική και μετά με ενισχυμένη.

Τέλος απάντησε αρνητικά με κατηγορηματικό τρόπο, σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν σύμφωνα με καταγγελίες του κ.Βαρουφάκη, πρόσωπα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού που έχουν σχέση με funds του εξωτερικού "που αγοράζουν δάνεια και παίρνουν σπίτια ελλήνων".

«Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Η "αξιοπιστία" του κ. Βαρουφάκη είναι γνωστή διεθνώς», είπε ο κ.Οικονόμου.

Διαβάστε ολόκληρη την εισαγωγική τοποθέτηση του κυνερνητικού εκπροσώπου:

«Τρία χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης - Νέα Δημοκρατία

Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τη μέρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα και να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο της μνημονιακής ταλαιπωρίας. Στις 7 Ιουλίου του 2019 ανέθεσαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Πατρίδας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. 

Στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας αυτών των τριών ετών πορευτήκαμε μέσα σε περιβάλλον κρίσεων που αντίστοιχό του δεν υπήρξε από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Την οργανωμένη από την Τουρκία απόπειρα εισβολής μεταναστών  στον Έβρο, τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το Καλοκαίρι του 2020, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας που επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την εισαγόμενη άνοδο του πληθωρισμού που καταγράφει ήδη επίπεδα τιμών ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. 

Χειριστήκαμε τις κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα που υπερέβαινε τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για μια χώρα που είχε βιώσει τις δυσκολίες  και την ταλαιπωρία των μνημονίων. Η Ελλάδα παραμένει όρθια μέσα στον παγκόσμιο τυφώνα, όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας που έχει καταβάλει η ελληνική κοινωνία, αλλά και  του σχεδίου, της τεχνογνωσίας, του επαγγελματισμού, του πραγματισμού, αλλά και του πολιτικού ανθρωπισμού που μας χαρακτηρίζει ως Κυβέρνηση και κόμμα από το 1974. 

Μέσα στον παγκόσμιο τυφώνα η Ελλάδα δεν έμεινε σε θέση άμυνας μόνο. Εργαστήκαμε σκληρά, δεν φοβηθήκαμε τις προκλήσεις και με σύμμαχο την φιλοπρόοδη κοινωνία πήγαμε μπροστά. Σήμερα ζούμε σε μια χώρα που όχι απλώς έχει ξεπεράσει τις τραγωδίες του μνημονίου, αλλά έχει αντιμετωπίσει και μια σειρά από χρόνιες αδυναμίες, που μας ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες. 

Η μέρα το επιβάλλει να επιχειρήσουμε έναν απολογισμό. Όχι τόσο για να δείξουμε τα πόσα πετύχαμε, άλλωστε όσο  η εισαγόμενη ακρίβεια εξακολουθεί να φέρνει τεράστιες δυσκολίες στο λαό μας εκείνο που προέχει είναι συνεχίσουμε τη προσπάθεια και να σταθούμε στο πλευρό του. Τα όσα πετύχαμε όμως είναι ο δείκτης για να καταλάβουν όλοι πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε μέσα στα επόμενα χρόνια, σε ένα περιβάλλον που δεν θα χαρακτηρίζεται από όλες αυτές τις διεθνείς κρίσεις. Θα αναφερθώ σε είκοσι βασικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης και της κοινωνίας τα τρία χρόνια που έχουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

1) Η Ελλάδα αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 8,3% το 2021 και κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τέτοιες επιδόσεις μας φέρνουν στην πρώτη τριάδα της Ευρώπη. 
2) Η ανεργία σημειώνει ήδη πτώση 4,8%, με περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης που προστέθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα. Και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή.
3) Χάρη στις 52 μειώσεις φόρων, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34%,  και εισφορών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύθηκε αρκετά. 
4) Η Ελλάδα το 2021 σημείωσε ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις με 4,8 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 3 δισ.. Επιπλέον, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ ετησίως, από 20 δισ. ευρώ τα προηγούμενα 12 χρόνια. 
5) Το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργούμε το μετατρέπουμε άμεσα σε κοινωνικό κεκτημένο, για όλους, ενισχύοντας τη μεσαία τάξη, ιδίως όμως τους πλέον ευάλωτους. Ένας πρόσθετος 15ος μισθός έχει προστεθεί στο εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων, που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, και με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πια έχει τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όσες χώρες έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. 
6) Συνολικά 51 δισ. ευρώ, 43 δισ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 8 δισ. ευρώ από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, έχουν δοθεί για να στηρίξουν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εισοδήματα. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της χώρας μειώνεται ως αποτέλεσμα της δυναμικής μας ανάπτυξης. 
7) Η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία, αποπλήρωσε νωρίτερα το Δ.Ν.Τ. και βρίσκεται πλέον ένα σκαλί πριν από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός το οποίο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση στα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών. 
8) Η Ελλάδα κέρδισε ένα τεράστιο πακέτο δημοσίων επενδύσεων στην Ε.Ε. εξασφαλίζοντας σωρευτικά 80 δισ. ευρώ για τη χώρα έως το 2027, χρήματα τα οποία θα μεταφερθούν στην καθημερινή οικονομία και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. 
9) Ψηφιοποιούμε το Κράτος, εξοικονομώντας τεράστια ποσά για το δημόσιο, ποσά τα οποία και αυτά επιστρέφονται στην ελληνική κοινωνία. Και ακόμα με τις 1.500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 60 ώρες ελευθερίας για τους πολίτες που δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον σε ουρές. 
10) Τρέχουμε τεράστια πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία. Ήδη η χώρα μας είναι η 7η χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήλιο, αέρα και νερό. 
11) Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μετρό, αντιπλημμυρικά έργα), σχεδόν διπλάσιο σε αξία πρόγραμμα έργων που υλοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Συνολικά 65 έργα προϋπολογισμού σχεδόν 14 δισ. ευρώ.
12) Eφαρμόζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση, με δράσεις όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι νταντάδες της γειτονιάς, ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 
13) Στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο. Στηρίζουμε στη πράξη τη δημόσια εκπαίδευση με 24.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς -οι πρώτες προσλήψεις εδώ και 12 χρόνια- με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τα αγγλικά από το νηπιαγωγείο και τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε δημοτικό και γυμνάσιο και με μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.  
14)Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη δημόσια υγεία με προσλήψεις 18.000 έκτακτων και μόνιμων υγειονομικών, με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 1,3 εκατ. γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού και με μια άψογη εμβολιαστική καμπάνια.
15)Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο και περισσότερα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών. 
16) Τελειώνουμε οριστικά με το άγος των εκκρεμών συντάξεων έως τον Αύγουστο του 2022. Πλέον κάθε νέα αίτηση σύνταξης θα ικανοποιείται μέσα σε 3 μηνών. 
17) Ενισχύσαμε και ενισχύουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με 460 πρόσθετα λεωφορεία στην Αθήνα, 260 στη Θεσσαλονίκη, την παράδοση 3 σταθμών του μετρό στην Αθήνα, την εκκίνηση της γραμμής 4 και την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως το τέλος του 2023. 
18) Θωρακίσαμε τα σύνορα της χώρας. Μειώσαμε τις προσφυγικές ροές κατά 85% το 2020 και 79% το 2021. Πετύχαμε μείωση των φιλοξενούμενων στη χώρα κατά 50%. 
19) Ενδυναμώσαμε την αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της χώρας με εξοπλιστικό πρόγραμμα 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belharra, 41 προγράμματα αναβάθμισης εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.
20) Μεγαλώσαμε τα όρια της επικράτειάς μας, μετά από δεκαετίες, με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις στρατηγικές συμμαχίες μας με Η.Π.Α., τη Γαλλία, τα Αραβικά κράτη και το Ισραήλ.

Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα έγινε και συνεχίζει να γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Φυσικά στην πορεία αυτή υπήρξαν και λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες. Λάθη που αναγνωρίσαμε και που με  στοχευμένες παρεμβάσεις  επιχειρήσαμε και επιχειρούμε πάντα να διορθώνουμε. Όμως μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια με συνεχή προσπάθεια και  δουλειά,  με τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική μας η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός μαζί με την κοινωνία, δίπλα σε κάθε πολίτη δημιουργούμε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας. 

Για τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας 

‘Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός διευρύνεται αυτό το μήνα η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας με δυο τρόπους. 
Πρώτον, επιδοτούμε όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο για το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο επιδοτούνται όλες οι κατοικίες και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης:
-Με 200 ευρώ ανά MWh, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης.
-Με 240 ευρώ ανά MWh τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου  που καλύπτει το 100% της αύξησης.
-Αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192 ευρώ ανά MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.
-Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά MWh, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.
-Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa, η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ ανά MWh.
-Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά MWh.
 
Δεύτερον, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν εγκαίρως τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο, εφόσον το επιθυμούν, αζημίως».
  

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανυπομονώ να τον αγκαλιάσω» λέει η κόρη του Βρετανού που είχε συλληφθεί στην Κρήτη για τον βιασμό της και τώρα αποφυλακίζεται

Βίντεο ντοκουμέντο από την εκτίναξη της 61χρονης τουρίστριας στο αεροδρόμιο της Σκιάθου

Εβδομάδες πριν γεννηθεί το 2ο παιδί του με την Grimes, o Έλον Μασκ απέκτησε... δίδυμα με υπάλληλό του!
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης