Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της

«Πού ήσασταν όταν η κακομαθημένη Ελλάδα εμπόδιζε τη Βόρεια Μακεδονία να μπει στο ΝΑΤΟ;», είπε - Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε και πάλι την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία

cavusoglu-arthro
Στο ενταξιακό της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφέρθηκε εκ νέου, σε ομιλία του την Παρασκευή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να παραλείψει, για άλλη μια φορά, να σχολιάσει την Ελλάδα.

«Όταν πρόκειται για την ασφάλεια του έθνους μας, δεν κάνουμε παραχωρήσεις. Στεκόμαστε δίπλα στις χώρες που είναι υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αυτό που θέλουμε από αυτούς, δεν είναι αδύνατο. Υποστηρίζετε την τρομοκρατία... σταματήστε να το κάνετε. Οι τρομοκράτες βρίσκονται στη χώρα σας, έχετε ανοίξει τις πόρτες σας σε αυτούς, επιτρέπετε τις δραστηριότητές τους, κάνετε τα στραβά μάτια στη χρηματοδότησή τους. Τους επιτρέπετε να κάνουν τη δουλειά τους, δεν τους εμποδίζετε. Αν θέλετε να είστε σύμμαχος, δεν μπορείτε να βλέπετε την Τουρκία ως εχθρική χώρα. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εμπάργκο λόγω του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Αν δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις αυτά, τότε δεν μπορείς να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι τόσο απλό» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Για να συνεχίσει, εμπλέκοντας και την Ελλάδα: «Εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομά τους όπως έκανε η Ελλάδα στην 'Μακεδονία'. Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομα της, για έναν λαό πόσο δύσκολο είναι. Που ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της 'Μακεδονίας'; Πού ήταν τότε η αλληλεγγύη σας;».

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί πως η Τουρκία είναι έτοιμη για τα πάντα, τονίζοντας πως «υπαρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της».

«Η ισχύς ενός κράτους στην εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τη στρατιωτική και οικονομική του ισχύ, καθώς και τη γεωπολιτική του θέση. Η Τουρκία τα έχει όλα αυτά και γίνεται ισχυρότερη κάθε μέρα, το πιο σημαντικό από αυτά είναι ένα έθνος που ζει με την αγάπη στην πατρίδα... από εκεί αντλεί τη δύναμή του. Το να σταματήσεις τους πολέμους δεν είναι εύκολο πράγμα. Αυτό απαιτεί ισχυρή ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει ισχυρό κράτος, ισχυρή διπλωματία. Εδώ έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη, τον οποίο ζηλεύει ο κόσμος, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν διστάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες όταν πρόκειται για τα δικαιώματα και το δίκαιο των ομογενών, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «έχουμε ευθύνες απέναντι στην ιστορία» και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία».

Για το λόγο αυτό, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ως Τουρκία δεν θα περιοριστούμε στα σύνορά μας και ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε όλο τον κόσμο. Ο τόπος που δεν πάμε δεν είναι δικός μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Η Τουρκία εξετάζει Plan B με μεταχειρισμένα Eurofigher αν οι ΗΠΑ αρνηθούν τα F-16 γράφει η Milliyet

Βυθίστηκε ιστιοφόρο μετά από σύγκρουση με φέρι μποτ στην Ερέτρια

«Είναι κρίμα να πας κι εσύ στη φυλακή»: Το μήνυμα του Κατερινόπουλου στη Δήμητρα Πισπιρίγκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης