Αχτσιόγλου: «Αφαίμαξη 3,8 δισ. των πολιτών και εμπαιγμός από την κυβέρνηση»

Αχτσιόγλου: «Αφαίμαξη 3,8 δισ. των πολιτών και εμπαιγμός από την κυβέρνηση»

 «Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον ΟΟΣΑ στον ενεργειακό πληθωρισμό, έχει την πέμπτη ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο και τη χειρότερη σχέση μεταξύ κόστους καυσίμων και μισθού στην Ευρώπη» σημειώνει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - «Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση»

αχτσιογλου15_678
«Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι πολίτες ασφυκτιούν και συνθλίβονται από το δυσθεώρητο κόστος ζωής. Και τι απαντά απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση ο υπουργός οικονομικών; Ότι έδωσε πολλά χρήματα. Επαίρεται δηλαδή γιατί τροφοδότησε από το κρατικό ταμείο την αισχροκέρδεια. Διότι αυτό έγινε. Οι λογαριασμοί των πολιτών δεν μειώθηκαν, έρχονται 4 και 5 φορές πάνω», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Τα φορολογικά έσοδα ήταν 3,8 δισ. περισσότερα το πρώτο πεντάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο πέρυσι, κυρίως λόγω ακρίβειας και ΦΠΑ. Πρόκειται κυριολεκτικά για αφαίμαξη των πολιτών», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον ΟΟΣΑ στον ενεργειακό πληθωρισμό, έχει την 5η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο, έχει τη χειρότερη σχέση μεταξύ κόστους καυσίμων και μισθού στην Ευρώπη, είναι η χώρα που το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνά στον καταναλωτή. Σε μια πράγματι δύσκολη συγκυρία, η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση. Όχι λόγω κακοτυχίας. Αλλά επειδή έχει μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι «ο κ. Σταϊκούρας διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -που επανειλημμένα εδώ και 10 μήνες απαιτεί μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και πλαφόν στις τιμές- λέει πως η αντιπολίτευση ζητά απλώς “κι άλλα” και άρα ζητά να αυξηθεί το έλλειμμα ή να αυξηθούν οι φόροι».

Είναι ένα επιχείρημα πραγματική πρόκληση, από την κυβέρνηση που:

- Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση με μεσοσταθμικό κόστος για τα επόμενα 50 χρόνια 1,5 δισ. τον χρόνο.
- Έχει κάνει απευθείας αναθέσεις 7 δισ.
Κλείσιμο
- Κατάργησε τον φόρο γονικών παροχών ύψους 1,6 εκατ. για δύο γονείς.
- Μείωσε τον φόρο μερισμάτων και συγκέντρωσης κεφαλαίου.
- Εξασφάλισε μισθό 360.000 τον χρόνο στον διοικητή της ΔΕΗ και τεράστια μπόνους στον ίδιο και σε στελέχη της».

Αναφερόμενη στο κόστος ενέργειας τόνισε ότι «με καθυστέρηση 10 μηνών, κατατέθηκε η ρύθμιση που υποτίθεται θα καταργούσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αλλά αυτό που κατατέθηκε είναι ένας εμπαιγμός. Διότι η άκρως παραπλανητική ρύθμιση προβλέπει απλώς ότι η όποια διακύμανση στην τιμή που θα αλλάζει κάθε μήνα θα ενσωματώνεται στον λογαριασμό. Η ρήτρα λοιπόν θα υπάρχει και οι πολίτες θα την πληρώνουν απλά δεν θα τη βλέπουν διακριτά στους λογαριασμούς τους από τον Αύγουστο. Ένας ακόμη εμπαιγμός σε μια σειρά θλιβερών επεισοδίων. Μια ακόμη επιβεβαίωση ότι έχουμε να κάνουμε με μια σαφή πολιτική επιλογή στήριξης του καρτέλ της ενέργειας. Αυτό το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που η ίδια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει είναι που την οδηγεί και στην προσφυγή στις κάλπες. Καλοδεχούμενη φυσικά αλλά να γίνει και με θεσμικό τρόπο».

Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δήλωσε ότι «δίνουν λευκή επιταγή στον ιδιώτη να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή, να αναπτύξει όποια δραστηριότητα θέλει και να αλλάξει τις χρήσεις όπως θέλει. Πρώτα έγινε ο διαγωνισμός με συγκεκριμένους όρους και μετά έρχεται ο ιδιώτης να υπαγορεύσει στην κυβέρνηση το τι θέλει να κάνει και η ΝΔ το νομοθετεί. Και σαν να μην έφτανε η παραχώρηση τόσων προνομίων στον ιδιώτη, δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη διασφάλιση για τους περίπου 800 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Δεν υπάρχει καν η δέσμευση να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας τους, κάτι που είναι νομικά υποχρεωτικό εφόσον συνεχιστεί η ναυπηγική δραστηριότητα. Άρα, η κυβέρνηση ουσιαστικά νομιμοποιεί μία παρανομία και αυτό είναι μία αμιγώς πολιτική επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας και την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, όπως έχουν κρίνει και τα δικαστήρια της χώρας».

Τέλος, για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων σημείωσε ότι «καταθέσαμε τροπολογία ώστε όλοι οι υπόχρεοι να δηλώνουν στο “πόθεν έσχες” όχι μόνο το ύψος των δανείων αλλά και την πορεία τους, πώς ρυθμίζονται και πώς εξυπηρετούνται. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι φλέγον για την ελληνική κοινωνία, την ώρα που πολίτες χάνουν τα σπίτια τους, απειλούνται με πλειστηριασμούς ή πτωχεύουν, το πολιτικό προσωπικό της χώρας να υπόκειται σε χαριστικές ρυθμίσεις ή να μην είναι διαφανής και σαφής η πορεία των δανείων των πολιτικών προσώπων. Αν δεν έχει η κυβέρνηση κάτι να κρύψει ή να φοβηθεί, ας αποδεχτεί την τροπολογία. Εκτός αν τα πάνω από 380 εκατ. χρέη της ΝΔ και τα 12,7 εκατ. χρέη του Υπουργικού Συμβουλίου στις τράπεζες είναι ο λόγος για να μην το κάνει».

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής - Νομοσχέδιο Υπουργείο Οικονομικών 28-06-2022


Ειδήσεις σήμερα:

Την ανιούσα πήρε ξανά το ιικό φορτίο στα λύματα - Αύξηση 100% στη Θεσσαλονίκη και 66% στην Αττική

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Οι συνήγοροι της οικογένειας ζητούν αναίρεση για το ελαφρυντικό στον Κορκονέα

Ισόβια για τους δολοφόνους ζητά η μητέρα του 42χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Ραφήνα - «Να σαπίσουν στη φυλακή»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης