Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα αυτοπεποίθησης στο Ευρωκοινοβούλιο και «μονομαχία» με Ανδρουλάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα αυτοπεποίθησης στο Ευρωκοινοβούλιο και «μονομαχία» με Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, προφανώς και στα όσα επιχειρεί η Τουρκία να πετύχει στην Ανατολική Μεσόγειο 

mitsotakis_madriti_mk
Με στόχο να στείλει για άλλη μια φορά σε ενώπιον ενός διεθνούς ακροατήριου το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει «αλλάξει πίστα» και δεν έχει καμία σχέση με την χώρα της περιόδου του Μνημονίου ή του 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο και θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Σώματος (11:30 Ελλάδος), κατόπιν της πρόσκλησης της προέδρου της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σε μια ομιλία που θα έχει ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, σε μια περίοδο «κόπωσης» αρκετών πολιτικών δυνάμεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, γυρίζει σελίδα και βαδίζει στο μέλλον με αυτοπεποποίθηση, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ακόμα να υπογραμμίσει ότι, εξ αυτού του αναβαθμισμένου status της, η χώρα μας συμμετέχει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία, όπως θα επισημάνει, η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, τονίζοντας ότι αυτός ο πόλεμος αυτός είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, προφανώς και στα όσα επιχειρεί η Τουρκία να πετύχει στην Ανατολική Μεσόγειο με αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως, όμως, λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η ομιλία θα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα και δεν θα εστιαστεί στα Ελληνοτουρκικά.

Αντιπαράθεση με ελληνικό άρωμα

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην τελευταία Ολομέλεια της σεζόν στο Στρασβούργο, πάντως, σημαίνει ότι θα έχουμε και μια αντιπαράθεση με ελληνικό χρώμα. Και αυτό γιατί, αμέσως μετά την ομιλία του, τον λόγο θα πάρουν για λίγο οι επικεφαλής των 8 κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει στο τέλος δικαίωμα δευτερολογίας.

Από τους Σοσιαλιστές, τον λόγο θα πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της ευρώ-ομάδας της Αριστεράς θα είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ παρέμβαση θα κάνει και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Κλείσιμο
Πηγές από την ευρώ-ομάδα της Αριστεράς υπογράμμιζαν ότι ο κ. Παπαδημούλης δεν προσέρχεται στη συζήτηση με διάθεση… αρένας, αλλά θα δώσει τη δική του απάντηση, εφόσον η ομιλία του πρωθυπουργού είναι στο ύφος αυτής στο Κογκρέσο, όταν είχε πει ότι η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα, επειδή «άκουσε τις σειρήνες των λαϊκιστών».

Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης θα κάνει μια «εθνική, προγραμματική ομιλία», όπως λένε συνεργάτες του, με έντονα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και προοδευτικό πρόσημο. Και αναμένεται να «χτυπήσει» στο θέμα της ακρίβειας, στην ανάγκη για ανάσες σε μικρομεσαίους, αλλά και στα της Τουρκίας, όπου θα ζητήσει εκ νέου ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων.

Μήνυμα ετοιμότητας

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα έχει και κομματικές συναντήσεις με «εκλογικό τόνο», όπως έγραψε από χθες το protothema.gr. Μετά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει σε περίπου 30 στελέχη της ΝΔ που θα έρθουν στο Στρασβούργο από διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις με βασική ατζέντα την εκλογική προετοιμασία, με δεδομένη και τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στη διαδικασία από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και την εκλογή τριών βουλευτών Επικρατείας από την ομογένεια. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης και πριν από μερικές εβδομάδες, όταν είχε βρεθεί στην Κύπρο και είχε μιλήσει σε γαλάζια στελέχη, θέτοντας τους σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμότητας.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα συναντηθεί και με την ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ που θα μπουν και αυτοί στη μάχη της κάλπης, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και στα εθνικά ψηφοδέλτια. Προς μια δεύτερη θητεία, πάντως, και μετά το 2024 θα οδεύσουν, εφόσον το επιθυμούν, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η Μαρία Σπυράκη σταθμίζει τις επιλογές της και μπορεί να μην μπει στη μάχη της Α’ Θεσσαλονίκης, αν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο, ενώ τους υπολογισμούς του για το Ηράκλειο θα κληθεί να κάνει και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που εξελέγη πρώτη φορά το 2014. Αντίθετα, η Ελίζα Βόζενμπεργκ δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις εθνικές λίστες και προκρίνει την ολοκλήρωση της θητείας της το 2024.

Ειδήσεις σήμερα:

Ολονύχτια μάχη με τις πυρκαγιές στο Σερνικάκι Φωκίδας και στο Κρανίδι

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι και ο υδράργυρος στους 39 βαθμούς - Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Τουλάχιστον 34 νεκροί σε δύο επιθέσεις αποδιδόμενες σε τζιχαντιστές στη Μπουρκίνα Φάσο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης