ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει «νέα εξαπάτηση» στους συνταξιούχους και στο βάθος εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει «νέα εξαπάτηση» στους συνταξιούχους και στο βάθος εκλογές

Ως θεμελιώδες ζήτημα ιεραρχεί η Κουμουνδούρου την «νέα εξαπάτηση» των συνταξιούχων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να δοθούν αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους

tsipras_parliament_ko_syriza_2
Στο γήπεδο της καθημερινότητας θα κριθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν αυτή τελικά διεξαχθεί, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πεποίθηση που ενίσχυσαν περαιτέρω οι χθεσινές τοποθετήσεις του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής.

Με όχημα το βασικό ζητούμενο της χθεσινής -σχεδόν επτάωρης- κοινοβουλευτικής συζήτησης, δηλαδή την κοινωνική πολιτική, ο κ. Τσίπρας επισήμανε, σε αντιδιαστολή με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι «ο κάθε πολίτης ξεχωριστά σήμερα βιώνει μια πραγματικότητα, που γνωρίζει πάρα πολύ καλά, διότι τη βιώνει ο ίδιος στη ζωή του», αποβλέποντας, για το λόγο αυτό, στην ανάδειξη των καθημερινών επιπτώσεων της ακρίβειας, του ενεργειακού πληθωρισμού και της ανόδου του κόστους ζωής των πολιτών.

Ομιλία στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης

Υπό αυτές τις συνθήκες, «η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ανασφάλεια για το σήμερα και για το αύριο, ανασφάλεια που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν κανείς διαπιστώνει το χάσμα ανάμεσα στην εικόνα που παρουσιάσατε σήμερα και στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτιμώντας ως αγεφύρωτη την απόσταση μεταξύ της πραγματικής ζωής και της κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, απάντησε εμμέσως και στην κεντρική αφήγηση της ΝΔ, η οποία φαίνεται να προτάσσει το δίλημμα σταθερότητα και ασφάλεια ή… περιπέτειες, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Υπό αυτό το πρίσμα, ως θεμελιώδες ζήτημα ιεραρχεί η Κουμουνδούρου την «νέα εξαπάτηση» των συνταξιούχων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να δοθούν αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους. Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «ήρθατε πάλι να εξαπατήσετε τους συνταξιούχους, δίνοντας για μία ακόμη φορά υποσχέσεις» τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας, με φόντο τις εξαγγελίες του πρώτου για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από 1/1/2023 και το ξεπάγωμα των συντάξεων.

Κλείσιμο
Βαδίζοντας σε τροχιά αποδόμησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, αυτές αφορούν μόνο την «φορολογική» Εισφορά Αλληλεγγύης (και όχι την «ασφαλιστική») παρατηρούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που οι «συνταξιούχοι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν από 12.000 έως 20.000 εισόδημα γιατί παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε -και θα έρθω στο αν θα εφαρμοστεί και ιδίως αν θα εφαρμοστεί από εσάς- δεν θα πάρουν τίποτα. Μηδέν!» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση και τα στοιχεία της «Έκθεσης ΗΛΙΟΣ»(5ος/2022) η οποία προσδιορίζει σε ποσοστό το 66% τους συνταξιούχους της χώρας, οι οποίοι εμφανίζουν εισόδημα από συντάξεις, κάτω των 1.000 ευρώ.

Τοποθετούμενος, ακόμη, με κριτική ματιά απέναντι στο «ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, ο κ. Τσίπρας επισήμανε χθες πώς «αυξήσεις θα δουν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μόνο 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι». Στον αντίποδα, «αυξήσεις δε θα δουν αντίστοιχα 1 έως 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν θετική προσωπική διαφορά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνέχισε, λέγοντας πως «ακόμα και αυτοί όμως, οι συνταξιούχοι, που θα «ωφεληθούν», θα δουν ελάχιστες αυξήσεις, της τάξεως του 4%(στην καλύτερη περίπτωση), την ώρα που, το κόστος της ενέργειας τρέχει με αύξηση 200% και τα βασικά είδη κατανάλωσης, με αυξήσεις από 10-30%», όπως σημείωσε.

Συνεπώς, «δεν μιλάμε για αυξήσεις, αλλά για στοχευμένη μείωση εισοδήματος όλων των συνταξιούχων. Και αυτό, είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη» σχολίασε από πλευράς του ο κ. Τσίπρας, φλερτάροντας ανοιχτά με μια από τις πιο συμπαγείς εκλογικά ομάδες, δηλαδή τους συνταξιούχους.

Εκλογική ετοιμότητα

Δεσπόζουσα, ωστόσο, θέση στη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση κατείχε η εκλογολογία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως ο ισχυρισμός του Πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, δεν θα υλοποιηθεί στο τέλος, παρότι ο ίδιος υποστήριξε χθες πως «η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου».

«Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να μαδάτε τη μαργαρίτα, όπως σας είπα αρχικά, και να δηλώσετε σήμερα, έντιμα, δημοκρατικά και πολιτισμένα, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβρη. Και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης. Όχι άλλες φήμες, όχι άλλα παιχνίδια εντυπώσεων, όχι άλλες διαρροές που πυροδοτούν μονάχα την αστάθεια» δήλωσε μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από την πρωτολογία του, ρίχνοντας το γάντι των πρόωρων εκλογών -από το βήμα της Βουλής- στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προς τις υπόλοιπες πτέρυγες της αντιπολίτευσης ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας», κλείνοντας ερμητικά το παράθυρο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Παρόλα αυτά, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης «θα πάει να αποδράσει το φθινόπωρο» προκαλώντας τις πρόωρες εκλογές, καθώς η οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα διαρκώς βαθαίνει, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα τάση αποκλιμάκωσης του κόστους διαβίωσης. Απεναντίας, μπροστά στην πιθανότητα η κατάσταση να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τους φθινοπωρινούς μήνες, η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης, θα είναι αυτή που τελικά θα ωθήσει τον Πρωθυπουργό να πατήσει το κουμπί των πρόωρων εκλογών, όπως υπολογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατηγορώντας, άλλωστε, την κυβέρνηση για «διαχειριστική ανικανότητα» στην περίπτωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean», η διαχειριστική ανεπάρκεια του κυβερνητικού σχήματος συνολικά φαίνεται, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, να αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις όποιες δυνατότητες υπέρβασης του κοινωνικού αδιεξόδου το επόμενο διάστημα και παρά την αλλαγή στο κλίμα, που συντελείται σε επίπεδο ΕΕ.

«Εκτός εποχής»

Καθόλου τυχαία, «η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. χθες) την πλήρη κρατικοποίηση της EDF» υποστήριξε, σε ανακοίνωσή της, χθες η Κουμουνδούρου, παρατηρώντας πως «ο κύριος Μητσοτάκης βρίσκεται εκτός εποχής». «Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης και διαφημίζει power pass, δηλαδή επιστροφή μικρού μέρους των κλεμμένων και συνέχιση της επιδότησης της αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος: για τις επιλογές του και την ιδεοληψία του που έχουν οδηγήσει στα αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ στην ακρίβεια και στο ρεύμα», κατέληξε η Κουμουνδούρου.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο εκρήξεις στην εφορία Αμαρουσίου τα ξημερώματα

Μητσοτάκης: Πώς ερμηνεύονται οι νέες διαβεβαιώσεις του για εξάντληση της τετραετίας

Μεγάλος νικητής του Survivor 2022 ο Στάθης Σχίζας - Οι «καυτές» παρουσίες και όλα όσα έγιναν στο Γαλάτσι – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης